teisipäev, 22. detsember 2015

Pardi rinnafilee punaveini-kirsikastmega

Pardi rinnafilee, kirsikastmega - ülihea kombinatsioon.
Perfektse küpsusastme saavutamine, kastme valmistamisel hapu ja magusa ühtseks kombineerimine, pardi lahti lõikamine ja sellele järgnenud stiilinäite jäädvustamine.
Pühad tulekul ja ärge unustage ennast hästi toitmast gurmaanid!
Mõnusaid ülesöömispühi!



Retsept: 2-le

Part:

2 pardi rinnafileed
sool/pipar

Valmistamine:

  1. Kuivata fileed majapidamispaberiga, tee nahale väikeste vahedega diagonaalis sisselõiked ja ka ristipidi (ära liha sisse lõika!), maitsesta soola/pipraga.
  2. Pane fileed külmale pannile, nahk allpool. Keera kuumus keskmisele astmele ja pruunista mõlemalt poolt 5-7 minutit, pruunista ka küljed. ( pardist eralduv üleliigne rasv eemalda pannilt).
  3. Kui igalt küljelt part pruunistatud siis keera kuumus kinni ja keera part uuesti nahk allpool pannile ja pane pannile kaas peale ning lase 5 minutit tõmmata.
  4. Serveeri.



Kirsikaste:

200 g külmutatud kirsse
2 dl punast veini
1 spl pruunisuhkrut
1 spl balsamiäädikat
sool/pipar
1 spl maisitärklist

Valmistamine: 

  1. Valmista kõigepealt kirsikaste: Selleks pane kirsid, vein, suhkur, balsamiäädikas kastruli ja keeda tasasel tulel kastet väheke alla. 
  2. Maitsesta soola ja pipraga. Lahusta väheses vees 1 spl maisitärklist ja sega kastme juurde, kuumuta keemiseni ja ongi valmis.
  3. Serveeri.


pühapäev, 20. detsember 2015

Sea sisefilee, pošeeritud munade, hollandaise kastme, porgandipüreega.

Home made gurmee.  Mõnus katsetus ja sai lasta oma fantaasial lennata.


Retsept: 

Siga:

1 sea sisefilee
2 spl dijon sinepit
2 spl mett
sool/pipar

Valmistamine:

  1. Sega omavahel sinep, mesi ja maitsesta soola/pipraga.
  2. Hõõru filee kastmega kokku ja prae pannil õli-võisegus valmimiseni.


Porgandipüree:

2 porgandit
25 g võid
sool/pipar

Valmistamine:

  1. Keeda kooritud porgandid pehmeks, kurna, pane keedetud porgandid blendrisse ja püreesta, maitsesta soola/pipraga, suru porgandipüree läbi peenikese sõela, et tükke vältida, pane püree uuesti blendrisse ja lisa või ning blenderda uuesti 30 sekundit.


Pošeeritud munad:

2 muna
sool/pipar

Valmistamine:

  1. Löö munad ettevaatlikult väikese tassi sisse, nii et üks muna ühte tassi ja teine teise tassi.
  2. Aja vesi keema ning siis alanda kuumus nii madalaks, et väikesed mullid poti põhjast veel tulevad aga mitte mingil juhul ei tohi vesi täiega hooga keeda. 
  3. Tõmba lusikaga vee sisse keeris ja kalla munad nii vee lähedalt kui võimalik keerisesse. Valmivad umbes 2-3 minutiga, seejärel tõsta munad vahukulbiga paberrätikule nõrguma ja maitsesta soola ning pipraga.


Hollandaise kaste:

2 munakollast
140 g võid
1,5 spl vett
2 spl sidrunimahla
sool/pipar

Valmistamine:
  1. Hollandaise kastme jaoks ehita kõigepealt vesivann. Pane suurde potti klaas vett, aja vesi keema, aga tugevalt ei tohi keeda. Suure poti kohale aseta teine väiksem pott, mis mahuks suurema poti sisse, aga poti põhi ei tohi vett puutuda.
  2.  Aseta väiksemasse potti munakollased ning vesi, vispelda kuni segu on muutunud veidike paksemaks. Lisa vispeldades sulavõi, sidrunimahl ja sool/pipar ning ongi valmis.


Serveerimisel lase enda fantaasia lendu.

kolmapäev, 16. detsember 2015

Šokolaadi-kodujuustutort mustsõstardega

Kolmekihiline šokolaadi-kodujuustutort mustsõstardega, mis on mõnusalt jõulune ja sobib imehästi praegusesse aega(ka jõululauale).
Ülimalt lihtne tordiline ja valmib ka ülikiirest.



Retsept: 

Põhi:

4 muna
160 g suhkurt
90 g jahu
2 tl kartulitärklist
0,5 tl küpsetuspulbrit
3 spl kuhjaga kakaopulbrit
100 g Alma Eesti 82% võid

Täidis:

760 g Alma kodujuustu 5% 
4 dl 35% Alma vahukoort
1 tl vaniljesuhkrut
100 g suhkrut
20 g šokolaaditükke
mustsõstra toormoosi

Serveerimine:

mustsõstraid
šokolaadilaaste

Valmistamine:

  1. Valmista biskviit: Selleks klopi munad kausis suhkruga lahti, teises kausis sega kuivained omavahel kokku, lisa kuivained muna-suhkrumassile ja sega ühtlaseks massiks, lõpetuseks lisa taignale sulatatud või ja sega ühtlaseks massiks.
  2. Vala taigen 24 cm suurusesse küpsetuspaberiga vooderatud koogivormi ja küpseta 180 kraadi juures 30 minutit, kuni tikuga testides jääb tikk puhtaks. Jahuta biskviit.
  3. Valmista täidis: Selleks pane kodujuust ja suhkur blendrisse ning blenderda kuni muutub kreemjaks massiks, vajadusel lisa veel suhkurt. Teises kausis vahusta vahukoor vaniljesuhkruga tugevaks vahuks (aga mitte võiks).
  4. Sega kodujuustukreemi juurde šokolaaditükid ja vahustatud vahukoor, sega kergelt kokku.
  5. Kui šokolaadibiskviit on jahtunud siis lõika biskviit pikuti kolmeks kihiks ja hakka torti kokku laduma.
  6. Tõsta alumine biskviit tordialusele ning määri sellele mustsõstra toormoos ja 1/3 kodujuustu-vahukoorekreemist, siis tõsta sellepeal teine biskviit ja jätka ladumist samamoodi kuni lõpuni (biskviit-mustsõstra toormoos- kodujuustu-vahukoorekreem-biskviit-mustsõstra toormoos- kodujuustu-vahukoorekreem-biskviit-mustsõstra toormoos- kodujuustu-vahukoorekreem)
  7. Lõpetuseks kaunista kook šokolaadilaastudega ja mustsõstardega.
  8. Lase koogil mõned tunnid külmkapis maitsestuda.

Retsept valmis koostöös Valioga.

esmaspäev, 14. detsember 2015

Pasta tüümianiga

Mõnusalt ürdine pasta tüümiani ja parmesaniga meie kiiresse argipäeva.
Tüümiani tugev aromaatsus ja Valio poolt väljatöötatud Speciale parmesan on lihtsalt parimad.
Kui söögitegemisel ei raatsi aega raisata rohkem kui 15 minutit siis see retsept on just sulle.



Retsept: 2-le

200 g pastat (spaghettoni)
mõned oksad värsket tüümiani
1 küüslauguküüs
oliiviõli
sool/pipar

Serveerimiseks:

Valio Forte Speciale kõvat itaaliapärast juustu 
värsket tüümiani


Valmistamine:


  1. Keeda pasta soolaga maitsestatud vees al denteks.
  2. Kuumuta pannil rohkes oliiviõlis 3-4 minutit küüslauk ja tüümian.
  3. Kurna pasta aga jäta pool klaasi pastakeeduvett alles.
  4. Eemalda pannilt tüümian ja küüslauk ning lisa juurde pasta.
  5. Kuumuta pastat õlis paar minutit ja vajadusel lisa pastakeeduvett, teeb pasta hõrgumaks!
  6. Serveeri pastat kuumalt ning hakitud värske tüümiani ja ohtra parmesaniga.

Retsept valmis koostöös Valioga.

esmaspäev, 7. detsember 2015

Piparkoogi kohupiimavahuga täidetud šokolaadikorvikesed + meringue tippudega

Veidike jõuluhõngu siia porisesse ja pimedasse talve šokolaadikorvikeste näol, mis on täidetud piparkoogi-kohupiimavahuga ja kõige tipus asetseb meringue vaht.
Retsept on üsna magus ja passib rohkem magusasoolikaga inimestele.
Kõige raskem osa selle retsepti juures on šokolaadi tempereerimine, selleks läheb vaja kvaliteetset šokolaadi, toidutermomeetrit ja silikoonist vorme.
Piparkoogi kohupiimavahuga valmistamine on väga lihtne ja meringue valmistamine on ka lihtne kui õiget tehnoloogiat kasutada, meringue tippude pruunistamiseks läheb vaja gaasipõletit.




Retsept: 6 tk

Šokolaadikorvikesed:

200 g küpsetusšokolaadi

Kreem:

380 g Alma piparkoogimaitselist kohupiimakreemi
2 spl kakaod
0.5 tl piparkoogimaitseainet
2 dl Alma rõõsk koor 35%
1 spl suhkrut

Meringue:

2 munavalget
115 g suhkrut


Valmistamine:


  1. Tempereeri šokolaad: selleks ehita vesivann. Sulata 2/3 šokolaadi kogusest, seda pidevalt segades kuni 50 kraadini. Eemalda pott koos šokolaadiga tulelt ja sega sisse ülejäänud šokolaad. Sega šokolaadimassi kuni temperatuur on alanenud 27 kraadini, tõsta šokolaadipott vesivannile tagasi ja soojenda kuni 30 kraadini.
  2. Määri silikoonist vormid seest šokolaadiga ja pane külmkappi tahenema.
  3. Valmista kreem: Selleks sega kohupiim, kakao, piparkoogimaitseaine ühtlaseks massiks. Vahusta rõõsk koor suhkruga tugevaks vahuks ja sega kohupiimakreemiga ühtlaseks massiks, ning pane külmkappi maitsestuma.
  4. Valmista meringue: Selleks vahusta munavalged, suhkrut hakka lisama siis kui on tekkinud pehmed tipud, suhkrut lisa järk-järgult, vahusta kuni on tekkinud tugev vaht. 
  5. Eemalda šokolaadikorvikesed vormidest ja täida need kohupiimavahuga. Lõpetuseks lisa iga korvi otsa supilusikatäis meringue'd ja põleta gaasipõletiga meringue tipud kuldseks.

Retsept valmis koostöös Valioga.









pühapäev, 6. detsember 2015

Chilli con Carne

Mõnusalt vürtsikas ja särtsakas tšilline pajaroog. Maitseplahvatus on garanteeritud!



Retsept: 4-le

500 g segahakkliha 50/50
2 sibulat
1 küüslauguküüs
1 pune paprika
pool tšillikauna (punane)
oliiviõli
500 g tomatipastat
175 ml veisepuljongit
1 spl värsket tüümiani
400 g konserveeritud kidney ubasi
tšillipipart
sool
pruuni suhkrut


Valmistamine:


  1. Pruunista pannil sibulad, küüslauk, paprika, tšilli ja hakkliha ning tõsta haudepotti.
  2. Lisa haudepotti hakklihamassi juurde tomatipasta, tüümian ja veiselihapuljong, sega läbi, pane kaas peale ja hauta ahjus 180 kraadi juures 50 minutit, siis lisa juurde kidney oad, sega läbi ja hauta veel 10 minutit kuid ilma kaaneta.
  3. Maitsesta soola, tšillipipra ja suhkruga.
  4. Serveeri koos riisi ja lehtpeterselliga.






kolmapäev, 2. detsember 2015

Laimi toorjuustukook

Laimi uputuse saatel valminud toorjuustukook. Oma gaasiahju tõttu on see alles esimene juustukoogi postitus siin blogis. Mitte kuidagi ei kisu neid kooke selles ahjus küpsetama, aga tegin proovi ja polnudki midagi hullu, veidike on ajagraafik lappes aga saab hakkama.



Retsept: 6 väikest koogikest

Põhi:

180 g digestive küpsiseid
100 g võid

Täidis:

400 g toorjuustu
3 muna
65 g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 laimi mahl
1 laimi riivitud koor 

Valmistamine:

  1. Valmista põhi: Selleks sega sulatatud või ja purustatud küpsised ühtlaseks massiks ning suru muffinivormide põhjale (mina kasutasin silikoonist vorme)
  2. Jägmiseks valmista täidis. Sega toasoe toorjuust, munad, suhkur, laimi mahl ja riivitud koor ühtlaseks massiks.
  3. Vala täidis muffinivormidesse, küpsisepõhjade peale.
  4. Küpseta 175 kraadises ahjus 25 - 45 minutit, kuni vedelik on hüübinud, (valmis kook võib kergelt keskelt veel võdiseda.) Eemalda kook ahjust ja aseta küpsetusrestile jahtuma, kui kook jahtunud, siis pane kook üleööks külmkappi maitsestuma.  (minul on gaasiahi, millel kuumus alla 175 kraadi naljalt ei lähe, sellega küpsetades läheb veidike kauem aega, kuna kuumust tuleb ainult alt, ahju põhja on asetatud anum veega mis hoiab ära põhjakõrbemise ning aitab ühtlasemalt koogil küpseda).
  5. Serveeri kooki meelepäraste lisanditega, nt. marjade ja tuhksuhkruga.

teisipäev, 1. detsember 2015

Järveotsa vutt, hernepüree, glasuuritud köögiviljad ja punaveinikaste

Lugu sellest, kuidas ma vutil naha üle kõrvade tõmbasin, tema tiivad eemaldades, täites tema sisu kalkunihakklihaga, ta suitsu peekonisse mähkides, pannil talle jumet andes, lõpetuseks ta ahju lükates, söömiskõlbulikuks küpsetasin.



Vutt hernepüree, köögivilja lisandite ja punaveinikastmega

4 puhastatud vutti
200 g kalkunihakkliha
sool/pipar
16 viilu suitsupeekonit
oliiviõli


Valmistamine:


  1. Eemalda vuttidelt nahad ja tiivad.
  2. Täida vutt soola/pipraga maitsestatud hakklihaga ja kinnita hambaorgiga.
  3. Mähi vutid suitsupeekoni mähisesse ja prae pannil igalt küljelt pruunikaks.
  4. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit.

Hernepüree

400 g herneid
4 g meresoola  
45 g oliiviõli
6 g sidrunimahla
5 spl herne keeduvett
pipar/sool


Valmistamine:


  1. Keeda soolaga maitsestatud vees herned pehmeks, umbes 3min.
  2. Jäta pool tassi herne keeduvett alles, ülejäänud kurna ära.
  3. Blenderda kõik koostisained ühtlaseks massiks. 
  4. Maitsesta soola/pipraga.
  5. Suru hernepüree läbi õhukese sõela, et tükke vältida.
  6. Jahuta hernepüree kiirelt. Siis säilitab ta oma ilusa rohelise värvuse.

Porgandid ja kõrvitsad

väikeseid porgandeid
kõrvitsat
rosmariin
sool/pipar
oliiviõli
või

Valmistamine:


  1. Koori porgandid ja kõrvits, kõrvitsast lõika kuubikud.
  2. Lisa pannile oliiviõli, või ja ürdid koos porgandite ja kõrvitsatega, prae kuni köögiviljad on kuldsed ning maitsesta soola/pipraga.


Punaveinikaste

30 g võid                                                                                                      
30 g nisujahu
750 ml lihapuljongit
12,5 g tomatipastat
pool pudelit punast veini
värsket tüümiani
0,5 tl rosmariin
suhkurt (vajadusel)
sool
must pipar




  1.  Kuumuta nisujahu rasvaines helepruuni värvuseni.
  2.  Lisa pisut jahtunud mass pidevalt segades keevale puljongile.
  3.  Keeda kastet väiksel tulel 20 minutit, seejärel lisa läbikuumutatud tomatipasta, vein ja ürdid. Jätka  keetmist, kuni kolmandik kastmest on aurustunud. Maitsesta pipra, soola ja vajadusel suhkruga.  Kurna ja säilita külmkapis. 

neljapäev, 26. november 2015

Porgandipirukas

Tegin oma famiiliale pühaõhtusöömaaja, üheks roaks oli porgandipirukas, ilma lihata!
Väga-väga mõnus kerge pirukas oli.


Retsept: 24 cm koogivorm

Põhi:

125 g võid
2,5 dl jahu
1 munakollane
0.25 tl soola

Täidis:

750 g porgandit
3 sibulat
150 g seeni
1 küüs küüslauku
5 muna
1,5 dl rõõska koort 35 %
50 g parmesani
pihu täis soolapähkleid
soola
pipart


Valmistamine: 


  1. Sega või ja jahu kausis ühtlaseks massiks, lisa muna ja sool ning sega hoolikalt ühtlaseks massiks. Aseta tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja ja äärtele ning pane täidise valmimiseks külmkappi tahenema.
  2. Täidise valmistamiseks riivi porgandid, tükelda seened, küüslauk ja sibul.
  3. Klopi munad rõõsa koorega lahti, maitsesta soola ja pipraga.
  4. Prae porgandid ja sibulad pannil oliiviõlis kuldseks. Pruunista võis seened ja küüslauk, maitsesta soola ja pipraga.
  5. Aseta piruka põhjale praetud seened, riivi peale parmesan, siis tõsta porgandi-sibula segu põhjale ja lõpetuseks vala peale muna-koore segu.
  6. Küpseta 180 kraadi juures 45 -50 minutit.
  7. Serveerimisel lisa hakitud soolapähkleid.





pühapäev, 22. november 2015

Vana hea kräsupea kook

Lapsepõlve lemmikkook ehk vana hea "kräsupea", mitte midagi pole muutunud, ikka sama hea.
Kook sisaldab ülipalju hapukoort, mis muudab selle väga mahedaks. Biskviidi magusus, koore hapukus, šokolaadikastme magusus ja kirsimoosi hapukus, mis üksteist täiendades teevad sellest ülimaitsva koogi.


Retsept: 14 - le 

Põhi:

4 muna
4 dl suhkrut
6 dl jahu
1 tl söögisoodat
400 g hapukoort
3 spl kakaopulbrit

Kreem:

3 banaani
1 kg hapukoort

Glasuur:

75 g piimašokolaadi
50 g võid
1 dl rõõska koort

Lisand:

Kirisimoos


Valmistamine:


  1. Valmista kõigepealt taigen, selleks vahusta munad suhkruga, lisa jahu, sooda ja hapukoor ning sega ühtlaseks massiks. Jaga pool taignast teise kaussi ning ning lisa juurde kakaopulber.
  2. Vala kakaoga taigen 28" läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud koogivormi ja hele taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 175 kraadises ahjus 25 minutit.
  3. Jahuta põhjad. Ning lõika hele biskviit kuubikuteks ja sega 1 kg hapukoorega kokku.
  4. Tume biskviit tõsta tordialusele ja immuta coca colaga, tõsta viilutatud banaanid koogipõhjale, banaanide peale aseta biskviidikuubiku-hapukoore segu.
  5. Glasuuri valmistamiseks sulata potis šokolaad, või ja rõõsk koor. Sega ühtlaseks, jahuta ja vala koogile.
  6. Tõsta kook külmkappi maitsestuma, eriti hea on järgmisel päeval.
  7. Serveeri kirsimoosiga.






pühapäev, 15. november 2015

Šokolaaditrühvlid

Jõulud tulekul ja üks imehea ning lihtsalt valmistatav trühvlite retsept on nüüd saadaval siin blogis.
Lihtsuses peitub võlu!




Retsept: 20 trühvlit

150 + 30 g šokolaadiküpsiseid
100 g maapähklivõid
2 spl kuhjaga toorjuustu
1 spl hapukoort
80 g piimašokolaadi
kakaopulbrit (100%)


Valmistamine:


  1. Purusta 150 g šokolaadiküpsiseid peeneks, lisa juurde maapähklivõi, toorjuust ja hapukoor ning sega ühtlaseks massiks.
  2. Sulata vesivannil šokolaad, lase veidi jahtuda ning lisa sulatatud šokolaad küpsise-maapähklivõi massi hulka, sega hoolikalt ühtlaseks massiks.
  3. Purusta ülejäänud 30 g šokolaadiküpsiseid aga mitte väga peeneks ning lisa tainasse. Sega läbi.
  4. Pane trühvlimass külmkappi tahenema 30 minutiks.
  5. Seejärel vormi käte vahel 20 trühvlit, veereta trühvleid kakaopulbris ja pane külmkappi tahenema 30-60 minutiks.
  6. Säilitada serveerimiseni külmkapis.




pühapäev, 8. november 2015

Maagiline piparmünditee

Vana hea piparmünditee, ülilihtne valmistada, tegin kohe suure kannutäie!





Retsept: 3-4 inimesele

värsket piparmünti
3 sidruni viilu
mõned õhukesed viilud ingverit
2 spl vedelat mett
800 ml keevat vett


Valmistamine: 8 min

  1. Pane sidruniviilud, ingver, mesi kannu põhja.
  2. Lisa piparmündilehed koos vartega.
  3. Kalla keev vesi peale ja lase 8 min tõmmata.
  4. Naudi!




esmaspäev, 2. november 2015

Šampinjoni-parmesani täidisega kanafileerullid peekonisse mähituna

Tegin esimest korda kanafileerulle šampinjoni-parmesani täidisega ning peekoniviiludega ümbritsetuna, mis oli äraütlemata hea, ning harjutasin kätt ka serveerimise osas.
Kanarullide kõrvale serveerisin võis ürtidega praetud kartuleid ja porgandeid.
Kastmeks blenderdasin basiiliku, küüslaugu, oliiviõli, sidrunimahla, soola ja pipraga ühtlaseks massiks.
Väga väga mõnusad kanarullid seenearmastajatele, kes seeni ei söö siis võib täidiseks midagi muud sisse toppida nt juustu, päikesekuivatatud tomateid jne. Peekoniviilud aitavad säilitada mahlasust ja annavad mõnusalt suitsuse meki kanale juurde.


                           Lõpp tulemus.                

      Viimaseid lisandeid roale lisamas.       

Serveerimine täies hoos..


Retsept: 2-le

Kanafileerull:

2 kanafilee tükki (üks kanafilee võiks kaaluda umbes 250 g )
8 šampinjoni
1 tk küüslauku
1 spl võid
oliiviõli
pipart/soola
50g parmesani
8 viilu suitsupeekonit


Kartuli ja porgandi lisand:

6 keskmist kartulit
2 porgandit
oliiviõli
1 spl või
rosmariin
tšilli helbeid
sool/pipar


Basiilikukaste:

üks suur kimp basiilikut
125 ml oliiviõli
sidrunimahla
sool/pipar


Valmistamine:


  1. Alusta kokkamist kanarullide valmistamisega. Töötle kanafileed paksematest kohtadest õhemaks. Aseta fileed toidukile vahele ja tambi kergelt taignarulliga fileed õhemaks (mida õhem seda parem) ning ühtlasemaks, ürita ristküliku kujuliseks saada.
  2. Valmista šampinjoni täidis. Selleks kuumuta pannil oliiviõli, või, hakitud küüslauk, šampinjonid ja maitsesta vähese soola/pipraga. Prae kuni šampinjonid on läbi küpsenud. Riivi juurde nüüd parmesan ja sega läbi.
  3. Jaota šampinjonid fileede vahel võrdselt ära ja keera rulli ning siis omakorda mähi rulli keeratud kanad peekoniviilude sisse. 
  4. Kuumuta ahi 200 kraadini ja pane potis vesi keema kus sul on vaja mõne hetke pärast kartuleid ja porgandeid blanšeerima hakata.
  5. Pruunista kuumal pannil peekonisse mähitud kanarullid ja aseta 200 kraadisesse ahju järelküpsema 20 minutiks.
  6. Lõika porgandid pikuti neljaks, kartulid tükelda kuubikuteks ja ristkülikuteks  ning blanšeeri soolaga maitsestatud vees 5 minutit. Kuumuta pannil oliiviõli ja või ning lisa blanšeeritud köögiviljad ja rosmariin, prae köögivilju kuni muutuvad kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga. Kartulitele lisa soovi korral ka veidike tšilli helbeid.
  7. Lisa basiilik ja oliiviõli blendrisse ning blenderda kuni tekib ühtne mass. Maitsesta vähese sidrunimahla ja soola ning pipraga. 
  8. Serveeri kõik komponendid taldrikule. Naudi!
 




esmaspäev, 26. oktoober 2015

Vanilje-panna cotta + sidrunimaitseline toorjuustukreem

Minu esimene panna cotta katsetus mille võib igati õnnestunuks lugeda. Valmistamises midagi kontimurdvalt rasket pole, nagu tavaline tarretis aga vedelikuks on rõõsk koore ja kohvi koore segu.
Kuigi ma eriti tarretiste usku pole siis selle itaallaste väljamõeldise eest võtan küll mütsi maha.
Tegelikult selle desserdi puhul oleks puhtalt panna cottast ja maasika toormoosist piisanud aga kui juba katsetamiseks läks siis tegin sidrunimaitselise toorjuustukreemi lisandina juurde.
Nii, et kaks ühe hoobiga!



Retsept: 4 väikest brüleevormi

400 ml rõõska koort 35%
100 ml piima 3,5%
3 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkurt
2 tl zelantiinipulbrit


Valmistamine:


  1. Lisa keedupotti rõõsk koor, piim ja suhkrud, kuumuta kuni suhkur on sulanud.
  2. Valmista ette želatiin oma pakendil oleva juhise järgi. Sega želatiin koore-piima segusse ja sega kuni želatiin on täielikult segunenud.
  3. Eemalda pott tulelt ja jaota võrdselt nelja brüleevormi. 
  4. Aseta vormid külmkappi 3 tunniks.



Sidrunimaitseline toorjuustukreem

150 g toojuustu
75 ml rõõska koort
1 tl vanillisuhkrut
1 tl sidrunimahla
2 spl suhkrut

Valmistamine:

  1. Sega toorjuust, mõlemad suhkrud ja sidrunimahl kokku.
  2. Vahusta vahukoor ja sega maitsestatud toorjuustu massiga kokku.
  3. Vormi kahe supilusikaga toorjuusukreemi kujukesed.
  4. Serveeri koos panna cottaga ja maasika toormoosi ning šokolaadilaastudega

Panna cotta vormist eemaldamiseks, lõika ääred vormi küljest noaga lahti ja kummuta taldrikule. Kui põhi on liiga kõvasti vormi küljes kinni siis võid vormi põhja kuuma vette ka mõneks kümneks sekundiks, esialgu 10 sekundiks kui sellest ei piisa siis kauem.








esmaspäev, 19. oktoober 2015

Prantsuse šokolaadikook ehk tarte au chocolat

Vana hea prantsuse šokolaadikook ehk prantsuse keeles kõlanuna tarte au chocolat, mis kindlalt väärib kohta minu kui šokohooliku blogis.
Retsept on väga lihtne ja komponente on ka ainult käputäis, ühesõnaga väga lihtsalt valmistatav hõrgutis. Kook on väga rikkaliku maitsega, väljast krõbe, seest pehme ja kreemine ning kõik tänu sellele, et koogis praktiliselt jahu polegi, ainult 1spl. Kooki serveerisin tuhksuhrku, Raffaello kommide ja granaatõuna seemnetega. Tass kanget espressot käib ka asja juurde.


Retsept: 24 cm koogivorm

200g 82% võid
200g tumedat šokolaadi 70%
200g suhkrut
4 suurt muna
1spl jahu


Valmistamine: 25 min. 200 kraadises ahjus


  1. Sulata vesivannil või mikrolaineahjus üle keskmise suuruses anumas tükeldatud või ja šokolaad, sega vahepeal, kui ühtlaseks segunenud on siis lisa suhkur ja lase veidike jahtuda.
  2. Lisa ükshaaval segades juurde munad ja sega ühtlaseks massiks.
  3. Viimasena sõelu taignasse 1spl jahu ning sega ühtlaseks.
  4. Vala tainas eelnevalt võitatud 24 cm suurusesse lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 200 kraadi juures 25 minutit. Kook on valmis, kui pealt on krõbe ja seest veel pehme. Lase koogil jahtuda.
  5.  Serveeri tuhksuhkru, Raffaello kommidega ja granaatõuna seemntega. Vaniljejäätis sobib ka lisandina imehästi.



kolmapäev, 14. oktoober 2015

Tagurpidi õunakook õunasiidri kastme ja vürtsiste kreekapähklitega

Hellouu, suure õunauputuse saatel teen (väikese hilinemisega) kohustusliku õunakooki kuid mitte lihtsalt, vaid tagurpidi keeratud õunakooki ja veel õunasiidri kastmega - lihtsalt super kooslus. Koogi tainas meenutab veidike meekoogi maitset, mis annab sellele koogile muidugi pluss punkte.
Kõigepealt alustasin õunasiidri kastme valmistamisega, mis on väga väga huvitava hapukas-magus maitsega ja annab koogile mõnusa maitsenüansi juurde ning lisandiks käivad juurde  vürtsidega röstitud kreekapähklid + šokolaadijäätist soovi korral.
Kui ka sinul on õunauputusega kokkupuuteid siis kähku kähku kööki õunakooki tegema!


Ahjust välja võttes, eemaldasin koogi vormist ja keerasin tagurpidi, sellepärast ongi ta tagurpidi õunakook. Koogi peal asetsevad vürtsidega röstitud kreeka pähklid. (Õunad ei jäänud nii efektselt kui tahtsin, tegelikult peaks terve pealispind olema õuntega kaetud, aga maitse on ikkagi suurepärane)


Fotoshootimiseks ettevalmistusi tegemas



Retsept: 24 cm koogivorm, 8-le inimesele


Õuna siidrikaste

1l õunasiidrit 
1spl. võid
näpuotsaga soola

Valmistamine:


  1. Pane suurde potti õunasiider ja aseta tasasele tulele keema, keeda kuni ühest liitrist siidrist on alles jäänud umbes ühe tassi jagu siidrit. Kuumuta veel kuni siider hakkab karamelliseeruma.
  2. Eemalda pott tulelt ja sega 1spl võid siidri sisse, maitsesta soolaga.
  3. Tõsta pool siidrikastme kogusest koogivormi põhjale, ülejäänud kaste jäta alles, serveerimiseks.



Õunakook

2 õuna, õhukeselt viilutatuna

175g võid
1 1/3 tassi tumedat pruunsuhkrut
2 muna
1spl. vanilje ekstrakti
1/2 tassi piima
1/4 tassi 35% rõõska koort
2 tassi nisujahu
3/4 tl. soola
1/2 tl. küpsetuspulbrit
1/2 tl. soodat
1 tass kreeka pähkleid, kergelt tükeldatud
1 tl. kaneeli
1/2 tl. muskaatpähklit
1/4 tl. nelki


Valmistamine:


  1. Viiluta õunad õhukesteks ja aseta siidrikastmega kaetud koogivormi põhjale. 
  2. Vahusta või ja suhkur, sega üks haaval munad sisse, siis lisa vaniljeekstrakt ning sega hoolikalt läbi.
  3. Vaheldumisi lisa piim/rõõskkoor ning kuivaineid (jahu, sool, küpsetuspulber, sooda). Sega kuni on ilus ühtlane mass.
  4. Vala tainas koogivormi (õunte peale), küpseta 180 kraadi juures 15-25 min. või kuni tikuga koogi keskossa torgates jääb tikk puhtaks.
  5. Kuumuta väike pann keskmisele kuumusele ja rösti sellel kreeka pähklid, umbes 1min. Lisa kreeka pähklitele vürtsid ja rösti veel kuni pähklid on vürtsikad (umbes paar minutit).
  6. Lase enne serveerimist pähklitel jahtuda.
  7. Serveeri kooki soojalt, koos pähklite ja allesjäänud siidrikastmega. (Jäätis sobib ka imehästi selle koogi juurde)



Siin üks serveerimise viis.


pühapäev, 11. oktoober 2015

Sügisvärvides Keili suitsukanapasta

Nonii siin siis üks imehea sügisvärvides pasta, suitsukanaga! Pastad on üldse ühed kuldaväärt toidud, mida annab igatepidi kombineerida nii nagu kellegile meelepärane on. Kanapasta on kindlasti üks levinumaid viise pasta valmistamiseks, kaasaarvatud muidugi ka koolides pakutavale "makaronid hakklihaga", mis on ka üks ülihea aegumatu klassika.
Sellel roal on jube palju palju plusse, rääkimata muidugi suus sulavast kooresest maitsest kuni odavalt ja lihtsalt valmistamiseni välja.
Valmistamisele kulub maksimaalselt 20min ja suurepärane lõuna või õhtusöök ongi valminud. Tasub
proovida!

Retsept: 3-le

250g pastat 250g suitsukana

1keskmise suurusega paprika 150ml kohvikoort 50g sulajuustu 1 küüs küüslauku
oliiviõli
sool/pipar

Valmistamine: 20min
Keeda penned meresoolases vees al denteks. Pennede keemise ajal pane kuumale pannile paprika ja suitsukana. Minut enne koore lisamist lisa ka hakitud küüslauk. Lisa pannile koor ja sulajuust. Maitsesta soola, pipra ja mingi ürte sisaldava seguga. Segu tuleks pidevalt segada ning seni kuni hakkab mullitama. Võta üks tass pasta keeduvett.(juhuks kui pasta on kokkusegades liiga kuiv). Lisa keedetud penned pannile, kastme sisse.
Serveeri kohe, parmesani ja tilliga.

kolmapäev, 30. september 2015

šokolaadikook paisutatud riisiga

Oouuu well, kui selle koogi retsepti nägin siis teadsin kohe, et seda ma proovin teha, see tundus nii ahvatlev ja promoti, et  lausa 15 minutiga valmib see ilmaime. Küpsetamist mitte vajav ja komponente on ka ainult käputäis. Kahtesema ei pea.
Peas ringlesid juba mitmed mõtted kuidas seda kooki serveerida ja kompositsioon tuli paugust. Minul 20 minutit tööd ja voilaa kook saigi valmis + 1h külmikus ootamist.  Mina tegin selle õhtul valmis, enne magama minekut, puhtalt igavusest.

Järgmise päeva koogi shootimise plaan:    1. Sebi endale Abakhanist valge laudlina
                                                                    2. Palu prutal küüned punaseks värvida
                                                                        ja shootimiseks poseerima tulla

Eesmärk sai plaanipäraselt täidetud ning shootimine lõppes positiivsete nootidega  (kõrvale jättes vajamineva tulemuse saamiseks mõningad võtted mis olid päris veidrad).




Retsept: 24 cm suurune koogivorm


6 tassi paisutatud riisi šokolaadimaitselist

150ml. heledat suhkrusiirupit
70g võid
250g šokolaadi
300ml vahukoort
1spl. suhkurt
peotäis pohli

Valmistamine: 

Kata lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga.
Kalla paisutatud riis suurde kaussi.
Sulata pannil või ja siirup kuni on ühtlaselt segunenud ja pinnale mullid tekkinud, lisa või-siirupi segule sokolaad ja keera tuli vaiksemaks, sega kuni on šokolaad sulanud ja ühtlaseks massiks segunenud.
Kalla siirupi-šokolaadisegu paisutatud riisi hulka ning sega ühtalseks massiks ja aseta see koogivormi, suru riisisegu ühtlaselt koogivormi ja pane külmkappi üheks tunniks.
Enne serveerimist vahusta vahukoor suhkruga ja kata kook vahukoorega ning kaunista pohladega.
Kook on väga magus, soovitaksin kõrvale serveerida tass kanget kohvi.

esmaspäev, 21. september 2015

Lahtiste pirukate kuningas Quiche forelli ja preatud tomatitega

Quiche lorraine ehk siis eesti keelde tõlgituna lahtine singipirukas, ülimaitsev prantslaste väljamõeldis. Küpsetatakse siis kas väikestes vormides või ühes suures vormis.
Quiche on lausa nii hea retsept, et seda võib enda maitseeelistuste kohaselt ümber teha, nt singi asendada forelliga jne. siin laseks juba igal kokal oma fantaasiat kasutada.
Minule isiklikult meeldib quiche juures muretaigna põhi ning selle koorene täidis + küpsetatud forell ja tomatid annavad erlilise lisa maitse ja mahlasuse.
Kindlasti, kes pole quiche ise teinud või isegi proovinud, oleks aeg vigadeparandus teha ja saada osaks ühe tuntuima prantsuse köögi toidust.




Retsept: 24 cm suurune pirukavorm

Põhi:
3 dl jahu 
150 g võid
1 tl soola
2 spl. külma vett

Näpi jahu, või ja sool purutaoliseks massiks, lisa 2spl. külma vett ja sega ühtalseks massiks. Vormi tainast pall ja mässi toidukilesse ning aseta 30.minutiks külmkappi. Kuumuta ahi 250 kraadini ning rulli jahusel laual tainas ümaraks, rulli nii palju lahti, et kataks sinu pirukavormi põhja ja ääred. Aseta põhi pirukavormi põhja ja äärtele ning tee kahvliga pirukapõhja tihedalt auke, et hoida pirukapõhja kuju normaalsena. Küpseta umbes 8min.


Täidis:

300 g forellifileed
2 peotäit kirsstomateid
3 muna
3 dl vahukoort
1 küüslauguküüs 
50 g juustu 
tilli, soola, pipart, sidrunimahla
Tükelda kala väiksemateks tükkideks ning prae seda koos tomatitega mõned minutid, maitsesta soola/pipraga. Sega kausis munad, koor, peenelt hakitud küüslauk ja riivitud juust ning maitsesta tilli, soola, pipra ja sidrunimahlaga. Tõsta eelküpsetatud pirukapõhjale kala ning tomatid ja kalla peale muna-koore segu ja pane ahju 200 kraadi juurde küpsema 25.minutiks.
Söö soojalt või jahtunult, mõlemat pidi on hea, kuigi isiklikult eelistan soojalt seda süüa.



teisipäev, 15. september 2015

1. september ja trühvlivahvlid

Tervist sõbrad, kaasaelajad ja kõik teised kellele minu tegemised siin korda lähevad ja võibolla, et ka mingil määral kasu lõikavad!
1.septembril seadsin koolijütsile kohaselt sammud kooli poole, ranitsat küll seljas polnud aga vähemalt pastakas ja paber oli taskus. Ärevus oli ikka korralik, nagu oleks esimesse klassi läinud, rahvast rohkem kui inimesi ja ühtegi tuttavat nägu polnud, ulme.
Meie kursusele asus õppima erinevate kadudega 30 kokka, praegu juba alla 30 koka, meeste ja  naiste suhe on muidugi balansist väljas, naiste kasuks.
Esimesed emotsioonid on olnud suurepärased, eeltöö oli tehtud ja teadsin päris täpselt mis ees ootama hakkab ja pettuma pole pidanud. Eriala õpetajad tunduvad olevat tasemel ning juba selle 2 nädalaga olen päris palju uut teada saanud. Ka kaasvõitlejad klassis on suurepärased, chapeau!!

Trühvlivahvlite juurde nüüd, retsept on iseenesest väga lihtne, sega kokku ja küpseta, vajaminevatest instrumentidest on esikohal muidugi vahvliküpsetaja, mida mul endal muidugi polnud, aga õnneks on olemas ka häid inimesi . Tänud Keilile.
Vahvlitele annab täidlase maitse just trühvlid ja kes on kõvad vahvli küpsetajad, ning teil on tavapärastest vahvlitest kopp ees siis see retsept on just teile, mängimaks õhk õrna šokolaadi kõrbema minemise piiri peal. Šokolaad ei tohiks kõrbema minna vaid peaks karamelliseeruma.
Edu kokkamisel.

8-9 väikest paksu vahvlit

Retsept:

1/4 tassi nisujahu
1/4 piima
1 1/2 tassi + 2 spl. jahu
1/2 tumedat pruuni suhkrut
1/4 piima
1/4 jahutatud espressot
1 muna
2 1/2 spl. sulatatud võid
2 spl kakaopulbrit
1 1/2 tl. küpsetuspulbrit
1/4 tl. soola
145g trühvleid ( Pergale vms.)
serveerimiseks kvaliteetseid meresoola helbeid


Valmistamine: 
Kalla 1/4 tassi nisujahu kaussi ja sega juurde 1/4 tassi piima, sega ning pane 60 sekundiks mikrolaineahju 20 sekundiliste intervallidega, iga intervalli järel sega tainast ning ole hoolas, et tükki ei lähe.  Lase tainal maha jahtuda ning siis lisa ülejäänud jahu,suhkur, piim, espresso, muna, või, kakao, küpsetuspilber, sool. Sega mass ühtlaseks, see on päris raske tegevus kuna mass on tihke. Kuumuta vahvlimasin.Lõika trühvlid neljaks ja sega trühvlid taina sisse. Kui vahvlimasin kuum siis tõsta vahvlimasina keskkohta 1spl. tainast ja küpseta kuni 5min. Ole hoolas ja kontrolli vahest kuidas vahvlitel läheb. Peale küpsetamist aseta vahvel küpsetusrestile tahenema, poole minuti pärast peale tahenemist muutub vahvel kõvemaks.




Serveeri vahukoore või vaniljejäätisega ning üks kange kohvi sobib juurde ülihästi.



laupäev, 29. august 2015

Elust, olust ja minu tegemistest + karamelliseeritud maapähklivõi šokolaadikoogikeste retsept

Hellouu sõbrad, paus blogimisest on kahetsusväärselt pikaks veninud, mitmete oluliste põhjuste pärast. Kohe kohe parandan selle vea,  patuselt tervisliku magustoidu näol aga enne saage teada mis põhjustel ma ei bloginud.
Nii siis, millega ma põhiliselt tegelesin nende 25 päeva jooksul kui blogimisega ei tegelenud??

4.agustil pakkisin oma seitse asja ning trippisin Prantsusmaalt Eestisse, tulin nagu kaamel, kellele oli kõik kotid selga laotud ja käed põlvini, rongidega Pariisi lennuka sealt edasi Helsing ja siis Tallinn. See oli tõenäoliselt viimane tripp ratturina Prantsusmaalt Eestisse.
Põhjuseid miks ratturina välismaal ei jätka on mitmeid. Üks tähtsamaid põhjusi on kindlasti rahulolu pakkuvate tulemuste puudumine, sellest tulenevalt ka motivatsiooni langus. Vaikselt tekkis juba noore pensionäri tunne, et teed oma päeva põhitegevuse ära ehk trenni ning ülejäänud päeva sisustad poodide vahelt käimisega kus saaks odavalt söögikraami kätte ja internetis käies või lugedes.

5. augustil hommikul vara sõitsin Tartu kutseka, viisin paberid kooli, kandideerisin koka ametile, õnnestunult. Komisjon otsustas mu kooli vastu võtta, lootustandva tuleviku puhul kokandusmaailmas.
6-9 august elasin omadele kaasa, Tartus toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel maanteesõidus, kus igati südika sõiduga saavutas eestlaste parimana Martin Laas 6.koha.
Peale EM-i selgus, et saan sõita Balti keti velotuuri 18.08-20.08, kus sõidavad parimad amatöörid ja professionaalsed ratturid ehk siis UCI 2.2 kategooria võistlus. Nii siis, nädal aega oli aega et korralikult harjutada ja valmistuda tuuriks.
Tuuri sõitsin üle ootuste hästi ja tasuks 17. koht, mis on ka minu ratturi karjääri parim koht UCI kategooria sõidul.
Peale tuuri olen tegelenud oma uue elukoha asjadega.
27. augustil allkirjastasin lepingu, nimelt, minust sai paberitega vasara Kristian.

Järgnev aasta tõotab tulla väga tegude rohke ja märksa erinev varasemast elust.
On mõned eesmärgid ja unistused, mis vajavad täide viimist.




Läheme retsepti juurde nüüd, valmistasin patuselt tervislikke karamelliseeritud maapähklivõi šokolaadikoogikesi. Annab korraliku kicki sinu päevale!!

Retsept: 5 väikest koogikest

Šokolaadi kiht

5 väikest ühekordset plastikust kohvikruusi, mida raatsid puruks lõigata
2  tassi sulatatud 70 % tumedat šokolaadi
2tl. kookosõli

Karamelli-maapähklivõikreem

3spl maapähklivõid
3spl vahtrasiirupit
2spl kookosõli
1tl vanilje ekstrakti
⅛ tl meresoola


Valmistamine:

Sulata šokolaad ja sega kookosõli sisse. Aseta igasse tassi 1spl šokolaadi ja pane tassid külmiku tahenema. Sel ajal valmista karamelli-maapähklivõikreem, selleks aseta kõik koostisained kastme panni ja aseta pliidile, kuumuta ja sega kuni muutub ühtlaseks massiks. Jahutada 10min kuni mass on tahkemaks läinud. Võta külmikust tassid välja ja aseta šokolaadile karamelli-maapähklivõikreem, igasse 1spl. karamelli-maapähklivõikreemi.
Siia aseta tassidesse uuesti šokolaadikaste ja aseta uuesti külmiku 10minutiks. Eemalda koogikeste ümber tassid, lõika kääridega tassid puruks ja eemalda koogikesed sellest. Serveerimisel lisa näpuotsaga jämedalt meresoola koogikestele.


reede, 7. august 2015

Tervislik hautatud spinati-herneroog

Noniii, lõpuks ometi saabus Eestisse suvi, küll väikese hilinemisega aga parem hilja kui mitte kunagi.
Pole ime, miks eestlased kannatlik rahvus on. Igatpidi pannakse meie kannatlikust ikka proovile.
See selleks, läheme toidujuttude juurde nüüd ;)
Tervislik, hautatud spinati-herneroog, valmib ühe õhtusöögi kohta ülikiiresti, viieteist minutiga!
Hautatud spinati-herne kombinatsioon on ülihea, ning koore ja sidrunimahla lisamine muudab selle suurepäraseks. Serveerisin koos riisiga ning 3 minutit enne spinati-herneroa valmimist lõin munad ka veel spinati-herneroa peale.

Retsept: 4-le

280g riisi, sort, vastavalt maitse eelistustele


Spinati-herneroog

2spl. oliiviõli
400 g külmutatud spinatit
400 g külmutatud rohelisi herneidühe sidruni riivitud koor1 spl. sidrunimahla

soola/pipart
125ml. rõõska koort
4muna

Valmistamine:

  1. Pese riis puhtaks külma veega ja pane riis keevasse vette keema. Maitsesta soolaga.
  2. Aja pann soojaks lisa kõik spinati-herneroa koostisained pannile väljaarvatud muna ja hauta 10 minutit, 3 minutit enne valmimist löö munad spinati-herneroale ning kui munavalge on hüübinud siis serveeri koos riisiga, nii nagu pildil.

Väga "fancy" õhtusöök aga samas ülilihtne!




reede, 31. juuli 2015

Soolatud karamellikaste

Tõeline karamellikaste, võib öelda, et isegi täiuslik. Koosneb siis suhkrust, võist, rõõsast koorest ja just soola lisamine muudab selle kastme täiuslikuks.
Sobib ideaalselt kasutamiseks kookides, jäätistes, saia peal jne.
Valmistamiseks kulub kusagil 10min.


Retsept:

1 tass suhkrut
90g soolast võid, 5 tükiks lõigatud
120ml rõõska koort
1 tl. soola

Valmistamine:

Aja keskmise suurusega pott kuumaks, lisa suhkur, kuumuta kuni suhkur hakkab sulama ning sega vahel ja vaata et suhkur kõrbema ei läheks. Kui suhkur on sulanud siis lisa või  ja sega kuni kõik on ühtlaseks segunenud. Siis lisa sorts haaval koor, pidevalt segades ja ole ettevaatlik, võib pritsima hakata. Kui kõik on ühtlaseks massiks segunenud siis eemalda pott tulelt ja lisa sool ja sega läbi.
Lase karamell maha jahtuda tõsta purki ja ongi valmis kasutamiseks, säilita külmkapis kinnises anumas. Enne kasutamist soojenda mikrolaineahjus üles, kuna külmkapis muutub karamelli mass tihkeks.

teisipäev, 28. juuli 2015

Tuunikalapitsa

Nonii, nüüd tuli see ära, õige itaallaste pitsa retsept ehk siis põhi peab olema õhuke ja krõbe, üks tähtsamaid osasi pitsa juures. Ülejäänud, pitsa valmistamisel on juba igaühe fantaasiamäng.
See kord tegin ma parasjagu nendest asjades mis käe pärast olid ehk siis tuunikalast ja mozzarella juustust.
Valmistamine on ka tegelikult ülilihtne ja maitseelamus on garanteeritud!

Retsept: 1 suur pitsa

250g jahu
125ml käesooja vett
6g pulgapärmi
6g soola
0,5sl. suhkrut
1,5tl oliiviõli

Kate:

2-3sl tomatipastat
125g tuunikala
mõned laimi viilud
125g mozzarella juustu
punet
oliiviõli
basiilikut

Valmistamine:


  1. Sega omavahel käesoe vesi, pärm, suhkur ja sool, kui need on segunenud lisa oliiviõli.
  2. Kalla jahu suurde kaussi ja tee keskele süvend ning kalla sellesse vee-pärmisegu ja sõtku ühtlaseks.
  3. Vormi sellest pall ja tõsta jahusele alusele ning kata tainapall toidukilega ning siis märja rätikuga ja lase 2h toatemperatuuril kerkida.
  4. Seejärel vormi rohket nisujahu kasutades pitsapõhi. Raputa pitsapõhi üleliigsest jahust puhtaks.
  5. Aseta pitsapõhi ahjuplaadile ja määri pitsapõhjale kõigepealt tomatipasta, siis tuunikala, mozzarella juust, laimi viilud, raputa peale veel punet ja nirista kergelt oliiviõliga üle.
  6. Küpseta väga kuumas ahjus kuni pitsa ääred on pruunikad ja juust sulanud.

neljapäev, 23. juuli 2015

Külmutatud šokolaadine küpsisekook

Üks ülimalt lihtsalt valmiv külmutatud šokolaadine küpsisekook. Kook on üsna rammus aga väga maitsev ja ka tänu sügavkülmas säilitamisele seisab kaua, et kui kohe ära ei suuda süüa siis pole probleemi.
See kook on sõltuvust tekitav!


Retsept:

400g digestive küpsiseid, kaetud šokolaadiga
3spl maapähklivõid
2 väikest banaani
200g dulce de lechet (võid ka kondenspiima kasutada)
4dl 35% rõõska koort
200g bitteri šokolaadi, 150g sulatatuna + 50g sokolaadipuruna
mõned kirisid kaunistuseks

Valmistamine:


  1. Pane blendrisse küpsised ja banaan ning lase ühtlaseks massiks, siis lisa maapähklivõi ja lase veel korra kõik segamini.
  2. Vahusta vahukoor, kui vahukoor on vahustatud siis lisa vaikselt sisse segades dulce de lechet.
  3. Nüüd lisa küpsise-banaani segule, vahukoore-dulce de lecche segu ning sega kergelt kokku.
  4. Nüüd tõsta kogu mass kandilisse keeksi või leivavormi ja pane sügavkülma ning külmuta 6h.
  5. Kui segu on tahkeks külmunud siis lõika ääred vormi küljest lahti ja kummuta alusele ning pane külma tagasi, seniks, kuni hakid šokolaadi.
  6. Haki šokolaad ja sellest 150g sulata vesivannil või mikrolaineahjus. 50g hakitud šokolaadi jäta kaunistuseks.
  7. Võta kook sügavkülmast välja ning kalla üle šokolaadiga ning kohe lisa peale ja äärtele 50g šokolaaditükke, enne kui šokolaad koogi külge ära hangub.
  8. Serveeri kohe või pane sügavakülma tagasi kuni serveerima hakkad, säilitada sügavkülmas. Serveerimisel lisada peale kirsse või hapukat kirsimoosi.





esmaspäev, 20. juuli 2015

Lihtne pasta balsamico lihapallidega

Tõeline "fast food" retsept, valmistamiseks kulub 15 minutit ja valmis ta ongi.
Kõik valmib väga lihtsalt, nagu pastad ikka.
Lihapallid valmistame sea-veise hakklihasegust, lisades segusse ainult soola ja pipart, mõnusa hapukas-magusa maitse anname balsamico kreemi kastmega.
Värvi ja mahlasust lisame redise viiludega, suhkruherneste ja lehtpeterselliga.




Retsept: 2-le

400g sea-veise hakklihasegu
sool/pipar
1spl. balsamico kreem

140g spagette
10 suhkruhernest
2 redist
peotäis peterselli
Oliiviõli
Parmesani
sool/pipar

Valmistamine:


  1. Maitsesta hakklihasegu soola/pipraga, ning vooli umbes 12 lihapalli.
  2. Pane suure potiga vesi keema, lisa keevasse vette enne pasta lisamist soola. Lisa pasta ja keeda al dente-ks.
  3. Samal ajal kui panid pasta keema, siis pane ka pann kuuma ja prae lihapallid oliiviõlis kuldseks. Enne lihapallide valmimist lisa, lisa lihapallidele ka 1spl. balsamico kreemi ja keera kuumus madalamaks.
  4. Kui pasta hakkab kohe-kohe valmis saama siis lisa suhkruherned pasta vette ja keeda neid 20 sekundit.
  5. Kurna pasta, aga jäta pool tassi pastakeeduvett alles, lisa spagetid koos suhkruhernestega lihapallide juurde pannile ning sega kokku. Kui pasta jääb liiga kuivaks siis lisa jupp haaval pasta keeduvett, kuni konsistents muutub mahlakamaks. Maitsesta pasta soola ja pipraga veel ning lisa redise viilud ja lehtpetersell.
  6. Serveeri kohe ning raputa peale veel parmesani juustu ning oliiviõli.