teisipäev, 15. november 2016

Jõuluhõngulised road A.Le Coq'i Imperial Porter Kriek'i ja Imperial Glögg'iga

Koos varasaabunud talvega tuli mulle pakkumine õlletootja A.Le Coq'i poolt valmistada jõuluhõngulisi toite, kus kasutaksin nende äsja välja tulnud Imperial Porter Kirek'i ja traditsioonilist Imperial Glögg hõõgveini. Ilma kõhklemata sai pakkumine vastu võetud ja mõte tööle pandud. Need tooted on suurepäraseks koostisaineteks toiduvalmistamisel ja annavad toitudele mõnusa maitse.
Minul pani silmad eriti särama nende uus Imperial Porter Kriek, mida kasutasin nii Prantsuse sibulasupis kui ka pikalt küpsenud seakülje küpsetamisel. 

Nagu A.Le Coq'i õllespetsialistid on öelnud, et Imperial Porter Kriek on porterile omaselt karamelline ja tummine õlu, mille tootmisel on lähtutud Belgia kirek-õllede traditsioonidest ning sellesse on lisatud kirsimahla. Belglased ise on kirsimahla nimetanud lausa viiendaks elemendiks. Tulemuseks on tõeline maitseelamus, milles küpsete kirsside mahl täiendab suurepäraselt porteri rikkaliku maitset.


Seakülje juurde valmistasin kastme, kus mängis just suurt rolli Imperial Porter Kriek. Kaste on mõnusalt karamelline ja sobib sealiha juurde kui valatult. Tõeliselt maitsev!

Kolmanda toiduna valmistasin desserdi, milleks oli tummine šokolaadikook. Andsin koogile jõuluhõngu juurde kasutades selles Imperial Glögg'i.
Imperial Glöggi'i avanootidest on tunda külluslikku musta sõstart. Keskmaitses domineerivad kardemon, nelk, kaneel ja sukaad. Kokku moodustab ehe ja traditsiooniline talvemaitse, mis on ehteks igale pidulauale.

Valmistasin Glögg'ist ja suhkrust siirupi, mis andis koogile mõnusa hapukuse. Lisaks tegin garneeringuks juurde Glögg'i karamellikastme. See kook on lihtsalt jumalikult hea! Tõeline šokohooliku unistus, mis passib serveerida pidulikule jõululauale. Kook on küll piisavalt rammus ning ühest väikesest tükist saab oma magusa vajaduse rahuldatud ja korralikule pidusöögile mõnusa punkti panna.

Prantsuse sibulasupp Imperial Porter Kriek'iga: 4-le inimesele

1 kg sibulaid
4 küüslauguküünt
2 spl oliiviõli
40 g võid
3 tüümiani oksa
900 ml veiselihapuljongit
300 ml A.Le Coq Imperial Porter Kriek´i
2 spl tumedat suhkrusiirupit
sool/pipar
4 viilu ciabattat
4 viilu emmentali juustu

Koori ja puhasta sibulad ning küüslauguküüned. Lõika sibulast ribad. Küüslauk haki väikseks.
Kuumuta paksupõhjalises potis oliiviõli ja või ning karamelliseeri selles sibulad ja küüslauk. Lisa juurde hakitud tüümian, kuum puljong ja õlu. Keeda suppi madal kuumusel 1,5 tundi. 
Maitsesta supp vajadusel soola ja pipraga ning tumeda suhkrusiirupiga.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Aseta ciabatta peale juustuviilud ja pane ahju. Kui sai krõbe ja juust sulanud siis võta saiad ahjust välja.
Serveeri supp röstitud juustusaiaga.




Imperial Porter Kriek'iga pikalt küpsenud seakülg: 8 -le inimesele

Pikalt küpsenud seakülg:
1,7 kg seakülge
150 ml A.Le Coq Imperial Porter Kriek'i
1 apelsini koor
2 tähtaniisi
2 kaneelipulka
sool/pipar

Kriek porter kaste:
300 ml A.Le.Coq Imperial Porter Kriek'i
150 g fariinsuhkrut
1 kaneelipulk
0,5 apelsini koor
2 tähtaniisi
100 g külmutatud kirsse
sool/pipar

Ahjuköögiviljad:
8 kartulit
8 porgandit
4 sibulat
8 küüslauguküünt
6 tüümiani oksa
meresool
pipar
oliiviõli


Lõika seakülg pooleks ja tee kamarale ristlõiked ning pane ahjupotti. Lisa juurde 150 ml, Kriek porterit, apelsini koored, tähtaniis, kaneelipulgad ning maitsesta seakülg soola/pipraga. Pane ahjupotile kaas peale ja küpseta 110 kraadi juures 6 - 7 tundi.
Enne liha valmimist valmista ahjuköögiviljad ja kaste.
Köögiviljade valmistamiseks koori kartulid ja lõika sektoriteks. Pese porgandid ja lõika pikuti pooleks. Sibulad lõika samuti pooleks. Küüslaugud jäta koos koorega. Keeda kartuleid ja porgandeid soolaga maitsestatud vees 4-5 minutit, seejärel kurna ja aseta ahjuplaadile. Tõsta köögiviljade juurde ka sibulad, küüslauk ja tüümian. Maitsesta soola, pipra ja oliiviõliga ning sega läbi ja küpseta 180 kraadi juures 10-15 minutit.
Kastme valmistamiseks kalla kõik kastme komponendid (väljaarvatud kirsid) potti ja redutseeri kaste poole vähemaks, kuni konsistents muutub paksemaks. Seejärel lisa kirsid ning kuumuta kuni kirsid on üles sulanud, seejärel eemalda pott tulelt.
Kui liha valmis määri see kastmega kokku. 
Lõika lihast parajad portsjonid ja serveeri koos ahjuköögiviljade ning kastmega.




Tummine šokolaadikook Imperial Glögg'i karamelliga: 8-le inimesele

Šokolaadikook:
175 g suhkrut
200 ml A.Le Coq Glögg'i
200 g võid 82%
200 g tumedat šokolaadi
4 muna
1 spl jahu

Glögg'i karamell:
100 g fariinsuhkrut
150 ml A.Le Coq Glögg'i
0,5 apelsini koor
1 kaneelipulk
2 tähtaniisi
20 g võid  82%

Serveerimiseks:
Vanilje jäätist

Koogi jaoks kalla potti 175 g suhkrut ja 200 ml glögi. Redutseeri seda poole vähemaks, kuni muutub paksemaks.Keera kuumus madalamaks ja lisa juurde 200 g võid ning sega aeg-ajalt, kuni tekib ühtlane mass. Haki šokolaad peeneks ja lisa glögi massi juurde. Võta pott tulelt ning sega pidevalt, kuni šokolaad on ühtlaselt massi sulanud. Kalla glögi-šokolaadisegu suuremasse kaussi ja sega üks haaval sisse munad ning seejärel 1 spl nisujahu.
Vala taigen 20 cm suurusesse küpsetuspaberiga kaetud koogivormi ja küpseta 160 kraadi juures 40-45 minutit.
Glögg'i karamelli jaoks vala potti fariinsuhkur, glögi, apelsini koored, kaneelipulk ja tähtaniisid. Redutseeri kaste poole vähemaks ja lisa juurde 20 g võid. Sega ühtlaseks massiks.
Serveeri kook vaniljejäätise ja Glögg'i karamellikastmega.



Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar