esmaspäev, 8. august 2016

Peedisalat suitsumekise kalkuni kintsulihaga

Suve teine pool on ühe toidublogija õnnisaeg. Aiasaadusi tuleb uksest ja aknast peale, vahel on tunne, et ei jõua pealekasvuga sammu pidada. Nii tulebki täiega köögis agu anda, teha värskeid salateid, panna purki kõik, mis vähegi võimalik ja otseloomulikult kohe värskelt süüa. 
Kusjuures praegu on täpselt õige aeg saagi noppimiseks, köögiviljad pole ülekasvanud, mis on ülioluline nende maitse juures. Köögiviljad on noorest peast palju mahlasemad ja tekstuurilt krõmpsuvad. 
Selles, tervislikkusest pakatavas retseptis on kasutatud kõige värskemaid aiasaadusi minu ema põllult. Punapeedi duo kombinatsioon ja suitsutatud kalkunikintsuliha toimivad koos ülihästi. Suitsutatud kalkunikintsuliha valmistamisel oli mitu etappi. Kõigepealt suitsutasin, siis marineerisin ja lõpuks küpsetasin valmimiseni. Selle valmistamine võtab küll veidike kauem aega aga see on seda väärt!
Kui keegi arvab, et kalkuni suitsutamine võib saada probleemiks, siis sugugi mitte, ka kodustes tingimustes on võimalik liha suitsutada. Suitsutamiseks läheb vaja suitsulaaste, mina kasutasin õunapuu oma, siis fooliumit, suurt panni ja pannikaant. Valmistamisest täpsemalt räägin all pool.


Siin on väike skeem kalkuni kintsuliha suitsetamisest.


Retsept: 1-le

150 g Rannamõisa kalkuni kintsuliha

Pesto marinaad kalkunile:
2 peotäit basiilikulehti
Umbes 50 -60 ml oliiviõli
1 sl koorituid maapähkleid
2-3 sl riivitud parmesani
0,5 sidruni pressitud mahl
Sool/pipar

Peotäis peedilehti
1 seest kirju punapeet
1 tomat
4 väikest porgandit
Granaatõuna viljaliha

Palsamiäädika vinegrett:
1 sl palsamiäädikat
2 sl oliiviõli
sool/pipar

Valmista pesto: Selleks pane blendrisse basiilik, oliiviõli, maapähklid, parmesan ja sidrunimahl ning blenderda ühtlaseks massiks, maitsesta soola ja pipraga ning vajadusel veel sidruniga. Pesto peab tulema hapukas.
Suitsuta kalkun: Aseta pann tulele, panni ühele poolele pane foolium koos suitsulaastudega nagu joonisel, kata kaanega, lase suitsema, tõsta kalkun koos fooliumiga pannile ja kata kaanega. Suitsuta umbes 10 minutit ja loomulikult pane suitsuimur ka tööle. Jahuta liha ja tõsta kaussi ning vala peale pesto marinaad. Hoia marinaadis kuni üleöö.
Kaste: Sega omavahel palsamiäädikas ja oliiviõli ning maitsesta soola ja pipraga.
Salati jaoks keeda peet pool pehmeks, umbes 45 minutit ning jahuta külmas vees, koori ja lõika meelepärased peedirattad ning maitsesta soolaga. Koori ka porgadid ja lõika pikuti neljaks. Viiluta tomat. Sega omavahel peedilehed, peedirattad, tomat ja porgandid. Vala salat kastmega üle.
Pühi kalkun paberrätikuga marinaadist puhtaks ja pruunista oliiviõlis kuldseks. Lõika kalkuni kintsulihast õhukesed viilud ja aseta salatile. Raputa salatile veel granaatõuna viljaliha ja valmis ta saigi!

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar