kolmapäev, 14. oktoober 2015

Tagurpidi õunakook õunasiidri kastme ja vürtsiste kreekapähklitega

Hellouu, suure õunauputuse saatel teen (väikese hilinemisega) kohustusliku õunakooki kuid mitte lihtsalt, vaid tagurpidi keeratud õunakooki ja veel õunasiidri kastmega - lihtsalt super kooslus. Koogi tainas meenutab veidike meekoogi maitset, mis annab sellele koogile muidugi pluss punkte.
Kõigepealt alustasin õunasiidri kastme valmistamisega, mis on väga väga huvitava hapukas-magus maitsega ja annab koogile mõnusa maitsenüansi juurde ning lisandiks käivad juurde  vürtsidega röstitud kreekapähklid + šokolaadijäätist soovi korral.
Kui ka sinul on õunauputusega kokkupuuteid siis kähku kähku kööki õunakooki tegema!


Ahjust välja võttes, eemaldasin koogi vormist ja keerasin tagurpidi, sellepärast ongi ta tagurpidi õunakook. Koogi peal asetsevad vürtsidega röstitud kreeka pähklid. (Õunad ei jäänud nii efektselt kui tahtsin, tegelikult peaks terve pealispind olema õuntega kaetud, aga maitse on ikkagi suurepärane)


Fotoshootimiseks ettevalmistusi tegemas



Retsept: 24 cm koogivorm, 8-le inimesele


Õuna siidrikaste

1l õunasiidrit 
1spl. võid
näpuotsaga soola

Valmistamine:


  1. Pane suurde potti õunasiider ja aseta tasasele tulele keema, keeda kuni ühest liitrist siidrist on alles jäänud umbes ühe tassi jagu siidrit. Kuumuta veel kuni siider hakkab karamelliseeruma.
  2. Eemalda pott tulelt ja sega 1spl võid siidri sisse, maitsesta soolaga.
  3. Tõsta pool siidrikastme kogusest koogivormi põhjale, ülejäänud kaste jäta alles, serveerimiseks.



Õunakook

2 õuna, õhukeselt viilutatuna

175g võid
1 1/3 tassi tumedat pruunsuhkrut
2 muna
1spl. vanilje ekstrakti
1/2 tassi piima
1/4 tassi 35% rõõska koort
2 tassi nisujahu
3/4 tl. soola
1/2 tl. küpsetuspulbrit
1/2 tl. soodat
1 tass kreeka pähkleid, kergelt tükeldatud
1 tl. kaneeli
1/2 tl. muskaatpähklit
1/4 tl. nelki


Valmistamine:


  1. Viiluta õunad õhukesteks ja aseta siidrikastmega kaetud koogivormi põhjale. 
  2. Vahusta või ja suhkur, sega üks haaval munad sisse, siis lisa vaniljeekstrakt ning sega hoolikalt läbi.
  3. Vaheldumisi lisa piim/rõõskkoor ning kuivaineid (jahu, sool, küpsetuspulber, sooda). Sega kuni on ilus ühtlane mass.
  4. Vala tainas koogivormi (õunte peale), küpseta 180 kraadi juures 15-25 min. või kuni tikuga koogi keskossa torgates jääb tikk puhtaks.
  5. Kuumuta väike pann keskmisele kuumusele ja rösti sellel kreeka pähklid, umbes 1min. Lisa kreeka pähklitele vürtsid ja rösti veel kuni pähklid on vürtsikad (umbes paar minutit).
  6. Lase enne serveerimist pähklitel jahtuda.
  7. Serveeri kooki soojalt, koos pähklite ja allesjäänud siidrikastmega. (Jäätis sobib ka imehästi selle koogi juurde)



Siin üks serveerimise viis.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar