pühapäev, 30. detsember 2018

6 erinevat lisandit millega jäätist kaunistada

Paar nädalat tagasi taasavati Tartu Kaubamajas Onu Eskimo jäätisekohvik, kus jagati tasuta Balbiino kahte uut jäätist. Täpsemalt Balbiino Classic kaneelijäätit jõhvikalisandi ja Kreeka pähklitega  ning  Balbiino Classic piparkoogijäätist brownie-koogitükkidega. Mina valmistasin jäätistele 6 erinevat lisandit, mille eesmärk oli maitsed veelgi rohkem esile tuua ning ka jäätiste välimust apetiitsemaks muuta.
Meeleolukal üritusel näitasingi kuidas ideaalset jäätisepalli tõmmata ja jagasin nippe kuidas jäätist serveerida ning kaunistada. Ilusa jäätisepalli tegemise nippideks on spetsiaalne jäätisekulp, soe vesi mille sisse kulpi kasta, õigel temperatuuril hoiustatud jäätis. Õigeks temperatuuriks on tavaliselt -14 kraadi. Kodudes olevad sügavkülmad on tavaliselt seadistatud -18 kraadi peale. Sellisel temperatuuril hoiustatud jäätisest ongi väga raske ilusat palli tõmmata. 
All pool leiategi 6 erineva, väga lihtsa, kuid ülimaitsva lisandi retseptid.
Head katsetamist!;)

Matcha bešee:
6 munavalget
4 dl valget suhkrut
4 g matcha tee pulbrit

Vahusta munad pehmeks vahuks, seejärel hakka vaikselt suhkurt lisama. Jätka vahustamist kuni saad tugeva vahu. Viimasena lisa matcha pulber. Kuumuta ahi 75 kraadini. Kata ahjuplaadid küpsetuspaberiga. Tõmba bešee õhukese kihina ahjuplaadile ja pane ahju küpsema umbes 3 tunniks. Hoia ahjuust kergelt irvakil nii kuivab see kiiremini ära. Raputa bešeele veel matcha pulbrit peale. Kui bešee on valmis ja kuivanud siis eemalda see paberilt ja murra viäiksemaks ning hoiusta seda kuivas ja õhukindlas kohas.

Kookosekrõps:
800 g kookospiima
150 g suhkrut
150 g kookoshelbeid
300 g piima
3 g xantangummit

Kaalu kastrulisse kookospiim, suhkur, kookoshelbed ja piim. Kuumuta keemiseni, siis paksenda xantaniga ning püreesta ühtlaseks massiks. Suru segu läbi sõela. Kileta dehüdraatori restid. Tõmba kookosmass ühtlase ja õhukese kihina kiletatud restile ja pane 60 kraadiga 24 tunniks kuivama. Seejärel eemalda krõpsud ettevaatlikult kilelt ja murra väiksemateks tükkideks ning hoiusta kuivas ja suletuna.

Jõhvikageel:
400 g külmutatud jõhvikaid
300 g vett
1 g sidrunhapet
150 g suhkrut
8 g Agar-agarit

Jõhvikageeli jaoks kaalu jõhvikad, vesi, sidrunhape ja suhkur kastrulisse. Kuumuta keemiseni, seejrärel püreesta saumikseriga. Viimasena lisa agar-agar ja kuumuta keemiseni ning lase 2 minutit podiseda. Vala jõhvikageel puhtale ahjuplaadile ja jahuta. Lõika tardunud jõhvikast tükid ja pane need blenderisse ning püreesta siidiseks geeliks. Suru segu läbi peene sõela ja seejärel pane see pritskotti.

Jõhvikapulber:
Jõhvikaid

Pane jõhvikad dehüdraatorisse 24 tunniks 65 kraadi juurde kuivama. Seejärel jahvata peeneks pulbriks ja raputa seda toidule.

Šokolaadikreem:
400 g piimašokolaadi
600 g vahukoort 35%
100 g võid 82%

Tükelda šokolaad suurde kaussi. Kuumuta koor ja vala see šokolaadile. Lisa juurde või tükid ja sega ühtlaseks massiks. Jahuta segu +4 kraadini ja pane see prtitskotti ning säilita külmkapis.

Küpsetatud valge šokolaad:
200 g valget šokolaadi

Kuumuta ahi 130 kraadini. Pane šokolaaditahvel küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta seda 40 minutit. Seejärel tükelda ja serveeri.








Retseptid valmisid koostöös Balbiinoga.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar