teisipäev, 7. november 2017

Parmesanivaht ja ise tehtud krõpsud

Parmesanivaht on miskit hea toidu austajatele, kes otsivad uusi ja põnevaid maitseid ning kes ei karda ka köögis veidi tõsisemalt mäkerdada. Parmesanivahu maitse on tõeliselt hõrk, kerge konsistentsi, mida sobib kasutada nii snäki kastmena, kui ka väga paljude toitude lisandina, parmesani asemel. 
Selles postituses leiad veel valiku ise tehtud köögivilja krõpse, mille valmistamine on väga lihtne, kuid tulemus ääretult maitsev! :)
Proovi järgi!


Parmesanivaht:
15 g Alma Eesti võid 82%
1 šallot sibul
60 ml valget veini
125 ml kanapuljongit
125 g Valio Forte parmesani (kuubikuid)
200 ml Alma vahukoort 35%
25 g riivitud Valio Forte classico kõva itaaliapärast juustu
Laimi mahla
Soola
Cayenne pipart


Valik ise tehtud krõpse:
Kartulit
Maguskartulit
Porgandit
Suvikõrvitsat
Kirsstomateid


Kõigepealt valmista parmesanivaht. Selleks kuumuta kastrulis või, tükelda sibul peeneks ning küpseta sibulat keskmisel kuumusel umbes 3 minutit. Seejärel lisa kastrulisse vein ja keera kuumus kõrgemaks, kui vein on peaaegu täiesti ära redutseerunud, siis lisa puljong ja kuubikuteks tükeldatud parmesan ning keera kuumus madalaks. Umbes 2 peale, nii, et kergelt puljong väreleks ning lase umbes 30 minutit parmesanil podiseda, kuni muutub pehmeks. Kui parmesan on pehme, siis lisa koor ja kuumuta segu keemiseni. Kurna segu läbi peene sõela, nii, et saaksid võimalikult palju vedelikku kätte. Tahket massi ei kasuta. Kalla saadud vedelik blenderisse ja lisa juurde 25 grammi riivitud parmesani, 1 laimi mahl, veidike meresoola ja näpu otsaga cayenne pipart. Lase blendril segu väga peeneks töödelda ja vajadusel kurna uuesti läbi sõela. 
Kõige parem on seda vahtu serveerida sifoonpudelist, kui seda pole, siis jahuta segu ja vahusta blenderis ning serveeri koheselt.

Krõpsude valmistamisel tuleb jälgida, et köögivilja tükeldus oleks väga õhuke ja et küpsetamisel köögivilju väga ära ei kõrvetaks. Kartuleid ja porgandid soovitan küpsetada fritüüris kuuma õli sees. 180 kraadi juures, sellest kõrgemal temperatuuril lähevad köögiviljad väga kiiresti kõrbema ja maitse mõrkjaks. Küpsetusaeg peaks olema selline, et köögiviljad muutuvad kuldseks ja seejärel tuleks kohe õlist välja võtta ning paberrätikule nõrguma panna. Lõpetuseks maitsesta soolaga.
Suvikõrvitsat soovitan küpsetada ahjus 180 kraadi juures, õliga piserdatuna ja soolaga maitsestatuna. Küpsetusaeg on varieeruv, olenevalt ahju võimsusest ja tükelduse paksusest. Seega tuleks jälgida värvi ja konsistentsi.
Tomatite küpsetamine toimub madalamal temperatuuril, kui teised köögiviljad, 100 kraadi juures, ehk võib isegi öelda, et kuivatasin tomateid. Ühest kirsstomatist sain umbes 5 ratast ja küpsetamisel kasutasin hingavat silikoonmatti, ehk siis silikoonmatti, millel on väikesed augud sees, et õhk läbi käiks. See aitab kõvasti kuivatamis kiirusele kaasa. Kuivatamise aeg võib isegi olla kuni 5 tundi.
See on tegelikult väga väike valik millest annab krõpse teha. Igaüks saab valida endale meelepärased köögiviljad, millest krõpse valmistada.


Retsept valmis koostöös Valioga.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar