pühapäev, 31. detsember 2017

Baileyse toorjuustukoogid

Antud toorjuustukoogid on kiirestivalmivad ja Baileys annab neile juurde mõnusa ja omapärase maitse. Lisaks sobivad need kindlasti ka talvisele pidulauale, kuna näevad välja justkui lumepallid.

400 g Valio Viola laktoosivaba toorjuustu
65 g tuhksuhkrut
30 g Baileyse likööri
3 g želatiinipulbrit (21 g külma vett želatiini paisutamiseks)
230 g Alma vahukoort 35%
3 g vaniljesuhkrut
15 g suhkrut
Küpsisepuru

Paisuta želatiin külmas vees. 
Sega omavahel toorjuust, tuhksuhkur, Baileys liköör. 
Teises kausis vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks.
Kuumuta kastrulis želatiin, kuni muutub vedelaks, kuid jälgi, et keema ei läheks (muidu ei tardu enam). Lisa vedel želatiin toorjuustu massi hulka ning sega ühtlaseks massiks.
Sega suures kausis omavahel toorjuustumass ja vahustatud vahukoor. Täida silkoonvormid toorjuustu-vahukoore seguga, viimasena lisa küpsisepuru ja pane koogid külmuma.
Kui koogid on hangunud, serveeri.





Retsept valmis koostöös Valioga.

esmaspäev, 18. detsember 2017

Vürtsikad juustupirukad

Sellekordseks blogipostituseks on ühed äärmiselt hõrgud ja vürtsikad juustupirukad, mille valmistamine käib veidi teistmoodi, kui te harjunud tegema olete. Kui tavaliselt tehakse pirukaid lehttaigna või pärmitaigna baasil, siis selles retseptis on kasutatud hapukoore baasil valmistatud muretaigent. Hapukoore-muretaigen on äärmiselt elastne ja rullitav, mis teeb valmistamise väga mugavaks ja lihtsaks. Täidiseks on mõnusalt vürtsikas juustumass, mis peale küpsetamist on tõeline maitsepomm. Pirukate juurde serveerisin ahjus küpsetatud kõrvitsaid ja hapukoore dipikastet, mis sobivad kokku kui valatult. :)
Proovi järgi!;)

Taigen:
500 ml nisujahu
100 g Alma küpsetusvõid 82%
Soola
6 sl Alma hapukoort 20%

Juustutäidis:
250 g Valio Lacey Swiss FIT juustu
125 g Valio Viola laktoosivaba toorjuustu
Sojakastet
Cayenne pipart
Suitsutatud maguspaprika pulbrit
Tumedat suhkrusiirupit
Meresoola

Kaste:
Alma hapukoort 20%
Peterselliõli
Tükeldatud rohelist sibulat

Ahjukõrvits:
Pool muskaat kõrvitsat
Oliiviõli
Meresoola
Suitsutatud magusapaprika pulbrit


Taigna valmistamiseks sega kokku nisujahu, sool, küpsetusvõi ja hapukoor. Sõtku taignast elastne taignapall ja pane toidukile ümber ning aseta üheks tunniks külmkappi.

Järgmisena valmista juustutäidis. Selleks riivi juust, sega juurde toorjuust ja lisa maitse järgi sojakaste, suhkrusiirup, cayenne pipar, paprikapulber ning meresool.  Kuna sojakaste on päris soolane, siis ole selle lisamisega ettevaatlik. Põhimaitse anna sojakastmega ja vajadusel lisa soola juurde.
Vormi juustutäidisest 40-50 grammised pallid ja aseta seniks külmkappi kuni valmistad ette taigna.

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Kui taigen on 1 tund külmkapis olnud, siis murra taignast 75 grammised tükid ja rulli kahe küpsetuspaberi vahel väga õhukeseks kettaks. Võta taigen küpsetuspaberi küljest lahti ja aseta selle keskele juustupall ja tõmbas taigen ümber selle, et tekiks justkui kotike. Seejärel seo nööriga ülevalt kinni nagu pildilt näha ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Piserda pirukad õliga üle.
Küpseta pirukaid seni kuni taigen muutub kuldseks ja krõbedaks, minul kulus selleks umbes 15 minutit. Kuid jälgi kindlasti, sest ahjud on erinevad ja toimetavad eri moodi.

Ahjukõrvitsa jaoks pese kõrvits, puhasta seest. Lõika ühesuurused pool kettad ja määri maitseainetega kokku ja aseta ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadises ahjus 10-15 minutit.

Nüüd tuleb retsepti kõige raskem osa, dipikastme valmistamine. Selleks sega omavahel hapukoor, tükeldatud roheline sibul ja peterselliõli ning valmis see ongi.







Retsept valmis koostöös Valioga.

esmaspäev, 11. detsember 2017

Rikkalikud šokolaadiküpsised

 Šokolaadiküpsised, mis on rikkalikult šokolaadised. Seest pehmed ja väljast krõbedad, tõelise šokolaadisõbra unelm. Küpsiste sisse on peidetud šokolaadinööpe, mis teevad tulemuse veelgi põnevamaks. Ahjusooja küpsise murdmisel leiad sellest sulanud šokolaadinööbi, mis on lihtsalt täiuslik. Ahjusoojana on nad minu lemmikud!


125 g võid
250 ml rafineerimata roosuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 L suuruses muna
300 ml nisujahu
0,5 tl soodat
100 ml magustamata kakaod
0,5tl soola
250 ml šokolaadinööpe

Vahusta toasoe või suhkrutega, sega juurde muna. Teises kausis sega omavahel jahu, sooda, kakao ja sool ning lisa see või-suhkrumassile ja sega ühtlaseks massiks.
Viimasena sega juurde šokolaadinööbid ja vormid taignast pallid, paned ahjuplaadile ja küpsetad 175 kraadi juures 8 min.





reede, 1. detsember 2017

Paisutatud kaerast müslibatoonid

Paisutatud kaera müslibatoonid on hea valik kiire elutempoga inimesele, kellel oleks vaja vahel ühte mõnusat ja toiteväärtusliku energia laksu. See retsept on loodud just teile mõeldes. Müslibatoonid valmivad ülikiirelt, lihtsalt ja erilisi töövahendeid kasutamata, et isegi küpsetama ei pea. Kuid, mis kõige tähtsam, need maitsevad lihtsalt taevalikult hästi!
Proovi järgi!


200 g võid
100 g metsapähkleid
600 g Kalevi tumedat šokolaadi 54 %
220 g paisutatud kaera

Sulata potis või ja kuumuta madalal tulel kuni või muutub helepruunikaks. Lisa kergelt pruunistunud  või hulka kooritud ja pooleks lõigatud metsapähklid. Keera kuumus kõige madalama peale. Seejärel lisa või-pähklisegu hulka tükeldatud tume šokolaad. Kuumuta segu madalal temperatuuril samal ajal segades, kuni šokolaad sulanud. Vala segu suuremasse kaussi. Viimasena lisa juurde paisutatud kaer ja sega korralikult läbi. Vala saadud segu küpsetuspaberiga vooderdatud kandilisse küpsetusvormi ja lase külmikus hanguda. Selleks kulub paar tundi. Olenevalt vormi paksusest.

Kui segu on hangunud, siis lõika suupärasteks batoonideks. Müslibatoone säilita säilituskarpides ja külmkapis.


esmaspäev, 27. november 2017

Jõuluselt rikkalik glögikook

Vähem kui kuu aja pärast on juba jõulud ning kindlasti paljudel liiguvad mõtted, mida jõululauale panna. Sellest postitusest leiad ühe eriti jõuluse ja rikkaliku glögikoogi, mis sobib jõululauale kui valatult. Koogi valmistamine nõuab veidike aega ja nokitsemist aga see on seda väärt, sest tulemus on tõeliselt rikkalik!:) Valmista kook juba eelmisel päeval, nii on pidupäeval ainult kaunistamise ja serveerimise vaev.
Head katsetamist!:P

Koogipõhi:
440 g Dops küpsiseid
150 g Alma Eesti võid 82%

Glögimaitseline toorjuustukreem:
1 kg Valio Viola laktoosivaba toorjuustu (toasooja)
130 g tuhksuhkrut
380 g Alma Muah! glögimaitselist koorejogurtit
4 želatiinilehte (8g)

Glögisiirup:
250 ml Punast veini
125 g suhkrut
2 kaneelipulka
5 nelgi tera
5 kardemoni tera

Šokolaadi trühvlid:
200 g Valio Viola laktoosivaba toorjuustu (toasooja)
300 g tumedat šokolaadi 70%

Trühvli glasuur:
200 g tumedat šokolaadi 70 %
Pähklipuru 

Kaunistuseks:
Kuivatatud vaarikaid

Kõigepealt valmista koogipõhi. Selleks purusta küpsised peeneks ja sulata või ning sega need omavahel kokku. Kata 20 cm suurune koogivorm küpsetuspaberiga ja suru pool küpsisemassist koogivormi põhjale ning pane külmkappi tahenema.

Järgmisena valmista koogi kõige tähtsam osa, glögimaitseline toorjuustukreem. Selleks paisuta želatiin külmas vees. Kuumuta glögijogurtit kuni 50 kraadini ja sega sisse paisutatud želatiini lehed. Kuumuta ja sega jogurtit, kuni želatiin on täielikult massi sulandunud.  (Ära lase jogurti kuumusel üle 50 kraadi minna, muidu läheb segu tükki). Lase jogurtimassil jahtuda toasoojani. 
Samal ajal kui jogurt jahtub, sega omavahel toasoe toorjuust ja tuhksuhkur. Viimasena lisa juurde jogurtimass, ning sega ühtlaseks massiks. Vala saadud segust pool koogipõhjale. Seejärel lisa koogile järelejäänud küpsisepuru ning viimasena lisa ülejäänud toorjuustukreem. (ehk sellest tuleb mitme kihiline kook)
Pane kook üheks ööpäevaks külmkappi tahenema.

Järgmisena saad valmistada trühvlid. Selleks sulata šokolaad ja lase veidike jahtuda ning sega see toasooja toorjuustu hulka.  Sega ühtlaseks ja pane 10 minutiks külmkappi tahenema. Vormi tahenenust toorjuustumassist ühesuurused pallid ja pane veel külmkappi tahenema.
Sulata tume šokolaad glasuuri jaoks ning hakka ükshaaval trühvleid šokolaadi sisse katma. Lase üleliigsel šokolaadimassil ära niriseda ning seejärel veereta glasuuritud trühvleid pähklipuru sees ja pane külmkappi tahenema.

Kõige viimasena valmista glögisiirup. Selleks kaalu kastrulisse vein, suhkur ja vürtsid ning redutseeri segu poole võrra. Kurna vürtsid välja ja jahuta siirup. Kasuta siirupit koogi serveerimsel.

Eemalda kook koogivormist. Aseta koogile trühvlid ja serveerimisel lisa siirupit ning vaarikakrõpse.

Naudi!:)






Retsept valmis koostöös Valioga.

kolmapäev, 22. november 2017

Piparkoogimaitselised pavlovad

Piparkoogimaitselised pavlovad on suurepärane magustoidu idee jõululauale. Pavlovad on mõnusalt krõbedad ja hõrgud, millele anname mõnusalt jõuluse maitsenüansi piparkoogimaitselise kreemi ja rikkaliku šokolaadiglasuuriga. Valmistamine on lihtne, aega kulub umbes poolteist tundi, mis on ühele rikkalikule desserdile täiesti normaalne ajakulu. Samal ajal, kui pavlovad küpsevad saad valmistada ülejäänud komponendid. 
NB! Valmista kõik komponendid varem ja hoiusta neid nii nagu all pool kirjutasin, nii hoiad kõvasti aega kokku.


Pavlovad:
5 munavalget
280 g peeneteralist suhkrut
1 slp kuhjaga kartulitärklist
Näpu otsaga sidrunhapet (pulber)

Piparkoogikreem:
200 g Valio Viola laktoosivaba toorjuustu
225 g Alma piparkoogimaitselist kohupiimakreemi
1 sl suhkrut
2 želatiinilehte (4g)

Šokolaadiglasuur:
100 g tumeda šokolaadinööpe
100 g Alma vahukoort 35%
40 g Alma Eesti võid 82%

Kuumuta ahi 90 kraadini.
Kõigepealt valmista pavlovad. Selleks sega omavahel suhkur, tärklis ja sidrunhape. Vahusta munavalged pehmeks vahuks ja siis hakka järk järgult lisama suhkru-maisitärklise segu, ise samal ajal vahustamist jätkates. Kui suhkur sai lisatud, jätka vahustamist seni, kuni suhkruterasi pole enam kreemis tunda. Pane segu pritskotti.
Pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ühesuguse suurusega pavlovad ja pane ahju 90 kraadi juurde 1 tunniks küpsema. Kui pavlovad on muutunud tugevaks ja tulevad ahjuplaadilt kenasti lahti, siis on valmis. Jäta pavlovad toatemperatuurile kuivama ja jahtuma. 

Samal ajal kui pavlovad jahtuvad, valmista piparkoogikreem. 
Selleks pane želatiinilehed külma vette paisuma. Sega toasoe toorjuust pehmeks. 
Aseta kohupiimakreem koos suhkruga kastrulisse ja lisa sinna juurde paisutatud želatiin, ning kuumuta segu madalal temperatuuril (40 kraadi) kuni želatiin on täielikult massi sulanud. Võta kastrul tulelt ja jahuta toa temperatuurini. Kui kohupiimakreem on jahtunud, siis sega see toorjuustukreemi hulka ja seega ühtlaseks massiks ning jahuta külmkapis pool tundi. Pane saadud segu pritskotti. Hoia kohupiimakreemi, kuni kasutamiseni jahedas.

Šokolaadiglasuuri jaoks pane šokolaadinööbid kaussi. Kuumuta kastrulis koor keemiseni ja vala šokolaadile ning sega ühtlaseks massiks. Viimasena sega juurde tükeldatud või ning sega ühtlaseks massiks.

Nüüd kui pavlovad on jahtunud, siis tee pavlova põhjadele väike auk ja lükka pritskoti ots august sisse ning täida piparkoogikreemiga selle sisu. Piparkoogireemi on pavlova sees piisavalt kui tunned, et pavlova paisus veidike ja kohe kohe tahaks lõhki minna.

Kui šokolaadiglasuur on jahtunud umbes 40 kraadini, siis on aeg täidetud pavlovaid glasuurima hakata.
Aseta pavlovad küpsetusrestile, küpsetusresti alla anum, mis püüaks glasuuri kinni. Kasvõi mingi kile vms, kuid siis on seda raske pärast edasi kasutada. Vala igale pavlovale nii palju glasuuri, et pavlovad oleks täielikult kaetud. Serveeri pavlovaid kohe. 

Kui koheselt pole nii palju sööjaid võtta, siis hoiusta pavlovaid mitte täidetuna ja toatemperatuuril. (muidu vettivad pavlovad ära)
Šokolaadiglasuuri säilita suletavas anumas külmkapis, taaskasutamisel sulata uuesti glasuur.
Piparkoogikreemi hoiusta pritskotiga külmkapis.

Retsept valmis koostöös Valioga.







reede, 17. november 2017

Vegan kookose-šokolaadikreem

Kellele meeldib kookos ja šokolaad, siis see retsept viib teid kolmandasse taevasse. Päriselt. Kui, seletada kuidas see dessert maitseb, siis üks lihtne ja kõigile arusaadav vastus oleks, nagu Bounty. See peaks seletama nii mõndagi. Valmistamine on lihtne ja kiire, nii, et üks suurepärane dessert valmib vähem kui poole tunniga. Kookose-šokolaadikreemi hulka soovitan serveerida värskendavat puuviljasalatit, mis tasakaalustab kookose spetsiifilist maitset.
Head katsetamist!



500 g kookospiima kreemisemat osa
100 g tumedat šokolaadi
3 g Agar-agarit
Puuviljasalat:
Veerand ananassi
2 kiivit
0,5 granaatõuna
Piparmünti
Serveerimiseks:
Tumedat šokolaadi


Vala kookospiima kreemisem osa kastrulisse ja kuumuta peaaegu keemiseni. Tükelda tume šokolaad peeneks ja vala see suurde kaussi. Lisa kookospiima juurde agar-agar ja kuumuta keemiseni ning keeda 2 minutit, ise pidevalt segades ning seejärel vala see tükeldatud šokolaadi hulka ja sega ühtlaseks massiks. Jahuta kreem kuni +8 kraadini.
Puuviljasalati jaoks tükelda kõik puuviljad kuubikuteks ja sega omavahel läbi. Tükelda piparmünt väiksemaks ja lisa puuviljasalatile.
Serveeri kreem pokaalidesse või lahti lõigatud kookose sisse ja riivi tumedat šokolaadi peale. Kõrvale sobib serveerida värskendavat puuviljasalatit.







esmaspäev, 13. november 2017

Tume šokolaad maasikate ja metsapähklitega

Käsitööšokolaadid on hea võimalus teha midagi vinget koos sõprade ja perega. Lisaks mõnusale tegemisrõõmule saad valmistada täpselt sellist šokolaadi, mida sina süüa soovid. Šokolaadide täiendamis variante on palju alustades šokolaadi valikuga ja lõpetades lisandite valikuga, mille valik on ääretu. Selles retseptis on kasutatud külmkuivatatud maasikaid ja metsapähkleid, ehk siis minu lemmikuid. 
Kusjuures, see on ka väga hea kingiidee oma kallimale!



200 g tumedat šokolaadi
Külmkuivatatud maasikaid
Metsapähkleid


Sulata vesivannil šokolaad. Vala šokolaad silikoon vormidesse ja aseta šokolaadi peale meelepärased lisandid. Mina valisin nendeks külmkuivatatud maasikad ja metsapähklid. Aseta vormid vähemalt 1 tunniks külmkappi tahenema. Kui šokolaadid on tahenenud, siis eemalda need vormidest. 
Säilita šokolaadi säilituskarbis jahedas kohas. Kingiidee korral paki šokolaadid kenasse kinkepaberisse ning säilita jahedas.


teisipäev, 7. november 2017

Parmesanivaht ja ise tehtud krõpsud

Parmesanivaht on miskit hea toidu austajatele, kes otsivad uusi ja põnevaid maitseid ning kes ei karda ka köögis veidi tõsisemalt mäkerdada. Parmesanivahu maitse on tõeliselt hõrk, kerge konsistentsi, mida sobib kasutada nii snäki kastmena, kui ka väga paljude toitude lisandina, parmesani asemel. 
Selles postituses leiad veel valiku ise tehtud köögivilja krõpse, mille valmistamine on väga lihtne, kuid tulemus ääretult maitsev! :)
Proovi järgi!


Parmesanivaht:
15 g Alma Eesti võid 82%
1 šallot sibul
60 ml valget veini
125 ml kanapuljongit
125 g Valio Forte parmesani (kuubikuid)
200 ml Alma vahukoort 35%
25 g riivitud Valio Forte classico kõva itaaliapärast juustu
Laimi mahla
Soola
Cayenne pipart


Valik ise tehtud krõpse:
Kartulit
Maguskartulit
Porgandit
Suvikõrvitsat
Kirsstomateid


Kõigepealt valmista parmesanivaht. Selleks kuumuta kastrulis või, tükelda sibul peeneks ning küpseta sibulat keskmisel kuumusel umbes 3 minutit. Seejärel lisa kastrulisse vein ja keera kuumus kõrgemaks, kui vein on peaaegu täiesti ära redutseerunud, siis lisa puljong ja kuubikuteks tükeldatud parmesan ning keera kuumus madalaks. Umbes 2 peale, nii, et kergelt puljong väreleks ning lase umbes 30 minutit parmesanil podiseda, kuni muutub pehmeks. Kui parmesan on pehme, siis lisa koor ja kuumuta segu keemiseni. Kurna segu läbi peene sõela, nii, et saaksid võimalikult palju vedelikku kätte. Tahket massi ei kasuta. Kalla saadud vedelik blenderisse ja lisa juurde 25 grammi riivitud parmesani, 1 laimi mahl, veidike meresoola ja näpu otsaga cayenne pipart. Lase blendril segu väga peeneks töödelda ja vajadusel kurna uuesti läbi sõela. 
Kõige parem on seda vahtu serveerida sifoonpudelist, kui seda pole, siis jahuta segu ja vahusta blenderis ning serveeri koheselt.

Krõpsude valmistamisel tuleb jälgida, et köögivilja tükeldus oleks väga õhuke ja et küpsetamisel köögivilju väga ära ei kõrvetaks. Kartuleid ja porgandid soovitan küpsetada fritüüris kuuma õli sees. 180 kraadi juures, sellest kõrgemal temperatuuril lähevad köögiviljad väga kiiresti kõrbema ja maitse mõrkjaks. Küpsetusaeg peaks olema selline, et köögiviljad muutuvad kuldseks ja seejärel tuleks kohe õlist välja võtta ning paberrätikule nõrguma panna. Lõpetuseks maitsesta soolaga.
Suvikõrvitsat soovitan küpsetada ahjus 180 kraadi juures, õliga piserdatuna ja soolaga maitsestatuna. Küpsetusaeg on varieeruv, olenevalt ahju võimsusest ja tükelduse paksusest. Seega tuleks jälgida värvi ja konsistentsi.
Tomatite küpsetamine toimub madalamal temperatuuril, kui teised köögiviljad, 100 kraadi juures, ehk võib isegi öelda, et kuivatasin tomateid. Ühest kirsstomatist sain umbes 5 ratast ja küpsetamisel kasutasin hingavat silikoonmatti, ehk siis silikoonmatti, millel on väikesed augud sees, et õhk läbi käiks. See aitab kõvasti kuivatamis kiirusele kaasa. Kuivatamise aeg võib isegi olla kuni 5 tundi.
See on tegelikult väga väike valik millest annab krõpse teha. Igaüks saab valida endale meelepärased köögiviljad, millest krõpse valmistada.


Retsept valmis koostöös Valioga.

kolmapäev, 18. oktoober 2017

Kreeka jogurti-šokolaadivaht

Jahenevate ilmade saabumise puhul jagan teiega ühte lihtsat valmivat, kuid ääretult maitsvat šokolaadivahu retsepti, milles on kasutatud ka Alma kakao kreeka jogurtit. Rikkalik kreeka jogurt ja šokolaad toimivad koos imehästi, mis väärib kindlasti proovimist. Valmistamine on lihtne ja kiire, tähelepanu tuleks pöörata šokolaadi ja želatiini sulatamisel, sest just nende üle kuumutamisel võib tulemus untsu minna. Ehk, siis oluline on vesivannil sulatamine, et mitte šokolaadi ja želatiini üle kuumutada. Želatiini ülekuumutamisel kaotab ta oma tarretusvõime.  Nii, et kui selle järgimisega kenasti toime tuled, siis peaks kõik kenasti sujuma. :)
Proovi järgi!

100 g tumedat šokolaadi 56%
125 g Valio Viola laktoosivaba toorjuustu (toasooja)
360 g Alma kakao kreeka jogurt
4 g želatiini pulbrit + 24 g külma vett želatiini paisutamiseks
200 ml Alma vahukoort 35%
30 g suhkrut

Serveerimiseks:
Värskeid marju
50 g sulatatud tumedat šokolaadi

Kõigepealt sulata vesivannil šokolaad. Lase toa temperatuuril jahtuda. Seejärel sega omavahel šokolaad ja toasoe toorjuust ühtlaseks kreemiks. Sega šokolaadikreemi hulka ka kreeka jogurt.
Paisuta želatiin veega, selleks kulub aega umbes 5 minutit. Seejärel sulata madalal temperatuuril paisutatud želatiin ja sega šokolaadikreemi hulka. 
Viimasena vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks ja sega spaatliga šokolaadikreemi hulka.
Serveeri kreem meelepärastesse nõudesse ja naudi!:)



Retsept valmis koostöös Valioga.

pühapäev, 1. oktoober 2017

Koorene paprikapasta

Koorene paprikapasta on suurepärane valik, kui söögitegemiseks on aega vähe aga siiski tahaks miskit maitsvat ja kosutavat. Retsepti üks aeganõudvamaid tegevusi on paprika-tomatikastme valmistamine, kuid ka sellegagi ei lähe rohkem kui pool tundi. Paprika-tomatikastet valmib selle retsepti järgi rohkem kui 1 liiter, nii, et seda jätkub päris mitmeks toidukorraks. Kusjuures seda kastet sobib kasutada väga mitmetes erinevates roogades, näiteks krevettide juures. Imehea!
Tulles tagasi selle pasta retsepti juurde, siis koorese kastme valmistamiseks kasutasin Valio Viola uut paprika maitselist sulatatud juustu ja köögikoort, millele lisasin juurde küüslauku ja paprika-tomatikastet, et seda imehead röstitud paprika maitset veel rohkem esile tuua. Spagettide keetmisel lähtusin ikka rohkest keevast veest, mis on maitsestatud meresoolaga, ning pasta keetsin al dente küpsusastmeni.
Head katsetamist! :)

Röstitud paprika-tomatikaste:
5 punast paprikat
4 tomatit
1 küüslauguküüs
Meresoola
Suhkrut


150 g Alma toidukoort 20%
100 g Valio Viola sulatatud juust paprikaga 
2 küüslauguküünt
100 g paprika-tomati kastet
250 g spagette

Serveerimiseks:
Valio Forte Speciale kõva itaaliapärast juustu 
Värsket basiilikut


Röstitud paprika-tomatikastme jaoks kuumuta ahi 230 kraadini. Aseta ahjuplaadile pooleks lõigatud tomatid ja terves suuruses paprikad ning piserda need oliiviõli ja soolaga kokku. Küpseta umbes 20 minutit. Seejärel eemalda paprikatelt nahk, seemned ja vars ning pane koos tomatite ja küüslauguga blenderisse. Püreesta ühtlaseks massiks ja maitsesta soola, suhkru ja vähese balsamiäädikaga.
Jahuta kaste ja pane purki.

Koorekastme jaoks sega omavahel paprika sulajuust, toidukoor, hakitud küüslauk ja paprika-tomatikaste. Vala kaste suurele pannile ja kuumuta keemiseni või kuni saavutad kreemja konsistentsi. Sega kastme hulka al dente küpsusastmega spagetid ja serveeri kohe.
Serveeri koorest pastat parmesani juustu ja värske basiilikuga.




Retsepti valmis koostöös Valioga.

kolmapäev, 27. september 2017

Marjane proteiinikook

Mul on rõõm teiega jagada ühte eriti tervislikku ja maitsvat koogi retsepti, mille proteiinisisaldus on tavalistest kookidest palju kõrgem. Kusjuures märkimist väärib veel fakt, et see kook on gluteenivaba. Nii, et seda võib täitsa patuvabalt süüa.:) 
Koogil on kolm kihti, põhi ehk siis alumine kiht, on valmistatud maapähklitest. Kõigepealt valmistasin maapähklitest ühed eriti maitsvad maapähklivõiküpsised, siis purustasin nad blenderis puruks ja lisasin sulatatud või. Nii nagu ikka käib küpsisepõhja tegemine koogile. Küpsiste valmistamise pärast muretseda pole vaja, need valmivad kiirelt ja lihtsalt.
Teiseks kihiks on kreemine kodujuustukiht ja viimaseks kihiks on eriti proteiinirikas marjamaitseline kohupiimakiht. Viimase kihi valmistamiseks kasutasin Valio PROfeeli sarja kuuluvat uut kirsi kohupiimakreemi ja värskelt korjatud pohlasid, mis toimivad koos eriti hästi. Maitsestuseks on lisatud veidike suhkrut, mis tasakaalustab pohlade hapukust. Suurepärane kooslus!
Head katsetamist!:P

Maapähklivõiküpsised:
1 tass maapähkleid
125 ml rafineerimata roosuhkrut
1 suur munavalge
näpuotsaga soola

Küpsisepõhi:
125 g maapähklivõiküpsiseid
60 g Alma Eesti võid 82%

Kodujuustukiht:
360 g Alma kodujuustu 5%
125 ml Alma vahukoort 35%
60 g rafineerimata roosuhkrut
0,5 tl vaniljesuhkrut
7 g pulber želatiini
42 g vett külma vett želatiini paisutamiseks

Kohupiimakiht:
380 g Valio PROfeel kirsi  proteiinikohupiimakreemi
70 g värskeid pohlamarju
30 g suhkrut
9 g pulber želatiini
54 g külma vett želatiini paisutamiseks

Serveerimiseks kasuta värskeid marju, näiteks vaarikaid.


Kõigepealt valmista maapähklivõiküpsised.
Kuumuta ahi 185 kraadini.
Purusta blenderis maapähklid, lisa suhkur ja jätka purustamist kuni moodustab kreemjas mass. Järgmisena vahusta munavalge vähese soolaga ning sega see maapähklikreemi hulka. Vormi taignast ühtlase suurusega pallid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jäta pallide vahele paraja suurusega vahed. Vajuta kahvliga pallid lamedaks ning seejärel küpseta neid 185 kraadi juures 8-10 minutit, kuni küpsised muutuvad helepruuniks. Jahtudes muutuvad küpsised veelgi krõbedamaks, nii et ära üle küpseta.

Koogipõhja valmistamiseks purusta 125 g küpsiseid puruks, sulata või ja sega need omavahel kokku. 
Vooderda 19 cm suurune küpsetusvorm küpsetuspaberiga ja määri ääred õliga ning suru küpsisepuru koogivormi põhjale. Aseta koogivorm külmkappi.

Kodujuustukihi jaoks  paisuta želatiin 54 g külma veega. Seejärel kalla blenderisse kodujuust, 50 ml vahukoort ja suhkrud ning blenderda ühtlaseks kreemjaks massiks. Järgmisena soojenda vesivannil või potis madalal kuumusel želatiin ja sega see kodujuustukreemi hulka. Viimasena vahusta järelejäänud vahukoor tugevaks vahuks ja sega see kodujuustukreemi hulka ning vala see koogivormi küpsisepõhjale ja lase 1 h tarduda.

Viimasena valmista kohupiimakiht. Selle valmistamiskäik on peaaegu samasugune nagu eelmisel. Pane PROfeel kirsi proteiinikohupiim, pohlamarjad ja suhkur blenderisse ja blenderda ühtlaseks massiks. Paisuta želatiin külma veega ja seejärel soojenda ning lisa see blenderisse ja blenderda kohupiimamassiga ühtlaseks. Kui eelmine kreem on koogivormis 1 tund tardunud, siis vala kohupiimakreem koogivormi ja jäta vähemalt 4 tunniks tarduma. 
Serveerimisel kasuta värskeid marju.




Retsept valmis koostöös Valioga.

teisipäev, 12. september 2017

Üks eriti rikkalik šokolaadikook

Šokolaadisõbrad, see kook on just teile! Üks eriti hõrk ja rikkalik šokolaadikook, mille valmistamine on lihtne, kuid tulemus lihtsalt suurepärane. Koogi valmistamisel on kasutatud naturaalset kakaod, mille tugev maitse ei tee kooki liiga läägeks vaid hoopis vastupidi, rikkalikuks. Kooki katab kergelt soolakas karamellikaste ja dulce de leche toorjuustukreem, mis teevad selle koogi veelgi täiuslikumaks. Rääkides täiuslikkusest, siis soovitan koogi kõrvale serveerida, ühe eriti kange espresso, fantastitiline!:P

Šokolaadikook:
140 g jahu
200 g suhkrut
45 g kakaod
5 g soodat
5 g küpsetuspulbrit
7 g soola

115 g keefiri
115 g toiduõli
1 muna
115 g keevat vett

Karamellikaste:
100 g suhkrut
125 g vahukoort 35%
30 g toasooja võid 82%
Väheke soola

Dulce de leche kreem ehk keedetud kondenspiima kreem:
1 purk konserveeritud kondenspiima
200 g toorjuustu


Kõigepealt valmista dulce de leche. Selleks eemalda kondenspiimapurgi pealt kleepsud. Kuumuta suures potis vesi keemiseni ja aseta kondenspiimapurk keevasse vette, keera kuumus selliseks, et vesi õrnalt keeks. Keeda kondenspiima 2 tundi, seejärel jahuta kondespiimapurk külmas vees. Kui purk on jahtunud, siis ava ja kasuta sellest ära ainult 200 grammi keedetud kondentspiima. Ülejäänud kalla suletavasse purki ja hoiusta külmkapis, ideaalne kaaslane hommikuste pannkookidega!

Järgmisena valmista šokolaadikook. Selleks sega kausis kuivaained. Teises kausis sega keefir, õli ja muna ning lisa see kui vainetele ja sega ühtlaseks massiks. Hakka järk-järgult juurde lisama ka keevat vett ise samal ajal taigent segades. Taigen tuleb täna vee lisamisele üsna vedel, kuid see annab ääretult mahlase ja maitsva tulemuse. Vala taigen 24 cm suurusesse küpsetuspaberiga vooderdatud ja õlitatud koogivormi ning küpseta 120 kraadi juures 1 tund või kuni puutikk jääb koogi keskmist osa testides puhtaks. Jahuta kook täielikult!

Karamellikastme valmistamiseks kuumuta pannil suhkur, nii, et see hakkab kergelt karamelliseeruma ja värv muutub helepruuniks. Lisa juurde vahukoor ja kuumuta segades veel paar minutit, kuni konsistents muutub veidike paksemaks. Viimasena sega juurde toasoe või ja siis lase kastmel jahtuda.

Viimasena valmista dulce de leche-toorjuustukreem. Selleks sega omavahel jahtunud dulce de leche ja toorjuust omavahel ühtlaseks massiks ja pane pritskotti. Dulce de leche peab olema täielikult jahtunud, vähemalt +4 kraadini.

Nüüd on aeg kook kaunistada. Kõigepealt kata kook karamellikastmega ning seejärel kaunista dulce de leche-toorjuustukreemiga. Siin kohal lase oma fantaasial lennata. :)

Head katsetamist! :P





esmaspäev, 4. september 2017

Kihiline pokaali meekook

Lihtsused peitub võlu või kuidas see oligi? Selle magustoidu puhul kehtib see raudkindlalt. Omatehtud õunamoos ja mitte lihtsalt õunamoos vaid kerge mojito alatooniga. Maitselt kergelt hapukas, mõnusalt magus ja viimase maitsenoodina viskab sisse mõrudust, mis koos moodustavad väga huvitava ja proovimist väärt maitsekombinatsiooni. Ricotta kreemi üheks võtmesõnaks on mesi, mille ülekülluse tõttu otsisin sellele rakendust ja voilaa siin see on. Parem, kui kunagi varem. 
Serveerimise poole pealt on teostus koduselt lihtne, ei mingit peenutsemist ja üleliia vaeva nägemist. 
Head katsetamist!:)


Küpsisepõhi:
10 sidrunimaitselist võiküpsist

Mojito õunamoosi:
6 valget klaari
20 g basiilikut
2 laimi mahl
50 g suhkrut
10 g piparmünti

400 g ricotta kohupiimapastat
100 ml vahukoort
80 g mett

Garneerinuks:
Vahtrasiirupit
Küpsisepuru

Alusta magustoidu valmistamist mojito õunamoosi tegemisest. Selleks puhasta õunad seemnetest ja lõika sektoriteks ning pane vaakumkotti, lisa sinna juurde basiilik, laimi mahl, suhkur ja piparmünt. Vakumeeri kott ja pane 100 kraadisesse vette 30 minutiks. Seejärel jahuta ja püreeri ning pane purki.
Järgmisena valmista ricotta-meekreem. Selleks pane ricotta ja mesi blendrisse ja püreesta kreemjaks massiks. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja sega see ricotta kreemi hulka. 
Nüüd lao kokku magustoit. Kõigepealt aseta pokaali põhja küpsisepuru, siis mojito õunamoosi 1-2 sl, järgmisena kohupiimakreem ja viimasena vahtrasiirup ning küpsisepuru. 
Voilaa nii lihtne see oligi.


laupäev, 26. august 2017

Domino jäätis

Sellekordseks retsepti postituseks on ühed väga maitsvad domino jäätised. Valmistamine on lihtne, kuid tulemus ülimaitsev. Valmistamiseks läheb vaja ülimaitsvaid domino küpsiseid, vaniljekreemi ja veidike kannatust kuni jäätised on ära külmunud. Vaniljekreemi põhilisteks komponentideks on Valio Viola naturaalne sulajuust, vahukoor ja vaniljesuhkur, ehk siis veidi omapärasem kui tavaline vaniljekreemi retsept. Kõige viimase etapina katame külmutatud dominojäätised sulatatud šokolaadi sisse ja asetame sügavkülma tagasi kuni serveerimiseni.

All poolt leiad ka ühe lühikese video valmistamiskäigust.
Mõnusat katsetamist!:)

1 pakk Dominoküpsiseid

Vaniljekreem:
185 g Valio Viola sulatatud juustu
100 ml Alma vahukoort 35%
1,5-2 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Šokolaadiglasuur:
200 g tumedaid šokolaadinööpe

Eralda üksteisest domino küpsiste poolikud.
Kreemi valmistamiseks kaalu kõik komponendid paraja suurusega kaussi ja vahusta ühtlaseks-tugevaks massiks. Pane vaniljekreem pritskotti ja pritsi ühele domino küpsise poolikule kreemi ning aseta teine küpsisepoolik peale. Jätka tegevust kuni kõik küpsised on kreemi saanud ning teise küpsise poolikuga kaetud.
Seejärel aseta dominojäätised stabiilse pinnasega 3-4 tunniks sügavkülma.
Viimasena valmista šokolaadiglasuur. Selleks sulata vesivannil šokolaad ja vala see väikesesse topsi ning kasta domino-jäätised glasuuri sisse ja aseta sügavkülma tagasi.
Mõnusat katsetamist!





Retsept valmis koostöös Valioga.

neljapäev, 17. august 2017

Kahekordne kukeseene burger

Sellekordseks retseptiks on kahekordne kukeseeneburger ja tegelikult mitte ainult kukeseene vaid selle vahelt leiab ka ülimahlase veiselihapihvi. Kui kõige tavalisem ja legendaarsem burksikaste on hapukoor ja ketšup, siis selles retseptis on asjad hoopis teisiti. Hapukoore-ketšupi kastet asendab palju tervislikum kreeka jogurti-päikesekuivatatud tomatite kaste. See on lihtsalt super hea maitsepomm, mida sobib ideaalselt burgeri vahele panna. 
Kuid üks omapärasemaid leide burgeri vahelt on hoopis kukeseened, need eriti head või ja küüslauguga praetuna. Suurepärane!
Retsept ise on lihtne ja katsetamist väärt!
Proovi järgi!!:)

2-le

3 burgeri kuklit
Frillise salati lehti
Punase sibula rattaid

Kreeka jogurti-päikesekuivatatud tomatite kaste:
1 pakk Alma maitsestamata kreeka jogrutit  (370g)
100 g päikesekuivatatud tomateid
1 sl Heinz sojakastet
1 tl worcestershire kastet

Veiseliha burgerid:
250 g  kvaliteetset veisehakkliha
1 tl dijoni sinepit
Meresoola
Musta pipart
6 viilu Valio Atleet Cheddar juustu

Praetud kukeseened:
4 peotäit värskeid kukeseeni
1 sl oliiviõli
30 g Alma Eesti võid 82%
1 küüslauguküüs


Kõigepealt valmista kreeka jogurti-päikesekuivatatud tomatite kaste. Selle jaoks kaalu blenderisse üks pakk kreeka jogurtit, päikesekuivatatud tomatid, sojakaste ja worcestershire kaste ning blenderda ühtlaseks massiks. Kontrolli maitset ning vajadusel lisa sojakastet juurde.
Järgmisena valmista hakklihamass. Selleks sega kõik koostisained omavahel. Vormi sellest kaks pihvi ja prae oliiviõlis mõlemalt poolt ning seejärel aseta juustuviilud burgeritele. Keera kuumus kõige madalama peale ja kata pann kaanega ning küpseta valmimiseni.
Praetud kukeseente jaoks kuumuta pannil õli ja või ning seejärel prae kukeseened. Kukeseente praadimise poole peal lisa pannile hakitud küüslauk ja prae valmimiseni. 
Rösti ahjus pooleks lõigatud kuklid krõbedaks. Seejärel aseta iga kukli lõigatud poolele kaste, siis salati leht, veiselihaburgerid, uuesti kukkel, kaste, praetud kukeseened, sibularattad ja viimasena kukli pealmine osa.
Ja voilaa, valmis ta saigi!







Retsept valmis koostöös Valioga.