pühapäev, 30. detsember 2018

6 erinevat lisandit millega jäätist kaunistada

Paar nädalat tagasi taasavati Tartu Kaubamajas Onu Eskimo jäätisekohvik, kus jagati tasuta Balbiino kahte uut jäätist. Täpsemalt Balbiino Classic kaneelijäätit jõhvikalisandi ja Kreeka pähklitega  ning  Balbiino Classic piparkoogijäätist brownie-koogitükkidega. Mina valmistasin jäätistele 6 erinevat lisandit, mille eesmärk oli maitsed veelgi rohkem esile tuua ning ka jäätiste välimust apetiitsemaks muuta.
Meeleolukal üritusel näitasingi kuidas ideaalset jäätisepalli tõmmata ja jagasin nippe kuidas jäätist serveerida ning kaunistada. Ilusa jäätisepalli tegemise nippideks on spetsiaalne jäätisekulp, soe vesi mille sisse kulpi kasta, õigel temperatuuril hoiustatud jäätis. Õigeks temperatuuriks on tavaliselt -14 kraadi. Kodudes olevad sügavkülmad on tavaliselt seadistatud -18 kraadi peale. Sellisel temperatuuril hoiustatud jäätisest ongi väga raske ilusat palli tõmmata. 
All pool leiategi 6 erineva, väga lihtsa, kuid ülimaitsva lisandi retseptid.
Head katsetamist!;)

Matcha bešee:
6 munavalget
4 dl valget suhkrut
4 g matcha tee pulbrit

Vahusta munad pehmeks vahuks, seejärel hakka vaikselt suhkurt lisama. Jätka vahustamist kuni saad tugeva vahu. Viimasena lisa matcha pulber. Kuumuta ahi 75 kraadini. Kata ahjuplaadid küpsetuspaberiga. Tõmba bešee õhukese kihina ahjuplaadile ja pane ahju küpsema umbes 3 tunniks. Hoia ahjuust kergelt irvakil nii kuivab see kiiremini ära. Raputa bešeele veel matcha pulbrit peale. Kui bešee on valmis ja kuivanud siis eemalda see paberilt ja murra viäiksemaks ning hoiusta seda kuivas ja õhukindlas kohas.

Kookosekrõps:
800 g kookospiima
150 g suhkrut
150 g kookoshelbeid
300 g piima
3 g xantangummit

Kaalu kastrulisse kookospiim, suhkur, kookoshelbed ja piim. Kuumuta keemiseni, siis paksenda xantaniga ning püreesta ühtlaseks massiks. Suru segu läbi sõela. Kileta dehüdraatori restid. Tõmba kookosmass ühtlase ja õhukese kihina kiletatud restile ja pane 60 kraadiga 24 tunniks kuivama. Seejärel eemalda krõpsud ettevaatlikult kilelt ja murra väiksemateks tükkideks ning hoiusta kuivas ja suletuna.

Jõhvikageel:
400 g külmutatud jõhvikaid
300 g vett
1 g sidrunhapet
150 g suhkrut
8 g Agar-agarit

Jõhvikageeli jaoks kaalu jõhvikad, vesi, sidrunhape ja suhkur kastrulisse. Kuumuta keemiseni, seejrärel püreesta saumikseriga. Viimasena lisa agar-agar ja kuumuta keemiseni ning lase 2 minutit podiseda. Vala jõhvikageel puhtale ahjuplaadile ja jahuta. Lõika tardunud jõhvikast tükid ja pane need blenderisse ning püreesta siidiseks geeliks. Suru segu läbi peene sõela ja seejärel pane see pritskotti.

Jõhvikapulber:
Jõhvikaid

Pane jõhvikad dehüdraatorisse 24 tunniks 65 kraadi juurde kuivama. Seejärel jahvata peeneks pulbriks ja raputa seda toidule.

Šokolaadikreem:
400 g piimašokolaadi
600 g vahukoort 35%
100 g võid 82%

Tükelda šokolaad suurde kaussi. Kuumuta koor ja vala see šokolaadile. Lisa juurde või tükid ja sega ühtlaseks massiks. Jahuta segu +4 kraadini ja pane see prtitskotti ning säilita külmkapis.

Küpsetatud valge šokolaad:
200 g valget šokolaadi

Kuumuta ahi 130 kraadini. Pane šokolaaditahvel küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta seda 40 minutit. Seejärel tükelda ja serveeri.








Retseptid valmisid koostöös Balbiinoga.

reede, 14. detsember 2018

Täidetud suitsupeet parmesanivahuga

Täidetud punapeet on hea. Kuigi punapeet on selline juurvili, mis paljudele kohe üldse peale ei lähe. Selle retsepti järgi tehtud punapeet on valmistatud veidike teistmoodi, kui ollakse harjutud seda valmistama. Esiteks peeti on küpsetatud ahjus päris kaua, mille tagajärel muutub see palju magusamaks ja maitsekamaks. Hiljem on sisu välja võetud ning mõnusalt ära maitsestatud. Täpsemalt siis andsime peedile veidike suitsust maitset ning balsamico äädikaga lisasime hapet juurde. Suitsutatud maitse ja balsamico sobivad peediga imeliselt kokku. Üks huvitavamaid lisandeid selle peedi juures on kindlasti parmesanivaht. Maitselt on see väga tugev ja spetsiifiline aga ülimaitsev. Parmesanivahu valmistamine on lihtne ja kiire. Ainus koht, mis võib probleeme tekitada on sifoonpudeli olemasolu kodudes. Kui seda pole, siis võib vabalt ka seda kastmena lisada. Sellisesl juhul tuleks munavalge retseptist välja jätta.

Ahjus küpsetatud peet:
4 punapeeti
Oliiviõli
Meresoola

Punapeedikreem:
300 g punapeedi sisu (küpsetatuna)
200 g vett
Balsamico äädikat
Suitsust oliiviõli
Pruuni suhkrut
Meresoola
5 g agar-agarit

Parmesanivaht:
300 g Alma vahukoort 35%
150 g Valio Forte classico kõva itaaliapärast juustu
Suhkrut
Meresoola
50 g munavalget

Kõigepealt valmista peedid. Selleks pese peedid korralikult puhtaks. Määri peedid õli ja soolaga kokku. Kuumuta ahi 180 kraadini ja pane peedid ahju küpsema, umbes 1,5 tunniks.
Järgmisena valmista parmesanivaht. Kaalu kastrulisse koor ja riivitud juust. Kuumuta ja sega kuni juust on sulanud. Maitsesta kaste meresoola ja suhkruga. Kurna kaste läbi sõela ja jahuta maha. Vala juustukaste sifoonpudelisse ja lisa juurde munavalge. Sule sifoon ja lae 2 N2O balooni. Raputa pudelit 1 minut ja pane külmkappi, kuni valmivad ülejäänud asjad.
Punapeedikreemi jaoks eemalda küpsetatud punapeetidelt sisu ja lõika need väiksemaks niga tõsta kastrulisse. Lisa juurde vesi ning maitsesta äädika, suhkru, meresoola ja suitsuse oliiviõliga. Kuumuta keemiseni ja lase paar minutit keeda. Seejärel pane segu blenderisse ja püreesta siidiseks massiks. Pane segu tagasi kastrulisse ja lisa juurde agar-agar, keeda umbes 2 minutit. Seejärel jahuta punapeedikreem ahjuplaadil. Lõika tardunud punapeedikreem kuubikuteks ja pane blenderisse. 
Püreesta ühtlaseks kreemiks ja suru läbi tiheda sõela, et veelgi kreemisemat massi saada.
Täida peedid punapeedikreemiga, jäta varu ka parmesanivahule.Viimasena lisa parmesanivaht.
Mõnusat katsetamist!;)



Retsept valmis koostöös Valioga.

neljapäev, 13. detsember 2018

Kirsitäidisega sulajuustukook

Kirsitäidisega sulajuustukook on suurepärane alternatiiv toorjuustukoogile. Kergelt soolakas sulajuustukreem ja karamell moodustavad omavahel suurepärase maitsekoosluse, millele annavad lisa nüanssi hapukas kirsikreem ning kergelt kookosene valge šokolaadiglasuur. Kook on seest üsna pehme ja tegelikult sellel koogil põhja polegi ning seda hoiab koos hoopis valge šokolaadiglasuur. 
Minul olid kohokose kujulised koogivormid, kuid seda võib teha ka täiesti tavalisse koogivormi.
Head katsestamist!;)

Karamell:
300 g suhkrut
150 g Alma vahukoort 35%
40 g cointreaud
100 g Alma Eesti võid 82%

Sulajuustukook:
2 banaani
200 g Valio Viola sulajuustu
50 g Cointreau likööri
7 g zelatiini
35 g külma vett

240 g Alma vahukoort
30 g suhkrut
5 g vaniljesuhkrut

Kirsikreem:
300 g Külmutatud kirsse
100 g vett
50 g suhkrut
4 g Agar-agarit

Valge šokolaadiglasuur:
400 g valget šokolaadi
4 spl kookoseõli


Kõigepealt valmista karamell. Selleks karamelliseeri pannil suhkur. Teises potis kuumuta koor, lisa see vaikselt segades karamellile ning sega ühtlaseks massiks. Lisa juurde või ja cointreau liköör. Sega läbi ja lase jahtuda.
Järgmisena valmista sulajuustukreem. Selleks püreesta blenderis banaanid, sulajuust ja cointreau ühtlaseks massiks. Paisuta želatiin külma veega. Seejärel sulata see vedelaks massiks, et ühtegi tükki poleks ning lisa see banaani-sulajuustukreemi hulka. Kui banaani-sulajuustukreem on valmis siis lisa 5 spl karamellikreemi banaanikreemi hulka.
Teises kausis vahusta koor suhkrutega. Sega vahustatud koor banaani-sulajuustukreemi hulka. Jaga kreem võrdselt kahte erinevasse anumasse.
Täida koogivorm poole koguse kreemiga. Keskmiseks kihiks on kirsikreem. Viimase kihina lisa ülejäänud banaani-sulajuustukreem.
Kirsikreemi tegemiseks kaalu kastrulisse külmutatud kirsid, vesi, suhkur ja agar-agar.
Kuumuta keemiseni ja keeda neid umbes 2 minutit. Püreesta segu ja jahuta maha. Kui kirsikreem on tardunud siis pane tardunud kirsikreem uuesti blenderisse ja püreesta siidiseks massiks. Seejärel on kirsikreem valmis kasutamiseks.
Valge šokolaadiglasuuri jaoks sulata vesivannil šokolaad ja kookoseõli. Sega ühtlaseks massiks ja glasuuri kook.





Retsept valmis koostöös Valioga.

teisipäev, 27. november 2018

Vaarikakook

Täna tegin Valio uuest tootest, Alma skyr vaarika jogurtist ühe väga lihtsalt valmiva vaarikakoogi. Lisaks lihtsale valmistusviisile on see kook ka imemaitsev ja tavapärastest kookidest veidike tervislikum, kuna selle koogi valgusisaldus on teistest mitu korda suurem.
Kuigi kook on maitselt pigem mitte nii magus on see kook ikkagi väga rikkalik, kuna on lisatud nii külmkuivatatud vaarikaid ja ka mangot. Koogi täidiseks on mõnusalt mahe mangokreem ja kooki ümbritseb krõbe vaarikapuru.
Mina tegin need koogid väikestesse silikoonvormidesse, kuid sobivad ka suured koogivormid, siis võiks retsepti kogust 2 korda suurendada.
Head katsetamist!;)

Vaarikakook:
400 g Valio Viola laktoosivabatoorjuustu
50 g tuhksuhkrut
4 g želatiini + 22g külma vett
2 topsi Alma Skyr vaarika jogurtit

Mangokreem:
300 g mangopüreed
3 agar agarit

Paneering:
Külmkuivatatud vaarikaid


Vaarikakoogi jaoks sega toorjuust, tuhksuhkur ja vaarika jogurt. Paisuta želatiin külma veega. Soojenda paisutatud želatiin ja lisa see kreemi hulka. 
Vala kreem silikoonvormidesse ja tee sellesse kerge süvend kuhu saaksid täidise lisada. 
Mangokreemi jaoks kuumuta püree koos agar-agariga keemiseni. Seejärel jahuta ja püreesta.
Täida koogid mangokreemiga ja sügavkülmuta 2 tundi.
Eemalda koogid vormidest ja kata need vaarikapuruga. Lase kookidel +4 kraadini soojeneda, siis on kook valmis serveerimiseks.





Retsept valmis koostöös Valioga.

pühapäev, 4. november 2018

Metsmaasika-pohla toorjuustukook

Metsmaasika-pohla toorjuustukook on mõnusalt kerge ja jõulune dessert, mida sobib serveerida ka pidulike jõululauale. Metsmaasika ja pohla kombinatsioon toimib imeliselt. Keefiri mõnus magusus ja pohlade hapukus täiustavad teinest suurepäraselt. Veidike lisasin juurde ka angervaksasiirupit, mis teeb selle koogi veelgi aromaatsemaks. Mina tegin selle koogi silikoonvormidesse aga seda võib vabalt ka ühte suuremasse koogivormi teha.
Mõnusat katsetamist!;)

Koogipõhi:
100 g šokolaadiküpsiseid
25 g Alma Eesti taluvõid 82%

Täidis:
300 g Valio Gefilus metsmaasika keefirit
300 g Valio Viola naturaalset toorjuustu
200 g Alma vahukoort 35%
50 g suhkrut
3 g vaniljesuhkrut
1 tl angervaksasiirupit
4 g želatiini

Glasuur:
Bešeed
Külm kuivatatud mustikaid

Pohlakaste:
200 g külmutatud pohlasid
25 g suhkrut


Kõigepealt valmista täidis. Selle jaoks paista želatiin külmas vees. 1 g želatiini kohta tuleb paisutamiseks võtta 7 g vett. Järgmisena sega omavahel toorjuust ja keefir. Kuumuta potis 100 g vahukoort koos suhkrutega keemiseni, seejärel eemalda pott tulelt ja lisa sinna želatiin. Sega koor ja želatiin ühtlaseks massiks ning lase jahtuda 10 kraadini. Lisa koore-želatiinisegu keefiri-toorjuustumassile. Viimasena sega juurde angervaksasiirup. Pane saadud kreem silikonvormidesse tarduma 4 tunniks.
Põhja valmistamiseks purusta küpsised ja sulata või. Lisa sulatatud või küpsisepuru hulka. Vala saadud puru kreemi peale.
Glasuuri valmistamiseks purusta bešeed ja lisa juurde külm kuivatatud mustikaid ning sega uhmris need omavahel.
Pohlakastme valmistamiseks kaalu potti pohlad ja suhkur ning lisa veidike külma vett. Kuumuta keemiseni ja seejärel eemalda pott tulelt ning püreesta ühtlaseks massiks. Vajadusel paksenda kaste ja suru läbi sõela.
Serveeri toit.





Retsept valmis koostöös Valioga.

pühapäev, 28. oktoober 2018

Kaneeline šokolaadikook ja õunajäätis

Esimene lumi on juba saabunud ja selle puhul tegin ühe väga jõululiku desserdi. Dessert koosneb kaneelisest šokolaadikoogist, õunajäätisest, mis on valmistatud Piesta talu õunamahlast ning kolmandaks komponendiks on jõhvikad. Kook on sarnane prantsuse šokolaadikoogile kuid sinna on juurde lisatud veel ploome, mis annavad veel omakorda jõuluhõngu juurde. Õunajäätis on sellle roa üks kõige huvitavam komponent. Väga intensiivse maitsega ja iga amps tekitab sinus veel suurema jõulutunde. Kolmandaks komponendiks on jõhvikad, mis tasakaalustavad oma hapukusega seda magusat ja väga intensiivsest koogi ja jäätise kooslust.

Kaneeline šokolaadikook:
200 g võid
150 g suhkrut
100 g ploome
200 g tumedat šokolaadi 70%
4 muna
1 spl jahu

Kaneeli-toorjuustukreem:
400 g toorjuustu
30 g tuhksuhkurt
1 tl kaneeli
150 ml vahukoort 35%
100 ml vahukoort
1 tl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 g pulber želatiini + 14 g külma vett

Õunajäätis:
650 g Piesta õunamahla
100 g aplesini mahla
1 sidruni mahl
150 g glükoosi
1 kaneelipulk
1 tl kaneeli
1 tl kardemoni
2 aniisi tähte

Lisandiks:
Jõhvikaid

Kõigepealt valmista šokolaadikook. Selleks kaalu kastrulisse või, suhkur ja šokolaad. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni kõik on ühtlaseks massiks sulanud. Lisa juurde kuivatatud ploomid ja püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Seejärel lisa üks haaval munad ja viimasena sõelu 1 spl jahu taignasse ja sega ühtlaseks massiks. Vala taigen silindrikujulisse silikonvormidesse ja küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit. Jahuta koogid maha ja eemalda vormidest.
Toorjuustukreemi jaoks sega omavahel toorjuust, tuhksuhkur ja kaneel. Vahuta 150 ml vahukoort suhkrutega tugevaks vahuks.
Paisuta väikeses kausis zelatiini 5 minutit, seejärel lisa see 100 ml vahukoorele ja kuumuta seda 50 kraadini, kuni želatiin on lahustunud. Jahuta koore-želatiinisegu +10 kraadini, siis sega see toorjuustukreemi hulka. Viimasena lisa toorjuustukreemi hulka vahustatud vahukoor. Täida šilikonvormid veerandi jagu toorjuustukreemiga, järgmisena lisa pooleks lõigatud koogi ülemine pool , siis lisa uuesti toorjuustukreem, järgmisena koogi alumine osa ja viimasena jälle kreem. Tõmba pealmine osa spaatliga ühtlaseks. Pane koogid sügavkülma, kuni nad täiesti ära hangunud on ja sa need ilusti vormidest kätte saad.
Õunajäätise tegemiseks kaalu kastrulisse õunamahl, apelsinimahl, sidrunimahl, glükoosi siirup, kaneelipuk, kaneel, aniis ja kardemon ning kuumuta 81 kraadini. Seejäre jahuta maha ja lase külmikus seista 1 tund. Kurna segu läbi sõela ja marli. Pane jäätisesegu jäätisemasinasse ja külmuta valmimiseni.
Serveeri kooki õunajäätise ja jõhvikatega.
Head katsetamist!



Retsept valmis koostöös Piesta Kuusikaru taluga.
Turuarendusetoetuse abiga rahastatud tegevus.

Rukkola pesto

Ruccola pesto on huvitav ja palju soodsam alternatiiv klassikalisele basiilikupestole. Maitselt on ruccola pesto vähemalt sama hea, kui basiilikupesto. Tihti peale kipub olema nii, et roheline kraam läheb kodudes ülikiiresti käest ära, mida enam salatites kasutada ei taha. Minema viskamise asemel tee sellest pestot ja valmista üks imehea pasta, loomulikult kui juba päris mädaneb siis viska ära. Närbumise korral on see väga okei pestoks kasutada. Hea pesto võtmesõna on kvaliteetne tooraine. Selles retseptis on kasutatud ülikvaliteetset Isuli oliiviõli, parmegano reggano juustu ja siis ruccolat ning basiilikut. 
Head katsetamist!:)


Retsept:
100 g rukkolat
1 pott basiilikut
100 ml Isuli eksta neitsioliiviõli
0,5 sidruni mahl
50 g parmesani
2 küüslauguküünt
Meresoola
Musta pipart

Pasta: 2 -le
250 g kvaliteetset itaalia pastat
Meresoola

Kõigepealt valmista pesto. Selle jaoks pese ruccola ja basiilik ning pane blenderisse. Lisa juurde ülejäänud komponendid ja püreesta ühtlaseks massiks. Viimasena maitsesta meresoola ja musta pipraga.
Keeda pasta al denteks, kurna vesi ja lisa pesto ning seejärel serveeri kohe.
Soovi korral riivi pastale veel parmesani ja nirista kvaliteetset Isuli oliiviõli peale.








Retsept valmis koostöös Isuliga.

kolmapäev, 24. oktoober 2018

Õunakook

See ei ole traditsiooniline õunakook. See on raamidest täiesti välja võetud õunakook. Kui muidu tekib õunakoogi sõna kuuldes väga kindel pilt silme ette. Biskviidine või purukook õuntega, kuhu on palju tükeldatud õunu lisatud, siis selles retsepti on kõik teistmoodi. Tükeldatud õunte asemel on täidisesse lisatud naturaalset granny smith õunamahla. Ka visuaalse poole pealt on kooki õunana kujutletud, mis teeb selle söömise veelgi huvitavamaks, sest teadagi, et inimesed söövad ka ju silmadega.
Selle retseptiga on katsetamist ja mässamist veidike rohkem kui muidu aga see on põnev!:)

Retsept:
Küpsisekoorik:
90 g digestive küpsiseid
30 g Alma Eesti võid 82%

Täidis:
200 g Valio PROfeel vaarika proteiinikohupiimakreemi
200 g Valio Viola naturaalset toorjuustu
40 g tuhksuhkrut
100 g valget šokolaadi
2 granny smith õuna mahl
2 g agar-agarit

Glasuur:
150 g vett
300 g glükoosisiirupit
300 g suhkrut
200 g kondentspiima
140 g želatiinimassi
300 g valget šokolaadi
10 g Alma Eesti võid 82%
Rohelist toiduvärvi

Kõigepealt valmista küpsisekoorik. Selle jaoks purusta küpsised. Sulata potis või ja lisa see purustatud küpsiste hulka ning sega ühtlaseks massiks blendri abiga.
Täida poolkera kujulised silikoonvormi augud küpsisepuruga ja suru uhmri nuia abiga nad seest õõnsaks, nii et ääred oleksid küpsisepuruga kaetud ja keskel oleks süvand. Seejärel panen sügavkülma hanguma.
Järgmisena valmista täidis. Selle jaoks sega omavahel kohupiim, toorjuust ja tuhksuhkur.
Sulata potis valge šokolaad ja lisa see kreemi hulka. 
Kuumuta õunamahl koos agar-agariga keermiseni ja lase 1 minut keeda. Lase veidike jahtuda ja siis lisa see kreemi hulka. Lase saumikseriga kreem läbi ja siis täida korvid. Aseta poolkujulised ja täidetud korvid omavahel kokku ja sügavkülmuta. 
Glasuuri valmistamiseks kaalu kastrulisse vesi, glükoos ja suhkur ning kuumuta 105 kraadini. 
Seejärel kalla segu kõrgete äärtega nõusse ja lisa juurde kondentspiim, želatiinimass, šokolaad, või ja toiduvärv. Blenderda segu ühtlaseks siidiseks massiks. Vajadusel kurna segu läbi sõela. 
Jahuta segu 28 kraadini. 
Glasuuri õunad ja lase hanguda veidike.
Head katsetamist!





See retsept valmis koostöös Valioga.

Kahekordne juustuburger

Kellele ei meeldiks burger, eriti üks mõnusalt juustune ja kahekordse pihviga. Selles retseptis on kasutatud lisaks traditsioonilistele burgeri komponentidele ka Nopri adžika taluvõiet, mis on parajalt vürtsikas ning sobib burgeri vahele imeliselt. Adžika taluvõie annab lisaks vürtsikusele ka mõnusalt mahlakust, mis teeb selle burgeri söömise kohe eriti heaks.
Mõnusat katsetamist!;)

Retsept: 2-le
6 burgeri kuklit
1 tops Nopri Adžika taluvõiet

Veise pihvid:
400  g veise hakkliha
Meresoola
3 spl BBQ
4 viilu cheddari juustu

Punast sibulat
Marineeritud kurki
Tomatit
Lehtsalatit
Oliiviõli

Lõika burgeri kuklid pooleks ja küpseta ahjus 150 kraadi juures 2 minutit. Ühele burgerile läheb 3 burgeri kuklit. 
Veise pihvide jaoks sega omavahel veisehakkliha ja bbq kaste ning seejärel maitsesta meresoolaga. Sellest kogusest saad neli pihvi. 
Viiluta juust. Küpseta pihvid meediumiks. Kui pihvid ühelt poolt pruunistatud, siis lisa iga pihvi peale juustu viilud ja kata pann kaanega, et juust paremini ära sulaks.
Nüüd lao burger kokku. Määri igale kuklile adžika taluvõiet, seejäre aseta saiadele pihvid, siis sibul, tomat, kurk, lehtsalat ja viimasena siis pealmine kukkel.
Head isu!;)



Retsept on valminud koostöös Nopri Taluga.
Turuarendusetoetuse abiga rahastatud tegevus.

esmaspäev, 22. oktoober 2018

Vaarika-passioni bounty

Vaarika-passioni bounty on mõnusalt lihtne aga samas ülimaitsev dessert. Bounty maitsega sellel desserdil väga palju pistmist pole aga kerge kookose nüanss on ikkagi juures, mis teeb selle desserdi palju täidlasemaks. Selle desserdi kõige keerulisem ja aeganõudvam pool on kookosete avamine. Kui sellega hakkama saad, siis oled omadega mäel ja edasine on kui lapsemäng. Päriselt!
Head katsetamist!:)

Retsept:
100 g Kookose vett
1 tl vaniljesuhkrut
2 tl tuhksuhkrut

Serveerimiseks:
Külmkuivatatud vaarikaid

Kõigepealt eralda kookosest vesi. Seejärel lõika kookos pooleks. Sellega on veidike tegemist aga ei midagi rasket. 
Järgmisena sega omavahel kohupiimakreem, kreeka jogurt, kookose vesi, vaniljeushkur ja tuhksuhkur ühtlaseks massiks. Täida kookosed kreemiga ja raputa peale kuivatatud vaarikaid.
Serveeri kohe!

Retsept valmis koostöös Valioga.



Täidetud ananass passioni kohupiimakreemiga

Mul on hea meel, et Valio on vastu talve tulnud välja uute ja põnevate troopiliste maitseliste toodetega. Selles retsepti on kasutatud Alma Kreeka kohupiimakreemi maasika-passioni maitselist. Kohupiimakreem ise on juba nii hea ja maitsev, et saigi lisatud ainult paar komponenti ning voilaa, ülimaitsev retsept oligi valmis.
Lihtsuses peitub võlu!;)

Täidetud ananass:
100 g Alma vahukoort 35%

Serveerimiseks:
Mustsõstra tolmu


Sega omavahel kohupiimakreem ja toorjuust ühtlaseks massiks. Teises kausis vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja sega kohupiima-toorjuustukreemi hulka.
Koori ananassi sisu välja ja lõika väikesteks kuubikuteks. Seejärel sega kreemi hulka. Täida ananass kreemiga ja raputa peale mustsõstratolmu.

Retsept valmis koostöös Valioga.



pühapäev, 14. oktoober 2018

Toorjuustukook kanepiseemnepõhjaga

Toorjuustukook kanepiseemnepõhjaga on hea näide sellest, kui on lihtne on head asja valmistada, kui on olemas kvaliteetne tooraine. Selles retseptis ongi kasutatud 100 % kodumaist toorainet. Eriti põnevaks teeb selle koogi see, et koogipõhjale on lisatud kanepiseemneid, mis annavad väga huvitava krõmpsukuse ja kergelt soolaka maitse, mis tasakaalustab koogi magusust. 
Lisaks toorjuustule on täidisesse lisatud ka apelsinikoort ja Vana Tallinna likööri, mis annavad koogile mõnusalt tugeva intensiivsuse ja hapuka maitsenüansi. Kuna kook on ise päris intensiivne ja magus, siis soovitan koogi kõrvale juua ühe tassi kanget espressot. ;)


Põhi:
125 g digestive küpsiseid
50 g võid 82%
15 g Sativa röstitud kanepiseemneid
1 apelsinikoor
Näpuotsaga soola

Täidis:
800 g toorjuustu
400 ml vahukoort
1 tl vaniljesuhkrut
125 g tuhksuhkrut
75 ml vana tallinna likööri
4 zelatiini lehte
1 apelsinikoor

Apelsini-Vana Tallinna glasuur:
2 apelsini mahl
1 apelsini koor
150 ml Vana Tallinna likööri
100 g suhkrut
1 g soola
50 g võid 82%

Valmista kõigepealt koogipõhi. Selle jaoks purusta küpsised peeneks. Uhmerda kanepiseemned väiksemaks. Sulata või vedelaks ning sega see küpsisepuru ja kanepiseemnete hulka. Riivi juurde apelsini koor ja lisa veidike meresoola. Sega kõik omavahel ühtlaseks massiks ja suru küpsetuspaberiga kaetud 18 cm läbimõõduga koogivormi. Lase koogipõhjal külmikus pool tundi taheneda.
Täidise jaoks sega omavahel toorjuust, tuhksuhkur, Vana Tallinna liköör ja apelsinikoor. Paisuta želatiin külmas vees. Vahusta 250 ml vahukoort vaniljeushkruga tugevaks vahuks. Kuumuta 150 ml vahukoort 75 kraadini ja lisa juurde paisutatud zelatiinilehed. Sega kuni želatiin on sulanud. Seejärel jahuta želatiinimass 30 kraadini ja lisa toorjuustukreemi hulka. Sega ühtlaseks massiks. Viimasena lisa vahustatud vahukoor ja sega õrnalt spaatliga toorjuustukreemi hulka.
Vala toorjuusukreem koogivormi. 
Lase koogil üleöö külmkapis hanguda.
Glasuuri valmistamiseks riivi apelsinidelt koor ja pressi mahl.  Karamelliseeri pannil suhkur, lisa apelsinimahl, apelsinikoor, Vana Tallinn ja sool. Kuumuta kuni segu muutub veidi paksemaks. Seejäre lisa või ja sega läbi ning pane jahtuma. 
Serveerimisel nirista koogile glasuuri ja lisa hapukaid marju.


Retsept on valminud koostöös Sativa kanepitoodetega.
Turuarendusetoetuse abiga rahastatud tegevus.

pühapäev, 7. oktoober 2018

Grillitud porru

Grillitud porru on hea näide sellest, et kui lihtsalt saab valmistada ülimaitsva ja geniaalse roa. Porru ise on toorelt ju mitte kõige ahvatleval toidukord aga kui seda grillida koos või ja oliiviõliga, siis maitse muutub kindlalt kümme korda paremaks ja apetiitsemaks. Mina valmistasin porrut täitsa lõkkel, mis andis toidule ülihea suitsuse maitse ning lisaks oli see mõnus ajaviide kodus söögi tegemisele. Kõrvale serveerisin kitsejuustukreemi ja marineeritud kõrvitsat. 
Mõnusat katsetamist.

Grillitud porru:2 porrut
75 g pehmet talu võid
25 g Isul oliiviõli
Meresoola

Kitsejuustukreem:
200 g pehmet kitsejuustu
25 g vahukoort

Marineeritud pudelkõrvits:
200 g kooritud ja tükkideks lõigatud pudel kõrvitsat
200 g vett
200 g valge veini äädikat
130 g suhkrut
3 g soola

Marineeritud kõrvitsa jaoks valmista kõigepealt marinaad. Selleks sega omavahel vesi, äädikas, suhkur ja sool. Kuumuta keemiseni ja vala marinaad kõrvitsatele peale. Hoia marinaadis üks päev.

Kitsejuustukreemi jaoks blenderda omavahel juust ja koor ning pane pritskotti.

Grillitud porru valmistamiseks lõika porru kõigepealt 15 cm pikkuseks jupiks. Lõika veel pikuti ka pooleks. Puhasta porru seest aga nii, et see jääks ühte tükki. Järgmisena sega omavahel pehme või, oliiviõli ja maitsesta soolaga. Määri oliiviõli-või segu porruga kokku ja pane grillile. Küpseta porrut umbes 20 minutit. Seejärel serveeri toit nii nagu pildil.






Retsept valmis koostöös Isul oliiviõliga

teisipäev, 2. oktoober 2018

Rukkileib

Rukkileiva tegemine pole sugugi nii raske, kui see tundub. Kuigi tõsi, juuretisega rukkileiva tegemiseks on vaja aega varuda kordades rohkem, kui pärmiga tehes. Selles retseptis on rukkileib tehtud pärmi baasil, tänu sellele valmib see umbes 3,5 tunniga, mis on leiva kohta väga lühike aeg.  Tulemuseks saame väga maitsva leiva, ainus erinevus juuretisega leivaga võrreldes on, et sellel leival puudub hapukas maitse ja värvilt on see veidike heledam. Retseptis on kasutatud ülikvaliteetset Kaarli Talu rukkijahu ja täistera nisujahu. Soovitan kindlasti proovida!:)

Rukkileib:
300 g Kaarli talu rukki-täisterajahu
200 g täistera nisujahu
10 g kuivpärmi
20 g musta toiduvärvi
350 ml vett
10 g soola

Sega omavahel vesi, pärm ja sool. 
Teises kausis sega jahud. Lisa pärmi-veesegu jahude hulka, ning sõtku sellest ühtlane taigen.
Kata kauss rätikuga ja kergita taigent umbes 3 tundi.
Seejärel sõtku taigen uuesti läbi ja vormi sellest ovaalne kuju ning kergita 1-2 tundi veel.
Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit.






Retsept on valminud koostöös Kaarli Taluga.
Turuarendusetoetuse abiga rahastatud tegevus.

neljapäev, 20. september 2018

Tervislik kreeka jogurtikreem kanepi proteiinipulbriga

Kreeka jogurtikreem kanepi proteiinipulbriga on tervislik vahepala või siis hoopiski üks mõnus trenni järgne toidukord. Selle kreemi valmistamine on imelihtne, mis ongi just ideaalne pärast trenni tarbimiseks, kus mitte keegi arvatavasti ei taha toidu valmistamisele rohkem kui pool tundi kulutada.
Maitselt on kreem parajalt magus ja kanepi proteiinipulber on lihtsalt imelise maitsega, mida annab väga hästi ka erinevates teistes smuutides kasutada.
Proovi järgi!:)

Retsept:
380 g Kreeka jogurtit
2 tl mett
2 spl Sativa kanepi proteiinipulbrit
Pohla marju
Kreeke


Sega omavahel kreeka jogurt, mesi ja kanepi proteiinipulber.
Serveeri kaussidesse. Kaunista pohlade ja kreekidega.
Head katsetamist!;)




Retsept on valminud koostöös Sativaga.
Turuarendusetoetuse abiga rahastatud tegevus.


Küpsetatud juurseller Andre Grand Old juustu ja vadakukastmega

Küpsetatud juurseller on suurepärane õhtusöögi idee. Valmistamine on lihtne, kuid veidikene aeganõudev. Kui on õhtusöögiplaan paigas, siis saad juurselleri juba varem küpsema panna ja samal ajal muude asjadega tegeleda. Teiste komponentide valmistamine käib kiirelt. Juurselleripüree teeb kõigest 5 minutiga ja kastmele kuluv aeg on ka maksimaalselt 20 minutit.
Juurselleripüree on mõnusalt maitsekas tänu suurepärasele Andre Grand Old juustule, imeline kooslus kahest suurepärasest toorainest. Juurde on serveeritud vadakukastet, mis on üks minu lemmik kastmeid hetkel. Mõnusalt magus-hapukas. Imeline! Kellele ainult taimsest õhtusöögist ei piisa, siis soovitan juurde valmistada näiteks lõhet. Lõhe, vadak, till ja juurseller sobivad omavahel suurepäraselt!:)
Head katsetamist!

Küpsetatud juurseller:
1 juurseller

Juurselleripüree:
Küpsetatud juurselleri sisu ( 130g)
100 g vahukoort
100 g Andre Farmi Grand Old juustu
Meresoola

Vadakukaste:
500 g keefiri
150 g vahukoort
Pruuni suhkrut
Meresoola
Tilliõli

Kõigepealt küpseta juurseller ära. Selleks kuumuta ahi 200 kraadini ja pane pestud juurseller kaheks tunniks ahju.
Samal ajal valmista vadaukaste. Selleks kuumuta potis keefirit nii kaua kuni piimavalk eraldub. Kurna vadak läbi sõela teise potti ja redutseeri poole võrra alla. Lisa vadakule koor, kuumuta paar minutit ja maitsesta soola ning suhkruga.

Tilliõli valmistamiseks pane blenderisse 50 g tilli ja 300 ml rapsiõli. Püreesta suurel kiirusel ühtlaseks massiks. Lase masinal paar minutit töödata. Kurna segu läbi marli ja hoiusta õli fooilumiga kaetud pritspudelis.

Juurselleripüree tegemiseks lõika juursellerilt pealmine osa maha ja koori sisu välja. Pane blenderisse, lisa juurde koor ja Andre Farmi Grand Old juust. Püreesta ühtlaseks massiks ja maitsesta segu soolaga. Pane segu pritskotti. Täida tühjaks tehtud juurseller püreega. Lisa vadakukaste ja tilliõli. Ja nii lihtne see ongi!
Head katsetamist!:)





Retsept valmis koostöös Andre Talu farmiga.
Turuarendusetoetuse abiga rahastatud tegevus.