esmaspäev, 21. september 2015

Lahtiste pirukate kuningas Quiche forelli ja preatud tomatitega

Quiche lorraine ehk siis eesti keelde tõlgituna lahtine singipirukas, ülimaitsev prantslaste väljamõeldis. Küpsetatakse siis kas väikestes vormides või ühes suures vormis.
Quiche on lausa nii hea retsept, et seda võib enda maitseeelistuste kohaselt ümber teha, nt singi asendada forelliga jne. siin laseks juba igal kokal oma fantaasiat kasutada.
Minule isiklikult meeldib quiche juures muretaigna põhi ning selle koorene täidis + küpsetatud forell ja tomatid annavad erlilise lisa maitse ja mahlasuse.
Kindlasti, kes pole quiche ise teinud või isegi proovinud, oleks aeg vigadeparandus teha ja saada osaks ühe tuntuima prantsuse köögi toidust.




Retsept: 24 cm suurune pirukavorm

Põhi:
3 dl jahu 
150 g võid
1 tl soola
2 spl. külma vett

Näpi jahu, või ja sool purutaoliseks massiks, lisa 2spl. külma vett ja sega ühtalseks massiks. Vormi tainast pall ja mässi toidukilesse ning aseta 30.minutiks külmkappi. Kuumuta ahi 250 kraadini ning rulli jahusel laual tainas ümaraks, rulli nii palju lahti, et kataks sinu pirukavormi põhja ja ääred. Aseta põhi pirukavormi põhja ja äärtele ning tee kahvliga pirukapõhja tihedalt auke, et hoida pirukapõhja kuju normaalsena. Küpseta umbes 8min.


Täidis:

300 g forellifileed
2 peotäit kirsstomateid
3 muna
3 dl vahukoort
1 küüslauguküüs 
50 g juustu 
tilli, soola, pipart, sidrunimahla
Tükelda kala väiksemateks tükkideks ning prae seda koos tomatitega mõned minutid, maitsesta soola/pipraga. Sega kausis munad, koor, peenelt hakitud küüslauk ja riivitud juust ning maitsesta tilli, soola, pipra ja sidrunimahlaga. Tõsta eelküpsetatud pirukapõhjale kala ning tomatid ja kalla peale muna-koore segu ja pane ahju 200 kraadi juurde küpsema 25.minutiks.
Söö soojalt või jahtunult, mõlemat pidi on hea, kuigi isiklikult eelistan soojalt seda süüa.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar