esmaspäev, 18. detsember 2017

Vürtsikad juustupirukad

Sellekordseks blogipostituseks on ühed äärmiselt hõrgud ja vürtsikad juustupirukad, mille valmistamine käib veidi teistmoodi, kui te harjunud tegema olete. Kui tavaliselt tehakse pirukaid lehttaigna või pärmitaigna baasil, siis selles retseptis on kasutatud hapukoore baasil valmistatud muretaigent. Hapukoore-muretaigen on äärmiselt elastne ja rullitav, mis teeb valmistamise väga mugavaks ja lihtsaks. Täidiseks on mõnusalt vürtsikas juustumass, mis peale küpsetamist on tõeline maitsepomm. Pirukate juurde serveerisin ahjus küpsetatud kõrvitsaid ja hapukoore dipikastet, mis sobivad kokku kui valatult. :)
Proovi järgi!;)

Taigen:
500 ml nisujahu
100 g Alma küpsetusvõid 82%
Soola
6 sl Alma hapukoort 20%

Juustutäidis:
250 g Valio Lacey Swiss FIT juustu
125 g Valio Viola laktoosivaba toorjuustu
Sojakastet
Cayenne pipart
Suitsutatud maguspaprika pulbrit
Tumedat suhkrusiirupit
Meresoola

Kaste:
Alma hapukoort 20%
Peterselliõli
Tükeldatud rohelist sibulat

Ahjukõrvits:
Pool muskaat kõrvitsat
Oliiviõli
Meresoola
Suitsutatud magusapaprika pulbrit


Taigna valmistamiseks sega kokku nisujahu, sool, küpsetusvõi ja hapukoor. Sõtku taignast elastne taignapall ja pane toidukile ümber ning aseta üheks tunniks külmkappi.

Järgmisena valmista juustutäidis. Selleks riivi juust, sega juurde toorjuust ja lisa maitse järgi sojakaste, suhkrusiirup, cayenne pipar, paprikapulber ning meresool.  Kuna sojakaste on päris soolane, siis ole selle lisamisega ettevaatlik. Põhimaitse anna sojakastmega ja vajadusel lisa soola juurde.
Vormi juustutäidisest 40-50 grammised pallid ja aseta seniks külmkappi kuni valmistad ette taigna.

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Kui taigen on 1 tund külmkapis olnud, siis murra taignast 75 grammised tükid ja rulli kahe küpsetuspaberi vahel väga õhukeseks kettaks. Võta taigen küpsetuspaberi küljest lahti ja aseta selle keskele juustupall ja tõmbas taigen ümber selle, et tekiks justkui kotike. Seejärel seo nööriga ülevalt kinni nagu pildilt näha ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Piserda pirukad õliga üle.
Küpseta pirukaid seni kuni taigen muutub kuldseks ja krõbedaks, minul kulus selleks umbes 15 minutit. Kuid jälgi kindlasti, sest ahjud on erinevad ja toimetavad eri moodi.

Ahjukõrvitsa jaoks pese kõrvits, puhasta seest. Lõika ühesuurused pool kettad ja määri maitseainetega kokku ja aseta ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadises ahjus 10-15 minutit.

Nüüd tuleb retsepti kõige raskem osa, dipikastme valmistamine. Selleks sega omavahel hapukoor, tükeldatud roheline sibul ja peterselliõli ning valmis see ongi.







Retsept valmis koostöös Valioga.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar