teisipäev, 1. detsember 2015

Järveotsa vutt, hernepüree, glasuuritud köögiviljad ja punaveinikaste

Lugu sellest, kuidas ma vutil naha üle kõrvade tõmbasin, tema tiivad eemaldades, täites tema sisu kalkunihakklihaga, ta suitsu peekonisse mähkides, pannil talle jumet andes, lõpetuseks ta ahju lükates, söömiskõlbulikuks küpsetasin.



Vutt hernepüree, köögivilja lisandite ja punaveinikastmega

4 puhastatud vutti
200 g kalkunihakkliha
sool/pipar
16 viilu suitsupeekonit
oliiviõli


Valmistamine:


  1. Eemalda vuttidelt nahad ja tiivad.
  2. Täida vutt soola/pipraga maitsestatud hakklihaga ja kinnita hambaorgiga.
  3. Mähi vutid suitsupeekoni mähisesse ja prae pannil igalt küljelt pruunikaks.
  4. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit.

Hernepüree

400 g herneid
4 g meresoola  
45 g oliiviõli
6 g sidrunimahla
5 spl herne keeduvett
pipar/sool


Valmistamine:


  1. Keeda soolaga maitsestatud vees herned pehmeks, umbes 3min.
  2. Jäta pool tassi herne keeduvett alles, ülejäänud kurna ära.
  3. Blenderda kõik koostisained ühtlaseks massiks. 
  4. Maitsesta soola/pipraga.
  5. Suru hernepüree läbi õhukese sõela, et tükke vältida.
  6. Jahuta hernepüree kiirelt. Siis säilitab ta oma ilusa rohelise värvuse.

Porgandid ja kõrvitsad

väikeseid porgandeid
kõrvitsat
rosmariin
sool/pipar
oliiviõli
või

Valmistamine:


  1. Koori porgandid ja kõrvits, kõrvitsast lõika kuubikud.
  2. Lisa pannile oliiviõli, või ja ürdid koos porgandite ja kõrvitsatega, prae kuni köögiviljad on kuldsed ning maitsesta soola/pipraga.


Punaveinikaste

30 g võid                                                                                                      
30 g nisujahu
750 ml lihapuljongit
12,5 g tomatipastat
pool pudelit punast veini
värsket tüümiani
0,5 tl rosmariin
suhkurt (vajadusel)
sool
must pipar




  1.  Kuumuta nisujahu rasvaines helepruuni värvuseni.
  2.  Lisa pisut jahtunud mass pidevalt segades keevale puljongile.
  3.  Keeda kastet väiksel tulel 20 minutit, seejärel lisa läbikuumutatud tomatipasta, vein ja ürdid. Jätka  keetmist, kuni kolmandik kastmest on aurustunud. Maitsesta pipra, soola ja vajadusel suhkruga.  Kurna ja säilita külmkapis. 

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar