kolmapäev, 27. september 2017

Marjane proteiinikook

Mul on rõõm teiega jagada ühte eriti tervislikku ja maitsvat koogi retsepti, mille proteiinisisaldus on tavalistest kookidest palju kõrgem. Kusjuures märkimist väärib veel fakt, et see kook on gluteenivaba. Nii, et seda võib täitsa patuvabalt süüa.:) 
Koogil on kolm kihti, põhi ehk siis alumine kiht, on valmistatud maapähklitest. Kõigepealt valmistasin maapähklitest ühed eriti maitsvad maapähklivõiküpsised, siis purustasin nad blenderis puruks ja lisasin sulatatud või. Nii nagu ikka käib küpsisepõhja tegemine koogile. Küpsiste valmistamise pärast muretseda pole vaja, need valmivad kiirelt ja lihtsalt.
Teiseks kihiks on kreemine kodujuustukiht ja viimaseks kihiks on eriti proteiinirikas marjamaitseline kohupiimakiht. Viimase kihi valmistamiseks kasutasin Valio PROfeeli sarja kuuluvat uut kirsi kohupiimakreemi ja värskelt korjatud pohlasid, mis toimivad koos eriti hästi. Maitsestuseks on lisatud veidike suhkrut, mis tasakaalustab pohlade hapukust. Suurepärane kooslus!
Head katsetamist!:P

Maapähklivõiküpsised:
1 tass maapähkleid
125 ml rafineerimata roosuhkrut
1 suur munavalge
näpuotsaga soola

Küpsisepõhi:
125 g maapähklivõiküpsiseid
60 g Alma Eesti võid 82%

Kodujuustukiht:
360 g Alma kodujuustu 5%
125 ml Alma vahukoort 35%
60 g rafineerimata roosuhkrut
0,5 tl vaniljesuhkrut
7 g pulber želatiini
42 g vett külma vett želatiini paisutamiseks

Kohupiimakiht:
380 g Valio PROfeel kirsi  proteiinikohupiimakreemi
70 g värskeid pohlamarju
30 g suhkrut
9 g pulber želatiini
54 g külma vett želatiini paisutamiseks

Serveerimiseks kasuta värskeid marju, näiteks vaarikaid.


Kõigepealt valmista maapähklivõiküpsised.
Kuumuta ahi 185 kraadini.
Purusta blenderis maapähklid, lisa suhkur ja jätka purustamist kuni moodustab kreemjas mass. Järgmisena vahusta munavalge vähese soolaga ning sega see maapähklikreemi hulka. Vormi taignast ühtlase suurusega pallid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jäta pallide vahele paraja suurusega vahed. Vajuta kahvliga pallid lamedaks ning seejärel küpseta neid 185 kraadi juures 8-10 minutit, kuni küpsised muutuvad helepruuniks. Jahtudes muutuvad küpsised veelgi krõbedamaks, nii et ära üle küpseta.

Koogipõhja valmistamiseks purusta 125 g küpsiseid puruks, sulata või ja sega need omavahel kokku. 
Vooderda 19 cm suurune küpsetusvorm küpsetuspaberiga ja määri ääred õliga ning suru küpsisepuru koogivormi põhjale. Aseta koogivorm külmkappi.

Kodujuustukihi jaoks  paisuta želatiin 54 g külma veega. Seejärel kalla blenderisse kodujuust, 50 ml vahukoort ja suhkrud ning blenderda ühtlaseks kreemjaks massiks. Järgmisena soojenda vesivannil või potis madalal kuumusel želatiin ja sega see kodujuustukreemi hulka. Viimasena vahusta järelejäänud vahukoor tugevaks vahuks ja sega see kodujuustukreemi hulka ning vala see koogivormi küpsisepõhjale ja lase 1 h tarduda.

Viimasena valmista kohupiimakiht. Selle valmistamiskäik on peaaegu samasugune nagu eelmisel. Pane PROfeel kirsi proteiinikohupiim, pohlamarjad ja suhkur blenderisse ja blenderda ühtlaseks massiks. Paisuta želatiin külma veega ja seejärel soojenda ning lisa see blenderisse ja blenderda kohupiimamassiga ühtlaseks. Kui eelmine kreem on koogivormis 1 tund tardunud, siis vala kohupiimakreem koogivormi ja jäta vähemalt 4 tunniks tarduma. 
Serveerimisel kasuta värskeid marju.




Retsept valmis koostöös Valioga.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar