reede, 14. detsember 2018

Täidetud suitsupeet parmesanivahuga

Täidetud punapeet on hea. Kuigi punapeet on selline juurvili, mis paljudele kohe üldse peale ei lähe. Selle retsepti järgi tehtud punapeet on valmistatud veidike teistmoodi, kui ollakse harjutud seda valmistama. Esiteks peeti on küpsetatud ahjus päris kaua, mille tagajärel muutub see palju magusamaks ja maitsekamaks. Hiljem on sisu välja võetud ning mõnusalt ära maitsestatud. Täpsemalt siis andsime peedile veidike suitsust maitset ning balsamico äädikaga lisasime hapet juurde. Suitsutatud maitse ja balsamico sobivad peediga imeliselt kokku. Üks huvitavamaid lisandeid selle peedi juures on kindlasti parmesanivaht. Maitselt on see väga tugev ja spetsiifiline aga ülimaitsev. Parmesanivahu valmistamine on lihtne ja kiire. Ainus koht, mis võib probleeme tekitada on sifoonpudeli olemasolu kodudes. Kui seda pole, siis võib vabalt ka seda kastmena lisada. Sellisesl juhul tuleks munavalge retseptist välja jätta.

Ahjus küpsetatud peet:
4 punapeeti
Oliiviõli
Meresoola

Punapeedikreem:
300 g punapeedi sisu (küpsetatuna)
200 g vett
Balsamico äädikat
Suitsust oliiviõli
Pruuni suhkrut
Meresoola
5 g agar-agarit

Parmesanivaht:
300 g Alma vahukoort 35%
150 g Valio Forte classico kõva itaaliapärast juustu
Suhkrut
Meresoola
50 g munavalget

Kõigepealt valmista peedid. Selleks pese peedid korralikult puhtaks. Määri peedid õli ja soolaga kokku. Kuumuta ahi 180 kraadini ja pane peedid ahju küpsema, umbes 1,5 tunniks.
Järgmisena valmista parmesanivaht. Kaalu kastrulisse koor ja riivitud juust. Kuumuta ja sega kuni juust on sulanud. Maitsesta kaste meresoola ja suhkruga. Kurna kaste läbi sõela ja jahuta maha. Vala juustukaste sifoonpudelisse ja lisa juurde munavalge. Sule sifoon ja lae 2 N2O balooni. Raputa pudelit 1 minut ja pane külmkappi, kuni valmivad ülejäänud asjad.
Punapeedikreemi jaoks eemalda küpsetatud punapeetidelt sisu ja lõika need väiksemaks niga tõsta kastrulisse. Lisa juurde vesi ning maitsesta äädika, suhkru, meresoola ja suitsuse oliiviõliga. Kuumuta keemiseni ja lase paar minutit keeda. Seejärel pane segu blenderisse ja püreesta siidiseks massiks. Pane segu tagasi kastrulisse ja lisa juurde agar-agar, keeda umbes 2 minutit. Seejärel jahuta punapeedikreem ahjuplaadil. Lõika tardunud punapeedikreem kuubikuteks ja pane blenderisse. 
Püreesta ühtlaseks kreemiks ja suru läbi tiheda sõela, et veelgi kreemisemat massi saada.
Täida peedid punapeedikreemiga, jäta varu ka parmesanivahule.Viimasena lisa parmesanivaht.
Mõnusat katsetamist!;)



Retsept valmis koostöös Valioga.

1 kommentaar :