pühapäev, 28. oktoober 2018

Kaneeline šokolaadikook ja õunajäätis

Esimene lumi on juba saabunud ja selle puhul tegin ühe väga jõululiku desserdi. Dessert koosneb kaneelisest šokolaadikoogist, õunajäätisest, mis on valmistatud Piesta talu õunamahlast ning kolmandaks komponendiks on jõhvikad. Kook on sarnane prantsuse šokolaadikoogile kuid sinna on juurde lisatud veel ploome, mis annavad veel omakorda jõuluhõngu juurde. Õunajäätis on sellle roa üks kõige huvitavam komponent. Väga intensiivse maitsega ja iga amps tekitab sinus veel suurema jõulutunde. Kolmandaks komponendiks on jõhvikad, mis tasakaalustavad oma hapukusega seda magusat ja väga intensiivsest koogi ja jäätise kooslust.

Kaneeline šokolaadikook:
200 g võid
150 g suhkrut
100 g ploome
200 g tumedat šokolaadi 70%
4 muna
1 spl jahu

Kaneeli-toorjuustukreem:
400 g toorjuustu
30 g tuhksuhkurt
1 tl kaneeli
150 ml vahukoort 35%
100 ml vahukoort
1 tl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 g pulber želatiini + 14 g külma vett

Õunajäätis:
650 g Piesta õunamahla
100 g aplesini mahla
1 sidruni mahl
150 g glükoosi
1 kaneelipulk
1 tl kaneeli
1 tl kardemoni
2 aniisi tähte

Lisandiks:
Jõhvikaid

Kõigepealt valmista šokolaadikook. Selleks kaalu kastrulisse või, suhkur ja šokolaad. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni kõik on ühtlaseks massiks sulanud. Lisa juurde kuivatatud ploomid ja püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Seejärel lisa üks haaval munad ja viimasena sõelu 1 spl jahu taignasse ja sega ühtlaseks massiks. Vala taigen silindrikujulisse silikonvormidesse ja küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit. Jahuta koogid maha ja eemalda vormidest.
Toorjuustukreemi jaoks sega omavahel toorjuust, tuhksuhkur ja kaneel. Vahuta 150 ml vahukoort suhkrutega tugevaks vahuks.
Paisuta väikeses kausis zelatiini 5 minutit, seejärel lisa see 100 ml vahukoorele ja kuumuta seda 50 kraadini, kuni želatiin on lahustunud. Jahuta koore-želatiinisegu +10 kraadini, siis sega see toorjuustukreemi hulka. Viimasena lisa toorjuustukreemi hulka vahustatud vahukoor. Täida šilikonvormid veerandi jagu toorjuustukreemiga, järgmisena lisa pooleks lõigatud koogi ülemine pool , siis lisa uuesti toorjuustukreem, järgmisena koogi alumine osa ja viimasena jälle kreem. Tõmba pealmine osa spaatliga ühtlaseks. Pane koogid sügavkülma, kuni nad täiesti ära hangunud on ja sa need ilusti vormidest kätte saad.
Õunajäätise tegemiseks kaalu kastrulisse õunamahl, apelsinimahl, sidrunimahl, glükoosi siirup, kaneelipuk, kaneel, aniis ja kardemon ning kuumuta 81 kraadini. Seejäre jahuta maha ja lase külmikus seista 1 tund. Kurna segu läbi sõela ja marli. Pane jäätisesegu jäätisemasinasse ja külmuta valmimiseni.
Serveeri kooki õunajäätise ja jõhvikatega.
Head katsetamist!



Retsept valmis koostöös Piesta Kuusikaru taluga.
Turuarendusetoetuse abiga rahastatud tegevus.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar