esmaspäev, 11. november 2019

Pavlova, kasesiirupi-mascarpone kreemi ja astelpajuga

Pavlova on väga luksuslik ja maitsev dessert. Selle valmistamine võtab paar tundi aega aga see on seda väärt. Pavlovat iseloomustab mõnusalt krõbe koorik ja seest pehme konsistents. Mina täitsin pavlovad kasesiirupi-mascarponekreemiga ja kõige tipuks katsin hapuka astelpajumoosiga. Imeline kombinatsioon magusast ja hapust.
Head katsetamist!

Pavlova:
4 munavalget
200 g suhkrut
2 tl maisitärklist
Meresoola

Kasesiirupi-mascarponekreem:
300 g mascarpone juustu
50 ml Kasekuntsi RUUGE kasesiirupit
150 g vahukoort

Astelpajumoos:
300 g külmutatud astelpaju marju

Sega suhkur maisitärklisega. Vahusta munavalged pehmeks vahuks vähese soolaga, seejärel hakka lusika haaval suhkru-tärklisesegu lisama, samal ajal vahustades. Kui kõik suhkrusegu lisatud, siis vahusta seni kuni suhkrukristalle pole enam tunda.
Pane segu pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ühesugused kujud ning küpseta 100 kraadises ahjus kuni pavlovad on tugevad ja kuivanud.

Kreemi jaoks sega omavahel mascarpone ja kasesiirup. Seejärel lisa vahustatud vahukoor ja sega spaatliga läbi.

Astelpajumoosi jaoks sulata astelpaju ja saumikserda see vähese suhkruga läbi ning suru läbi sõela.

Nüüd lao kokku pavlovad. Selleks tee pavlova keskele auk ja täida kasesiirupi-mascarponekreemiga. Kõige peale pane moos ja serveeri koheselt.








Retsept valmis kööstöös Kasekunst OÜ-ga.

Kasesiirupi vinegretis marineeritud soolalõhe, hernepesto ja sidrunivahuga

Soolalõhe võileib on väga tervislik ja rikkalik hommiku või lõunaeine. Lõhe tasub paar päev varem juba soola panna, et saaksid hiljem seda kohe kasutada. Kalale valmistasin juurde kasesiirupivinegreti, mis on väga maitseküllane ja aromaatne. Mõnusalt hapukas ja magus ning sobib kalade marineerimiseks ideaalselt.  Kala kõrvale valmistasin veel hernepesto ja sidrunivahu, mis toimivad koos ideaalselt. Proovi järgi.

4 röstitud ciabattat

Soolalõhe:
300 g lõhefileed
Jämedat meresoola

Kasesiirupi vinegrett:
1 sidruni mahl
Meresoola

Hernepesto:
200 g külmutatud rohelisi herneid
50 g parmesani
1 sidruni mahl
Meresoola

Sidrunivaht:
100 g sidruni mahla
100 g vett
3 g pulber želatiini
30 g suhkrut
20 g munavalget

Alusta kokkamist soolalõhe valmistamisega. Selleks võta lõhefilee ja kata jämeda meresoolaga ja lase ööpäev soolas seista. Seejärel eemalda meresool kalalt, nii palju kui vaja imendus kalasse endasse. Järgmisena valmista kasesiirupivinegrett. Selleks sega omavahel siirup, sidrunimahl ja hästi väheke meresoola. Pane soolalõhe koos vinegretiga väiksesse anumasse, nii et vinegrett kataks kala. Lase paar tundi marineeruda. 
Hernepesto jaoks keeda herneid soolases vees 1 minut. Seejärel jahuta ja pane blenderisse, lisa juurde parmesan, sidrunimahl. Blenderda kreemiks ja maitsesta soolaga. 
Sidrunivahu tegemine on väga lihtne. Sega omavahel vesi, suhkru, sidrunimahl ja pulber želatiin ning kuumuta kuni 55 kraadini ise samal ajal segades. Kui želatiin on lahustunud, siis jahuta see +4 kraadini, lisa munavalge ja saumikserda läbi ning serveeri koheselt.
Nüüd ongi aeg ciabatta kokku laduda. Selleks rösti ciabattat pannil, pane saiadele hernekreemi, soolalõhe viile, sidrunivahtu ja kaunistuseks oreganot. Maistsestamisel võid kasutada veel kasesiirupivinegretti. 




Retsept valmis koostöös Kasekunst OÜ-ga.

neljapäev, 17. oktoober 2019

Vürtsikas kõrvitsakarri

Vürtsikas kõrvitsakarri on mõnusalt sügisene toit. Parajalt vürtsikas õhtusöögiroog, mida sobib serveerida nii riisi kui ka naaniga. Mina serveerisin mõlemat selle karri juurde. Maitselt on see väga rikkalik roog, nagu India köögile kohane. Palju erinevaid maitseid, mis kokku moodustavad korraliku umami laksu. Eriti hästi mängivad omavahel indiapähklivõi, tomatipüree, kookospiim ja laim. Lisaks sellele on see täiesti vegan roog. Kui sa vürtse ei karda, siis proovi järgi!


Retsept:
Oliiviõli
1 sibul (tükeldatud)
1 küüslauguküüs (tükeldatud)
2 väikese kõrvitsa sisu
300 g tomatipüreed
400 ml kookospiima
2 spl Natty Indiapähklivõid 
2 laimi mahl ja koor
2 laimi lehte
2 punast tšillit
Tšillihelbeid
Pruuni suhkrut
Meresoola

Serveerimiseks:
Rohelist sibulat
Riisi
Naani
Laimi mahla

Kõigepealt kuumuta potis õli ja pruunista sibul, küüslauk ja tükeldatud kõrvits. Seejärel lisa tomatipüree, kuumuta paar minutit, siis lisa kookospiim, indiapähklivõi, laimi koor ja mahl, laimilehed ning tükeldatud tšilli. Lase 10 minutit keskmisel kuumusel podiseda. Lõpuks maitsesta tšillihelvestega, pruuni suhkru ja meresoolaga.
Serveeri karrit rohelise sibula, riisi, naani ja laimi mahlaga.








Retsept valmis koostöös Nattyga.

Krõbekana burger

Kellele siis burger ei meeldiks? Ilmselt neid on vähe, veel vähem on neid kellele krõbekana burger ei meeldiks. Ülimaitsekas paneering teeb selle kana lihtsalt imeliseks. Mõnusalt vürtsikas ja krõbe tekstuur sobib pehme brioche kukli vahele suurepäraselt. Minu jaoks on burgeri juures üheks väga oluliseks teguriks ka kaste. Selle burgeri juurde tegin kergelt vürtsika maapähklikastme. Ülejäänud lisandid on väga traditsioonilised, kurk, sibul jne.


Kana marinaad:
500 g kana kintsuliha
250 g piima
250 g keefiri
Meresoola
2 Tšillit (tükeldatud)
1 Sibul (tükeldatud)
3 spl Natty krõbisevat maapähklivõid

Kana paneering:
500 g nisujahu
Meresoola
Paprikapulbrit
Cayenne pipart
Sibulapulbrit
Küüslaugupulbrit

Friteerimine:
1L rapsiõli

Burgeri kaste:
2 spl Natty krõbisevat maapähklivõid
2 tl vähe soolast sojakastet
1,5 tl seesamiõli
1 tl vett
1 tl riisiäädikat
1 küüslauguküüs (purustatud)

Burgeri vahele: 4 le
4 Brioche burgerikuklit
2 Marineeritud kurki (viilutatud)
1 Punane sibul (viilutatud)
2 Tomatit (viilutatud)

Kõigepealt valmista marinaad. Selleks sega omavahel piim, keefir, sibul, tšilli, maapähklivõi ja maitsesta meresoolaga. Tükelda kanakints 2-3 tükiks ja pane see külmkappi marineeruma 24 tunniks.
Kui liha marineerunud, siis valmista paneerimisegu. Selleks sega kuivained ja paneeri kanatükke selles. Mina teeksin kahekordse paneeringu. Kuumuta friteerimisõli 180 kraadini ja friteeri kana kuni valmimiseni.
Burgeri kastme jaoks sega kõik komponendid omavahel.
Nüüd lao burger kokku sellises järjestikus nagu sulle kõige rohkem meeldib.
Head isu!




Retsept valmis koostöös Nattyga.

Imeline bounty!

See dessert on lihtsalt taevalik! Bounty šokolaad on minu ammune lemmik ja nüüd ma tegin desserdi, mis on täpselt kümnesse. Tegelikult minu bounty hullus sai alguse juba üle poole aasta tagasi, kui ma restoran Kolmes Tillis veel töötasin ja sinna uut menüüd tegin. Toona üritasin siis võimalikult identset bounty desserti luua, mis minu arvates õnnestus sada protsenti ja on heakskiitu saanud  ka väga paljudelt restorani külalistelt. See retsept siin on sarnane aga mitte päris identne aga maitse on siiski ülihea. Selles retseptis mängib üliolulist rolli bounty šokolaadi retsept. Selleks on sul vaja head piimašokolaadi, kookoseõli ja Natty chia seemnetega maapähklivõid. Chia seemnetega maapähklivõi annab väga mõnusa maitsenüansi ja krõmpsu juurde, lihtsalt ideaalne ja supper toode Natty meeskonna poolt!


Retsept:
200 g toorjuustu
100 g kookosepiima
55 g tuhksuhkrut
35 g kookosehelbeid
100 g vahukoort

Bounty šokolaad:
100 g piimašokolaadi
1 spl kookosõli
1 spl Natty Chia seemnetega maapähklivõid


Sega omavahel toorjuust, tuhksuhkur, kookosepiim ja kookosehelbed. Teises kausis vahusta vahukoor ja lisa see kookosekreemi hulka.
Bounty šokolaadi jaoks kaalu kastrulisse šokolaaditükid, kookoseõli ja Natty chia seemnetega maapähklivõi. Kuumuta kõige madalamal kuumusel kuni segu on ühtlaseks sulanud.
Serveeri dessert kookospähkli sees või desserdi pokaalis. Nirista peale bounty šokolaadi ja naudi oma desserti!



 

Retsept valmis koostöös Nattyga.

Šokolaadikook maapähklikreemi ja soolase karamelliga

Šokolaadikoogid on ühed minu lemmikud, ilmselt sellepärast leidubki nende retsepte minu blogis kõige rohkem. Seekord valmistasin ma kahekihilise šokolaadikoogi, mille katsin maapähklikreemi ja soolase karamelliga. Üks eriti rikkalik kook tuli igatahes. Maapähklikreemi valmistasin Natty kreemjast maapähklivõist, mascarponest ja lisasin törts baileyse likööri ka, mis andis ekstrahea maitse sellele.
Proovi järgi!


Šokolaadikook:
140 g jahu
200 g suhkrut
45 g kakaod
5 g soodat
5 g küpsetuspulbrit
6 g soola

115 g keefiri
115 g rapsiõli
1 muna
115 g keevat vett

Maapähklivõikreem:
300 g mascarponet
50 g tuhksuhkurt
50 g Natty mahe kreemjas maapähklivõi
150 g vahukoort
15 g baileyse likööri

Karamellikreem:
200 g vahukoort
75 g suhkrut
100 g suhkrusiirupit
30 g võid
1 g meresoola

Kõigepealt valmista šokolaadikook. Selleks läheb sul vaja kahte 19 cm suurust koogivormi.
Sega ühes kausis koogi kuivained. Teises kausis vedelad koostisained välajaarvatud keev vesi.
Lisa kuivainesegule muna, keefiri ja õlisegu. Sega ühtlaseks taignaks, seejärel lisa järkjärgult keev vesi, kuni saavutad ühtlase taignamassi.
Vala segu kahte koogivormi ja küpseta 120 kraadi juures 1 tund.
Jahuta koogid täielikult toa temperatuurini.
Seejärel valmista maapähklikreem. Selleks sega omavahel mascarpone juust, suhkur, maapähklivõi ja baileyse liköör. Teises kausis vahusta vahukoor ja sega see kreemi hulka. Kata jahtunud koogi kihid ja ääred kreemiga. Pane külmkappi tahenema.
Seejärel valmista karamell. Selleks kuumuta potis suhkur kuni hakkab kergelt karamelliseeruma, seejärel lisa kuum koor. Sega ühtlaseks massiks ning lisa ülejäänud komponendid. Kui läks tükki, siis sega ja kuumuta kuni kõik ühtlaseks sulanud.






Retsept valmis koostöös Nattyga.

Indiapähklivõi kommid

Kui muidu me oleme harjunud sööma Ferrero rocheri komme ja teame kui head need on, siis siit postitusest tuleb sama hea asi välja. Aga need kommid on tehtud Natty indiapähklivõist, ülihea! Täidiseks on lisaks veel toorjuustu-cointreau liköörikreem. Mille sisse on pandud indiapähklivõi. Komme katab imeline piimašokolaadi glasuur, mandlipuruga.

Retsept:
130 g toasooja toorjuustu
130 g vahukoort
85 g kondentspiima
15 g cointreau likööri
 2 spl Natty indiapähklivõid 

Šokolaadiglasuur:
200 g piimašokolaadi
2 spl kookosõli

Kaunistuseks:
Mandlilaaste

Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Sega omavahel toorjuust, kondentspiim ja cointreau liköör. Lisa õrnalt segades vahukoor ja pane segu silikoonvormidesse. Silikoonvorm peaks siis olema spetsiaalne trühvlite valmistamiseks mõeldud. Muidugi võid panna ka näiteks silikonist mis iganes kujuga vormi, põhiline, et see oleks piisavalt väike ja annaks kommi mõõdu välja.
Kui segu on vormidesse pandud, siis pane need külmkappi külmuma.
Samal ajal valmis indiapähklivõist 4 grammised kuulid ja suru need silikoonvormidesse toorjuustu-vahukooremassi sisse. Aseta vormid uuesti sügavkülma ja külmuta täielikult.
Kui kommid on külmunud, siis eemalda need vormidest ja sulata need paarilisega kokku ja pane külmiku tagasi.
Samal ajal valmista šokolaadiglasuur. Selleks sulata vesivannil šokolaad ja lisa juurde kookosõli. Jahuta šokolaad 35 kraadini ja kasta tiku abil toorjuustu-vahukoore kuulid šokolaadi sisse, seejärel mandlilaastude sisse ja siis aseta puhta aluse peale ning pane külmkappi tahenema.
Hoiusta neid külmkapis.






Retsept valmis koostöös Natty-ga

pühapäev, 13. oktoober 2019

Kanarind, võis praetud ahjukartulite, murulaugu-juustukastme ja värske salatiga

Selles postituses näitan kui lihtsalt ja kiirelt on võimalik valmistada üks korralik õhtusöök tervele perele. Lisaks sellele, et see saab kiirelt valmis on see ka väga maitsev. Kanaliha puhul meeldib mulle kõige rohkem kanarind koos nahaga. Seda müüakse poes väga hea hinnaga. Lisaks annab kananahk lihale palju rohkem mahlasust ning head maitset. Lisaks ostsin poest väikeseid mahekartuleid, mida küpsetasin koos koortega. Kõige tipuks valmistasin Valio murulaugu sulatatud juustust kreemise juustukastme, mis sobis selle roa juurde imeliselt.

Retsept 4-le:
2 kanarinda
800 g väikeseid kartuleid
75 g Alma Eesti võid
Meresoola
Oliiviõli
Musta pipart

Juustukaste:
200 ml Alma vahukoort 35%
1 pakk Valio Viola sulatatud juustu murulaugu ja koduaiaürtidega
Meresoola

Sidrunikoort

Värske salat:
100 g rukolat
25 g redist
Feta juustu
Oliiviõli
1 sidruni mahl

Kõigepealt valmista kartulid. Selleks pane kartulid soolaga maitsestatud vette keema. Samal ajal puhasta kanarind kontidest ja prae pannil kuldseks. Maitsesta kana soola ja pipraga ning pane ahju 180 kraadi juurde järelküpsema umbes 13 minutiks.
Samal ajal kui kana küpseb valmista juustukaste ja salat. Juustukastme jaoks kaalu pott koor ja sulatatud juust. Riivi juurde 1 sidruni koor ja aja keema. Maitsesta saadud kaste meresoolaga.
Värske salati jaoks pese rukola ja nõruta kuivaks. Viiluta redis ja tükelda feta juust. Sega salatikomponendid kokku ja maitsesta oliiviõli ja sidruni mahlaga.
Kui kartulid on pehmeks keenud siis kurna vesi ja lõika kartulid pooleks. Prae kartuleid pannil kus sa kana pruunistasid. Lisa pannile ka võid, et saaksid ekstra krõbedad ja kuldsed kartulid. Maitsesta kartuleid meresoolaga.
Kana on valmis kui sisetemperatuur on kõige paksemast kohast vähemalt 65 kraadi.
Head isu!




     



Retsept valmis koostöös Valioga.

laupäev, 12. oktoober 2019

Tortilla pizzad

Tortilla põhjal pitsad on üks kõige lihtsamatest ja kiirematest viisidest, kuidas pitsatvalmistada. No päris pitsadele see vastu ei saa aga kiirel ajal on see suurepärane lahendus. See toit sobib ideaalselt snäkilauale. Selle valmsitamiseks kulub sul ei rohkem kui 10 minutit. Kähku ahi kuumaks, komponendid tortillale ja ahju. Ahjus hoidsin tortilla pitsasid vähem kui 5 minutit. Seejärel lõika lahti ja serveeri.
Imeline!


Retsept 4-le:
4 tortilla põhja
1 pakk Valio Viola sulatatud juustu
8 basiiliku lehte
4 spl tomatipastat
125 g mozzarella juustu
20 viilu salaami milano vorsti
Kvaliteetset oliiviõli

Kuumuta ahi 220 kraadini. Määri tortilladele sulatatud juustu. Seejärel lisa tükeldatud basiilik, veidike tomatipastat, mozzarella juustu ja igale pitsale 5 viilu salaami vorsti.
Kõige lõpus lisa kvaliteetset oliiviõli ja küpseta ahjus 3-5 minutit.
Head isu!





Retsept valmis koostöös Valioga.

kolmapäev, 12. juuni 2019

Jääkohv

Soojade suveilmade saabumise puhul tegin ühe väga lihtsa ja maitsva retsepti. Jääkohvit sobib valmistada nii kohvi asemel kui ka desserdina. Minule meeldib kui on lisatud ka väheke suhkrut, kes ei soovi võib ka ilma suhkruta seda tarbida. Imehea on see niikuinii. Selle valmistamiseks kulus mulle vähem kui 5 minutit. Nii, et proovi järgi!;)


Retsept:
Jääkuubikuid
Suhkrut või suhkrusiirupit
Vahustatud sooja piima
Kanget espressot


Lisa kohvitassi jääkuubikud. Seejärel, suhkrusiirup, vahustatud piim ja viimasena espresso. 
Voilaa, sega läbi ja naudi!;)



esmaspäev, 22. aprill 2019

Karulaugupirukas

Kuna praegu karulauk õitseb, siis on just õige aeg sellest midagi maitsvat valmistada. Mina tegin pirukat, täpsemalt karulaugu-murulaugupirukat. Sain Valiolt hunniku Viola sulatatud juustu murulaugu ja koduaiaürtidega, nii tekkiski mõte, et panen kaks laugulist kokku ja vaatame mis saab. Sai väga hea.
Selle retsepti puhul on tähtis põhja eelküpsetus, muidu on tulemuseks väga vedel ja toores põhi. Täidisesse on lisatud lisaks laukudele ka riivitud porgandit, mis annab mõnusalt magusat maitsenüansi. Lisaks anname pipra ja tabascoga veidike ka vürtsi.
Proovi järgi!;)


Põhi:
Pärmi-lehttaigent
20 g Alma Eesti võid 82

Täidis:
3 muna
500 g  Alma piima
180 g Valio Viola sulatatud juustu murulaugu ja koduaiaürtidega
5 spl riivitud porgandit
Meresoola
Tabascot
Musta pipart

Kate:
Karulauku
15 g Alma Eesti võid 82%

Kõigepealt valmista täidis. Selle jaoks blenderda omvahel munad, piim, sulajuust, riivitud porgand ja maitsesta meresoola, tabasco ja musta pipraga.
Põhja jaoks rulli taigen lahti ja kata sellega küpsetusvormi põhjad ja ääred.
Kuumuta ahi 190 kraadini.
Eelküpseta põhja 5 minutit ja seejärel lisa täidis pirukapõhjale ning jätka küpsetamist kuni täidis on hüübinud.
Katte jaoks kuumuta kastrulis või ja küpseta karulauku minut ja seejärel lisa piruka peale.
Head isu!




Retsept valmis koostöös Valioga.

neljapäev, 21. veebruar 2019

Vastlakuklid

Need on ühed parimad vastlakuklid mida ma söönud olen. Ülimahlane brioche kukli taigen + mõnusalt koorene kreem. Nende valmistamisele kulub paar tundi aga see on seda täielikult väärt. Tee kukleid rohkem, need säilivad õhukindlas kotis veel mitu päeva ja muutuvad isegi paremaks. 
Head katsetamist!;)


Vastlakuklid:
290 g Alma piima 2,5%
50 g suhkrut
7 g kuivpärmi
450 g nisujahu
8 g soola
75 g Alma Eesti võid 82%

Kuklite pintsesldamiseks munasegu:
50 g Alma piima 2,5%
1 muna

Kreem:
200g Alma vahukoort 35%
100 g Alma vanillikohupiimakreemi
Suhkrut
Vaniljesuhkrut

Vastlakuklite jaoks kaalu toasoe piim, suhkur ja kuivpärm taignamasinasse ja lase omavahel läbi segada, kuni pärm ja suhkur on sulanud. Seejärel lisa nisujahu ja sool ning lase masinal see ühtlaseks taignaks sõtkuda. Viimasena lisa külma või tükid ja lase masinal ühtlaseks taignaks sõtkuda.
Pane taigen õhukindlasse anumasse ning aseta külmkappi vähemalt 1 tunniks.
Portsioneeri taignast 75 grammised kuklid. Vormi ühtlasteks pallideks ja pane kõrgete äärtega ahjuvorm kerkima 1 tunniks. Seejärel pintselda muna-piimaseguga. Kata vorm fooliumiga ning pane ahju 175 kraadi juurde 40 minutiks küpsema. Seejärel eemalda foolium ja küpseta 10 minutit veel.
Eemalda kuklid ahjust, jahuta ja säilita säilituskotis.
Kreemi jaoks vahusta koor suhkrutega. Lisa juurde kohupiimakreem ja sega läbi. 
Lao kokku vastlakuklid. Selleks lõika kuklitelt väike pealmine osa maha ja pritsi kuklile kreemi ning kata kreem pealmise kukli viiluga. Raputa peale tuhksuhkrut.






Retsept valmis koostöös Valioga.

kolmapäev, 13. veebruar 2019

Parmesaniküpsised

Ma arvan, et väga paljudel pole kogemusi paremsaniküpsistega. Kuigi see on üks väga huvitav lähehemine küpsiste valmistamisele millega üllatada oma lähedasi. Üldiselt ollakse harjutud sööma ikka magusaid küpsiseid aga ka parmesani annab väga edukalt küpsisemassis ära kasutada. Tulemuseks on ülitugeva maitselised ja soolased küpsised, mida võib süüa ilma lisandita, kuigi mina serveerisin neid just magusa kreemiga. Täpsemalt toorjuustu-karamellikreemiga, imehästi sobib!
Head katsetamist!

Parmesaniküpsised:
100g Alma Eesti võid 82%
100 g jahu
150 g Valio Forte Speciale kõvat itaaliapärast juustu 
Musta pipart
1 muna

Kreem:
200 g Valio Viola naturaalset toorjuustu
2 spl tuhksuhkrut
1 spl karamellikreemi
100 ml Alma vahukoort 35%

Serveerimiseks:
Soolatud karamellikreemi

Kõigepealt valmista küpsised. Selle jaoks tükelda või ja pane kaussi. Vala juurde jahu ja riivitud parmesan. Sega läbi. Maitsesta musta pipraga ning viimasena lisa 1 muna. Sega kõik koostisained omavahel ühtlaseks taignaks ja kaalu sellest 30 grammised pallid ning aseta paraja vahega need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta kahvliga lamedaks ning küpseta neid 180 kraadises ahjus 10 minutit. Seejärel aseta need küpsetusrestile jahtuma.
Viimasena valmista kreem. Selleks sega omavahel toorjuust, tuhksuhkru ja karamellikreem. Teises kausis vahusta vahukoor ja lisa see toorjuustukreemi hulka. Sega ühtlaseks massiks ning serveeri seda koos küpsistega. Lisaks kasuta maitsestamisel veel soolatud karamellikreemi, sobib imehästi.
Head katsestamist!;)








Retsept valmis koostöös Valioga.