teisipäev, 13. detsember 2016

Jõulupart röstsibula täidise ja ahjupeediga

Part on tõeline piduroog! Väga maitsev ja näeb luksuslik välja, mis sobib, kui valatult jõululauale. Pardi valmistamine pole teiste lindude valmistamisest sugugi raskem, kuid tuleb jälgida mõningaid punkte, kus peab eriti hoolas olema. Nendele punktidele juhin ma tähelepanu ka antud postituses.

Üheks olulisemaks punktiks on, et parti tuleks küpsetada madalal kuumusel. Mina küpsetasin parti 110 kraadi juures 3 tundi. Tõsi, sellisest küpsetamisest ei piisa, et saada pardile krõbedat nahka. Krõbeda naha saamiseks kuumutasin potis õli 195 kraadini ja kastsin sellega parti enne serveerimist kuni nahk muutus krõbedaks.
Teine variant krõbeda naha saamiseks oleks ahjus suurema kuumuse juures küpsetamine, sellega saaksime kiiremini ja lihtsamalt krõbeda naha aga selle juures kannataks liha konsistentsi ja maitse.

Pardi täitmise osas on valik piiritu. Mina täitsin parti röstsibulatäidisega, milles mängis suurt rolli tummine sibulakaste ja maitsekas parmesani juust. Seda sibulakastet kasutasin ka serveerimisel. Imehea, eriti koos ahjupeediga!

Teise lisandina serveerisin ahjus küpsetatud peeti, mis sobib pardi ja sibulakastmega väga hästi kokku. Kusjuures peedi valmistamine on imelihtne ja maitselt tõeliselt hea!

Mõnusat katsetamist!

1 Rannamõisa part
5 punast sibulat
5 sl oliiviõli
1 sl valge veini äädikat
suhkur
sool/pipar
4 tüümiani oksa
100 g parmesani

Sibulakaste:
150 g fariinisuhkrut
400 ml Kriek porterit
0,5 tl Hiina viievürtsisegu
1 sidruni mahl
30 g võid
sool/pipar

Ekstra krõbeda naha jaoks:
600 ml rapsiõli

Ahjupeet:
2 toorest peeti
meresool
Palsamiäädikas



Valmista kõigepealt pardi täidis. Selleks koori ja puhasta sibulad. Lõika sibulad pikuti keskelt pooleks ja pruunista pannil mõlemalt poolt. Keera kuumus keskmisele astmele. Lisa juurde 4 sl oliiviõli, 1 sl valgeveiniäädikat ja maitsesta suhkru, tüümiani, soola ning pipraga. Küpseta sibulaid 25 minutit aeg-ajalt neid keerates.

Samal ajal kui sibulad küpsevad valmista kastme põhi. Vala kastruli 400 ml Kriek porterit ja 150 g fariinisuhkrut. Redutseeri kastet poole vähemaks. Maitsesta kaste sidrunist pressitud mahla, soola, Hiina viievürtsisegu ja pipraga ning sega sisse 30 g võid. Kui sibulad küpsenud saad sibulakastme täielikult valmis teha. Pane blendrisse 3 poolikut sibulat ja redutseeritud õllekaste ning blenderda ühtlaseks massiks. Sibulakaste on nüüd valmis.

Täidise valmistamisel aseta kaussi ülejäänud 7 poolikut sibulat, vala juurde 3 sl sibulakastet ja 100 g riivitud parmesani ning sega omavahel läbi. Täida sellega pardi sisemus.

Määri pardi nahk kastmega kergelt kokku ja küpseta pöördõhuga režiimil 110 kraadi juures kuni 3 tundi.

Kui part valmis, siis võta see ahjust välja ja lase 5-10 minutit jahtuda.

Kuumuta potis 600 ml õli 195 kraadini. Tõsta part poti kohale, kus on kuum rapsiõli ja kasta parti kuuma õliga, kuni nahk muutub eriti krõbedaks. Serveeri!

Pardi kõrvale serveeri ahjupeeti. Pane pestud peet koos koorega ahju 160 kraadi juurde. Küpseta 1 tund. Lase jahtuda ja koori. Lõika peedist suupärased tükid, maitsesta meresoolaga ning serveeri. Tilguta juurde palsamiäädikat. Imelihtne, kuid samas suurepärane kooslus pardilihaga!



Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar