reede, 29. mai 2015

Siga mee-sojakastmega

Sealiha on hea liha ja raudselt, kõige popim liha eestlaste hulgas. Ka hinna poolest on ta väga söödav.
Nõnda, võtsingi käsile oma külmkapis pesitseva sea välisfilee.
Tegin seda hiinapärases kastmes, serveerides kõrvale spargleid ja hollandaise kastet. Muidugi, ei pea ilmtingimatta sparglitega seda serveerima, ka riis sobib imehästi selle liharoa juurde.
Retsept on väga lihtne aga maitsev.


Retsept: 1-le

2x100g sea välisfilee tükki
oliiviõli
sool
pipar

Kaste:

1spl. sojakastet
2spl. vedelat mett

Valmistamine:


  1. Määri lihatükid oliiviõliga kokku, maitsesta mõlemalt poolt soola/pipraga.
  2. Sega tassis mesi ja sojakaste kokku.
  3. Prae pannil sealiha lõigud peaaegu valmis, enne valmimist kalla üle mee-sojakastmega ja prae mõlemalt poolt kuni kaste karamelliseerub liha külge. Hoia silm peal, et mee-sojakaste kõrbema ei läheks, see on kiire kõrbema minema.
  4. Söö kohe!



Mina serveerisin ahjus küpsetatud sparglite ja hollandaise kastmega.
Nende retsepti leiad siit: http://iunsukokkab.blogspot.fr/search/label/hollandaise%20kaste




neljapäev, 28. mai 2015

Luksuslikud šokolaadiküpsised

Tõeliselt luksuslikud, šokolaadiselt, šokolaadiküpsised. Kindlalt parimad šokolaadiküpsised, mis ma söönud olen.
Koosnevad ainult seitsmest komponendist, ning on täiesti jahu ja või vabad. (ülilihtne valmistada)
Põhitegelane on siin tume šokolaad, mis teadagi on kasulik paljude tegurite poolest.
Väidedavalt, võib 200-300g tumedat šokolaadi nädalas ära süüa, ilma, et oma tervist kahjustaks. (Nii, et see retsept vastab täpselt kriteeriumitele, "valgest surmast" ärme tee siin retseptis välja :D)
Igaljuhul, heaolutunne on peale küpsiste söömist garanteeritud, tänu tumedale šokolaadile.
Küpsiste kõrvale pakuks veel tass kanget espressot, sobib imehästi.

Retsept: 20-25 küpsist

200g tuhksuhkrut
40g toorkakaod
näpuotsaga soola
2sl. vanillisuhkrut
2 munavalget
200g tükeldatud tumedat šokolaadi
50g tükeldatud valget šokolaadi

Valmistamine:

Kuumuta ahi 160 kraadini, kasuta pöördõhu režiimi, kui võimalik.
Sega kuivaineid kausis, lisa munavalged, sega kuni kõik on segunenud, lõpetuseks sega taignasse tükeldatud šokolaadid.
Tõsta teelusikaga, (küpsetuspaberiga kaetud) ahjuplaadile pallikesed, jäta iga taignapalli vahele 3,5cm suurused vahed, et küpsised ahjus omavahel kokku ei läheks.
Küpseta 160 C  pöördõhu režiimis juures 12-15 minutit, kuni praod on küpsiste peal.
Ahjust välja võttes lase küpsistel 10 minutit ahjuplaadil taheneda.

Naudi!




kolmapäev, 27. mai 2015

Suvikõrvitsa spagetid basiilikupestoga

Täiesti ainulaadne lähenemine jällegi kokandusmaailmas, leides tervislikemaid alternatiive, tavalistele spagettidele. Mis on muidugi väga tänuväärt lahendus, kuidas toidulauda tervislikumaks muuta.
Suvikõrvitsa spagetid pestoga, maitseb ülihästi, poleks uskunudki.

Mõned tähelepanekud heade suvikõrvitsa spagettide valmistamisel.

  1. Peab olema suurte aukudega riiv, kus sa riivid suvikõrvitsat.
  2. Tõmba suvikõrvitsat, mööda riivi tugevalt surudes, algusest lõpuni välja, et tuleks pikad ja jämedad spagetid. (kui pole head suurte aukude riivi siis ära mingil juhul riivi, vaid lõika noaga spagetid valmis)



Retsept: 1-le

1 keskmine suvikõrvits
1 väiksem küüslauk
1 peotäis herneid
1 spl. kohvikoort
2 spl. basiilikupestot
oliiviõli
sool/pipar

sidrunimahla
parmesani

Valmistamine:


  1. Kuumuta pannil oliiviõli, lisa riivitud suvikõrvits, herned ja peeneks hakitud küüslauk, prae mõned minutid.
  2. Lisa suvikõrvitsa spagettidele koor ja basiilikupesto, sega kõik kergelt kokku, et maitsed ühilduks, maitsesta soola ja pipraga.
  3. Serveeri koos värske salatiga. Kausi äärtele aseta värsket salatit ja keskele aseta suvikõrvitsa spagetid, peale nirista veidike sidrunimahla ja riivitud parmesani.


Bon appetit!


teisipäev, 26. mai 2015

Võileib, suure algustähega!

No teeme veel ühe "fast food" postituse siia. Võileib, kõige, hea ja paremaga, ning mis peamine, valmib kiirelt, lihtsalt ja on väga maitsev. Tervislikkuse koha pealt on ka kõik kontrolli all, lõunaks pole mingi patt seda süüa ning tooraine on kvaliteetne.

Retsept:1-le

2 viilu röstsaia
2 spl. basiilikupestot
veidike värske salati mix-i
1 muna
50 g mozzarella
4 õhukest peekoni viilu
sool
pipar

Valmistamine:


  1. Rösti saiad kuldpruuniks.
  2. Prae keskmiselt kuumal pannil peekoni viilud, kui peekon praetud siis aseta paberrätikule rasvast nõrguma.
  3. Samal pannil kus praadisid peekoni viile, seal prae ka muna ning maitsesta soola/pipraga,  muna peale pudista mozzarella, et ta ära sulaks.
  4. Määri mõlema röstsaia ühele poole 1spl. pestot.
  5. Aseta alumisele saiale veidike värsket salatit.
  6. Salati peale aseta praemuna koos mozzarellaga.
  7. Muna ja mozzarella peale tõsta peekoni viilud.
  8. Peekoni viilude peale tõsta teine basiilikupestoga kaetud röstsai.


Head isu!



esmaspäev, 25. mai 2015

Ring ring ring ring ring ring ring bananabread

Tänane päev ei ole just kõige õnnelikum, sest poed jälle kinni riikliku püha puhul, aga puhkepäev tähendab kokkamist, seega keerasin miskit kokku asjadest, mis mul kapis leidus. Kasutada oli vaja mitu mitu mustaplekilist banaani ja seega otsustasin järgi proovida kaua peas tiirlenud otsetõlkes banaanileiva, tegelikkuses keeksilaadse banaaniküpsetise. Kogu retsepti klopsisin enda peas kokku ja üritasin teha natukene tervislikuma versiooni kui tavakeeksid, tulemus on üllatavalt mõnus, pehme (mitte väga magus) ja mahlane amps.

Selleks läheb sul vaja:

3 väga valmis banaani
1 muna + 1 munavalge
2-3 spl pruuni suhkrut/fariinsuhkrut/kookossuhkrut (mida iganes hing magustajaks ihaldab)
50 g sulatatud võid
0,7 dl valget jahu
1,5 dl täisterajahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
0,5 tl soola
3 tl kaneeli
1,5 spl keefiri

Valmistamine:

Nimelt ühes kausis mikserdasin saumiksriga banaanid, lisasin 1,5 muna, mikserdasin veel. Siis lisasin suhkrud ja sulatatud või. Teises kausis segasin jahud ja küpsetuspulbri, sooda, soola ja kaneeli. Siis lisasin jahukausi sisu vedelatele koostisosadele ja segasin kõik ühtlaseks massiks. Kogu taignale lisasin veel 2 spl keefirit, et banaanileib mahlasem tuleks. Küpsetasin selle leivavormis 170 kraadi juures tund aega.


Prantsuse peedisalat

Lihtne Prantsuse talupoja õhtusöök ehk võis praetud peet. Väga mõnus alternatiiv tavalistele peedisalatitele. Või ja valge vein annavad väga hõrgu maitse peedile.
Serveeritakse koos baguette ja pehme kitsejuustuga.

Retsept: 1-le

1 suurem keedetud peet
1 peotäis lehtpeeti
1 spl. võid
1 väike punane sibul
sool
värskelt jahvatatud pipar
2 spl. valget veini
2 spl. vett

50g  pehmet kitsejuustu
baguette (või mingit muud saialist)

Valmistamine:


  1. Koori sibul, viiluta sibulast ringid.
  2. Viiluta keedetud peedist parajad ringid.
  3. Kuumuta pann kesmise kuumuseni, lisa või, pruunista sibulad, seejärel lisa keedetud peet ja sega sibulatega segamini, maitsesta soola ja pipraga. 10 minutit hiljem, kui peet on mõlemalt poolt praetud, lisa peedilehed ja prae umbes 5minutit, siis lisa valge vein ja kata pann kaanega. Küpseta kuni lehtpeet on närtsinud, kui vaja siis lisa 2spl. vett.
  4. Tõsta peedisalat taldrikule, maitsesta veel pipraga, serveeri kõrvale värsket sooja baguette ja kitsejuustu.


Bon appetit!


laupäev, 23. mai 2015

Lihtne maasikajäätis

Jäätise hooaeg on käes, nädalavahetus samuti ja miks mitte ise proovida jäätist teha?!
Retsept on väga lihtne, koosneb kolmest komponendist, vahukoor, kondenspiim ja maasika toormoos.
Jäätisemasinat ka vaja pole, ainult vahustajat või siis selle puudumisel, saab ka vispliga hakkama.
On rammus aga asi on seda väärt, väga maitsev.


Retsept:

6 dl rõõska koort 35%
300 g suhkruga kondenspiima
5 dl maasikaid, mille püreerid ära


Valmistamine:

Vahusta suures kausis rõõsk koor, kuni saad pehmed tipud, sega hoolikalt vahukoore hulka kondenspiim, kuni kõik segunenud. Lõpetuseks lisa maasikamoos, lusika haaval, ning ära sega tavalisel viisil, vaid tõmba lusikaga kausis kaheksaid, et seguneks ebaühtlaselt. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ja külmuta 5-6h.
Juhul, kui segu liialt ära külmub siis lihtsalt oota 10min. kuni jäätis pehmemaks muutub.

Mõnusat kokkamist!




reede, 22. mai 2015

Spargel, serrano singi ja hollandaise kastmega

Minu esmalaadne kogemus selle roa puhul, pettuma ei pidanud, maitseelamus oli olemas.
Selle roa puhul on tegu täieliku meistriklassi kombineeringuga.
Spargli mõnusalt krõmpsuv ja mahlane tekstuur, ümber spargli on keeratud soolane serrano sink, serveerides kurikuulsa prantslaste hollandaise kastme, 4minuti keedumuna ja baguettega.
Baguettega saad taldriku kastmest puhtaks tõmmata, sellest kastmest lihtsalt peab viimast võtma. See on liiga hea, et olla tõsi.

Sobib hästi nii hommikusöögiks kui ka õhtusöögiks ja isegi lõunaks :D.

Mõned näpunäited:

  1. Ära küpseta sparglit üle, 3. minutit peaks 200 kraadises ahjus piisav olema.
  2. Hollandaise kaste valmista veevannil. Ole eriti hoolas selle valmistamisel, munaputru pole meil vaja.


Retsept: 1-le

4 sparglit
4 viilu Serrano sinki
oliiviõli

Hollandaise kaste:

1 munakollane
70g võid
0,75 spl. vett
1spl. sidrunimahla
soola ja pipart maitseks

Serveerimiseks:

1 keedetud muna
baguette


Valmista hollandaise kaste:

Hollandasie kastme jaoks ehita kõigepealt vesivann. Pane suurde potti klaas vett, aja vesi keema, aga mitte tugevalt ei tohi keeda. Suure poti kohale aseta teine väiksem pott, mis mahuks suurema poti sisse aga poti põhi ei tohi vett puudutada. Aseta väiksemasse potti munakollane ning kolmveerand supilusikatäis vett, vispelda kuni segu on muutunud veidike paksemaks. Lisa vispeldades sulavõi, sidrunimahl ja sool/pipar ning ongi valmis.

Nüüd valmista 4. minuti keedumuna, pane külma veega muna keema ja alates keemise ajast, 4minutit hiljem, võta muna välja ning aseta külma vette korraks.

Seejärel keera sparglitele serrano sink ümber, piserda üle oliiviõliga ning aseta 200 kraadisesse eelsoojendatud ahju ja küpseta 3minutit. Lisa ka baguette viilud koos sparglitega ahju.

Serveeri nagu pildil.






neljapäev, 21. mai 2015

Pehme kook vaarikate ja kookoskattega (tosca kate kookoshelvestega)

Kuna mul üks koogikatsetus läks rappa siin vahepeal, siis teine enam untsu minna ei saanud.

Ma veidi improviseerisin ja kokku tuli üks imeline kook, isegi mu korterikaaslased ütlesid, et see parim, mis teinud olen. Kaloreid see endas peidab palju, kuid selle koogi retsept on mõeldud üsna suure vormi jaoks ja siis saad kooki ise nautida, teistele laiali jagada ja komplimente koguda. 

Idee oli teha üks mõnus koogine-pehme-õhuline põhi ja lisada marju hapukuseks ning peale kookoskate. Kookoskatte algversioon on tegelikult tosca-kate ja kogu koogi inspiratsioon ja põhi pärinevad Ragne Värk blogist ( http://www.kokkama.ee/2008/08/una-tosca-kook.html). Ma kohandasin seda retsepti natuke, asendasin õunad vaarikatega, mandlilaastud kookoshelvestega, sest esimesed siin, Taanis, on hingehinnaga. 

Põhi:
3 muna
2 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
4 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
150g sulatatud võid

Koogi ja katte vahele:
kuskil 300g külmutatud vaarikaid, mis sulata enne koogile lisamist ülesse, et üleliigne mahl välja saada

Kate:
150 ml vahukoort (vahustamata)
2dl suhkrut
100g võid
kaneeli
250g kookoshelbeid

Kõigepealt pane ahi sooja- kuumuseks pead saama 200 kraadi.
Lisa munadele mõlemad suhkrud ja vahusta need heledaks vahuks (nii umbes 4-5 min, munad võid toasooja võtta, lähevad paremini vahule). Seejärel lisa rahulikult ja võimalikult vähe segades jahu-küpsetuspulbri segu. Siis lisa piim ja sega ühtlaseks kõik ja lõpus lisa sulatatud või ja sega uuesti. Kokku peaks saama üks siidine koogitainas. Asetasin ma selle kandilisse küpsetusvormi, umbes 20x30 cm ja panin ahju kuskil 20ks minutiks. 

Samal ajal hakkasin ma keetma kookoskatet. Jah, lugesid õigesti- keetma. Kes soovib, võib röstida kookoshelbed, mina seda tegin. 
Aseta potti kõik katte koostisosad ja lase sellel keema tõusta, siis alanda kuumust ja lase kogu segul podiseda kuskil 10 minutit kuni segu omastab kuldsema värvuse ja pakseneb. 

Nüüd peaks koogi põhi eelküpsenud olema, võta see ahjust välja ja aseta peale vaarikad ja selle peale omakorda kookoskate. Alanda ahju kuumust 180 kraadini ja aseta kook ahju veel 10-15 minutiks et kate pruunistuks. 

Kook on parim kui selles on veel natuke ahjusooja ja nautida tuleks seda tükikest (tükikesi hihih) vaarikate ja külma piimaga. Järgmisel hommikul on see ideaalne amps kohvi kõrvale!




Kuskuss kana ja brokkoliga

Mul siin pisike paus olnud, nimelt tegin ma eelmine nädal kooki, ilusad pildid ja kena tekstiposti valmis ja kook läks pekki. Otsustasin teid säästa enda omletilaadsest juustukoogist ja võtan uuest nädalast uue hooga.

Täna oli mul pikk tööpäev, seega peale tööd tahtsin ma midagi lihtsat aga kosutavalt head. Poest ostsin head-paremat ja kokku keerasin ma ühe kuskussi roa mõnusa kastmega.

Kes ei ole kuskussi söönud, siis soovitan väga väga väga soojalt- ülilihtne teha ja jätab kergema tunde kui pasta, samas maitse on väga hea. Ja ka valmistamine on naeruväärselt lihtne

Kuskuss kana ja brokkoliga




Kõigepealt seletan teile kuskussi valmistamise lahti, selleks on vaja

5-6 spl keetmata kuskussi
äsja keedetud vett
1/5 puljongikuubikut (valikuline)

Pane kuskuss kaussi ja lisa väike jupike puljongikuubikust, ma ise kasutasin kanapuljongit (kokamaailmas on valmis puljongikuubik patt, aga lihtsuselt on see asendamatu). Vala peale just mulisenud vesi (ise kasutan lihtsalt keedukannu), vala seda nii palju, et vesi kataks kuskussi kuskil 2 cm. Sega natuke, et puljong seguneks ja aseta peale taldrik ning unusta see kausike kuskil 10ks minutiks. 10 minuti möödudes on mõnus praelisand valmis. Kuskussi saab kasutada veel ka salatites, nt lisad tomati-kurgi-feta, võimalused on piiritud.

Kuna ma ise tahtsin midagi sooja ja mõnusat, siis otsustasin ma teha koorese kastme, mille ma varem pastaga kokku olen miksinud. Seekord proovisin kuskussi ja tulemus on niiiiiiii hea!!!!

Ehk siis nüüd kana-brokkoli kastme näpunäited, sul on vaja

1 väikest sibulat
1/4 sellerivart
4-5 keskmist brokkoliõisikut
100 g kana
natuke peekonit (valikuline)
köögikoort (võib olla kohvikoor, vahukoor, tavaline köögikoor, mis endale aga peale läheb)
1 teelusikas sinepit
1 teelusikas vürtsikat aasia kastet

Niisiis, kõigepealt panin kana soola ja pipra ja lusika sinepi ja aasia kastmega enda aega ootama. Samal ajal hakkisin sibula ja selleri, panin vaiksel kuumusel küpsema pannile, siis lisasin kaks viilu tükikesteks hakitud peekonit. Edasi lisasin kana, lasin pruunistuda ja seejärel brokkoliõisikud.
Kõige lõpus lisasin koore nii et see kataks enam-vähem kogu pannitäit ja panin kaane ka peale.


Lõpus segasin ma kuskussi ja kana-brokkoli kastme kokku ja ideaalne kiire soe kõhutäis ongi valmis!



Head isu!

Vegan basiilikupesto

Basiilukpesto on Itaalia köögi üks suurepärastest leiutistest. Originaalne retsept on pärit Põhja-Itaaliast, Genova piirkonnast. Koosneb: basiilikust, seedermänniseemnetest, Parmigiano-Reggiano juustust, Fiorde Sardo juustust, küüslaugust ja oliiviõlist. Valmistati marmorkausis, kus uhmriga tambiti ühtlaseks massiks.
Minu pesto retsept on väheke kohandatud, jättes lisamata juustud ning seedermänniseemned asendades kreeka pähklitega ja lisades veidike sidrunimahla.
Seda pestot võivad süüa isegi kõik "veganid".
Eriti hästi sobib see kastmeks pastale või lihtsalt röstsaiale määrida ning lõigata mozzarella juustu peale.
Ise tehtud värske pesto on võrreldes poes müüdavatega 100 korda parem, proovi järgi!

Retsept:

2 tassi tihedalt kokkusurutud basiilikulehti
1/2 tassi kreeka pähkleid
1-2 küüslauguküünt
1/2 tassi külmpress oliiviõli
meresoola ja värskelt jahvatatud pipart, maitseks
1spl. sidrunimahla

Valmistamine:

Pane basiilik, pähklid ja peeneks hakitud küüslauk blenderisse, blenderda jämedaks ühtlaseks puruks, siis lisa oliiviõli, sidrunimahl ja meresool/pipar ning blenderda uuesti, kuni on kõik segunenud.
Vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga.



kolmapäev, 20. mai 2015

Frappuccino

Ma olen praegu kohvi retseptide lainel, sellest tulenevalt, postitan ka teise külma kohvi retsepti eelmisele otsa.
"Homemade" Starbucks Frappuccino on siis seekord peategelane siin postituses.
Frappuccino on rohkem magustoidu laadne jook. Väga kange külm kohv lastakse blendris koos piima, jääkuubikute, kondenspiimaga ühtlaseks massiks ja serveeritakse koos vahukoorega.

Retsept: 2-le

130ml väga väga kanget kohvi (külmaks jahutatud)
130ml piima
260ml jääkuubikuid
1spl. kondenspiima

Vahukoort ja šokolaadipuru serveerimiseks.

Valmistamine:

Pane kõik koostisained blendrisse, blenderda kogu mass ühtlaseks, väikesed jäätükid võivad jääda.
Kalla klaasidesse ja serveeri koos vahukoore ja šokolaadipuruga, nagu pildil.
Kõrrega on seda kõige parem juua.

Maagiline kohv

Tervitus kaasvõitlejad.
Üks kosutav külm kohv, kulub igaühele marjaks ära. Ideaalne asendus tavalisele kuumale kohvile, eriti palavate ilmade vältel.
Kui õhtul kohvi valmis segad ja tõmbama paned, siis järgmisel päeval käib asi juba väga kiirelt.


Retsept: 2-4

2/3 tassi keskmise röstiga kohvipuru
3 tassi vett
1tl kaneeli
3spl. tumedat pruuni suhkurt

Valmistamine:
  1. Pane kõik koostisained liitrisesse purki, sega.
  2. Kata kaanega ja pane üheks ööks külma

Lõpeta jook:

Piima, pool ja pool, või kohvikoort
Jääkuubikuid


  1. Kurna kohvist kaneel ja kohvipõhi välja, kuhugi samasugusesse liitrisesse anumasse
  2. Iga klaas täida poolenisti jääga, lisa kohvi klaasidesse kuni  on 3/4 täis, ja lõpetuseks lisa piim ja kohvikoor võrdselt.
  3. Naudi jooki!




teisipäev, 19. mai 2015

Banaani-maapähklivõi trühvlid

Nüüd tuli see ära! Banaani-maapähklivõi kombo, see on lihtsalt parim, kes maitsnud, see teab millest ma räägin.
Tavaline minu hommikusöök koosnebki: riisigaletist, määrin maapähklivõid galetile, banaani viilud, veidike mett banaanidele ja siis tiba šokolaadimüslit sinna otsa.  Ideaalne!
Nüüd tegin täiesti teises võtmes seda kombot, nimelt, tuli mõte, et võiks trühvleid teha.
Olgu maapähklivõi looja õnnistatud.
Retsept on lihtne ja kaua jauramist ei vaja.

Retsept: umbes 10 trühvlit

1 tass soolapähkleid
2 banaani
1 suur pihutäis šokolaadimüslit
50g vedelat tumedat šokolaadi
100g valget šokolaadi
Värsket maasika toormoosi
Veidike soolapähklipuru

Valmistamine: 
Pane maapähklid ja šokolaadimüsli blendrisse, lase ühtlaseks võiks, siis lisa banaanid, surista veidike kuni muutub ühtlaseks massiks. Tõsta segu kausi ning lisa segu hulka 50g vedelat tumedat šokolaadi, sega ühtlaseks voolitavaks massiks. Tee parajad trühvlid ja aseta küpsetuspaberile ning pane külma 10 minutiks tahenema. Seejärel sulata valge šokolaad vedelaks ja kata ühtlaselt trühvlid sellega. Aseta külmiku tahenema 10min. Nüüd on trühvlid valmis.
Serveeri koos värske maasika toormoosiga, ning raputa üle soolapähklipuruga.

Fotol on toimunud julm kuritegu, kus ma ründasin ühte süütut süüdlast noaga ja sõin ta ära.

           Valik on sinu kas sa sööd ta elusast peast ära või ründad teda samuti noaga.

Turvalist päeva!


esmaspäev, 18. mai 2015

Lõhe, hernepesto padjal

Tänaseks õhtusöögiks oli kulla hinnaga lõhe, herne-basiilikupesto padjal, kõrvale serveerisin värskekurgi salatit.
Täielik pidupäev, see aasta esimest korda siin Prantsusmaal olles ostsin lõhet, 250 grammi lõhet maksis 5 eurot, paneb mõtlema küll kas ma ikka tahan seda süüa.
Aga nüüd on see tehtud, andsin poes lubaduse, et kui ma selle lõhe pekki keeran siis rohkem ma seda ei osta.
Muidugi, ma võtsin kõige kergema retsepti ka, et mitte untsu keerata.
Praadisin lõhet või ja soolaga, ning serveerisin hapuka herne-basiilikupesto padjal, kõrvale viilutasin värske kurgi ribasid.
Iseenesest minule piisabki sellisest lihtsast lõhe retseptist. Mingisugused majoneesi kastmed minule peale ei lähe, rikub kala maitse ära.
Vahest vähem on rohkem.

Retspet:

Lõhe:

125g lõhefileed, ilma nahata
või
sool

Herne- basiikupesto:


2 peotäit herneid
1 peotäis basiilikut
1 sl soolapähkleid
1sl riivitud paremesani juustu
2-3 sl oliiviõli
1sl sidrunimahla
veidike pipart
soovi korral ka soola

Kurgisalat:

Värsket kurki
soola




Valmistamine:

Kõigepealt valmista pesto.
Pane kõik komponendid blendrisse ja lase ühtlaseks massiks, maitse ja siis soovi korral maitsesta veel. Pesto massi konsistentsi saategi oliiviõliga ja sidrunimahlaga timmida. Aga pesto võiks hapukam olla, sobib kalaga hästi.

Lõhe:
Aja pann kuumaks, puista veidike, keskmise paksusega soola pannile. Aseta lõhefilee pannile, prae umbes 2-3min kuni muutub kuldseks, alanda kuumust, keera filee ümber, lisa pannile 1spl. võid, kui või sulanud siis kasta sellega kala pealmist kihti, küpseta kala 3min igast küljest.

Kurgisalat:
Tõmba juurvilja koorimisnoaga meelepärased ribad kurgist, aseta taldrikule, maitsesta soolaga.

Bon appetit!


laupäev, 16. mai 2015

Pasta carbonara,tomatikastmega...

Jällegi üks "fast food" retsept siin blogis. Ega tänapäeva kiire elutempo juures ei tohigi raskeid ja kaua aega võtvaid retsepte jagada, võid muidu rusikaga pähe ka saada.
Tegelt, kui hoolikalt hakata mõtlema, siis see, mis "kiirekates" toimub on ikka roppus, sa annad täiesti suvalisele "Mallele"(kes ei pruugi söögitegemisest mitte kui midagi teada)  oma raha, et ta kõige ebakvaliteetsematest toorainetest sulle burksi kokku kühveldab. Aga ometi, see on ju kuradi MAITSEV.
Kui sul vähemalt 15minutit on söögitegemisele aega raisata, siis selle ajaga sa teed juba omale korraliku lõunasöögi valmis.
Pasta carbonara minu viisi, tegelt seda ei tohiks carbonaraks kutsudagi, kaks komponenti mis siin "pasta carbonarale" omased, on spagetid ja peekon.

Retsept 1-le

90g spagette
1 väike punane sibul
1 küüslauguküüs
250ml tomatikastet
1tl kuhjaga tomatipastat
30g mozzarellat
4 õhukest peekoni viilu
Oliiviõli
sool
pipar

Valmistamine:

Aja vesi keema, lisa soola nii palju, et oleks merevee soolasusega, lisa spagetid. Samala ajal prae pannil peekoni viilud mõlemalt poolt kuldseks. Aseta salvrätikule nõrguma.

Teisel pannil prae oliiviõlis sibul ja küüslauk kuldseks, lisa tomatikaste, tomatipasta ning peeneks hakitud mozzarella, kuumuta seni kaua kuni mozzarella on tomatikastmega segunenud, maitsesta soola-pipraga. Aseta al denteks keedetud spagetid tomatikastme sekka ja sega kokku. Tõsta taldrikule ja serveeri peekoni ribadega.




reede, 15. mai 2015

Šokolaadi pannkoogid valge šokolaadi kastme ja maasikatega

Kui muidu on väga levinud just pühapäeva hommikuti pannkooke süüa, siis minu puhul see ei kehti. Hommikuks ma ei viitsi kunagi pannkooke teha, sest tavaliselt on mul hommikul juba räme nälg peal ja ei tule kohe mõttessegi, et peaks nüüd köögis suure näljaga vaaritama hakkama + pärast veel potte ja panne pesema hakata- rikub kogu ilusa hommiku ära.
Kuigi, teab mis kaua see vaaritamine aega võtaks aga minu kärsituse jaoks on see liig mis liig.

30minutit vaeva shokohoolikute paradiisi ukseni.
Seekord tegin ma väikeseid šokolaadi pannkooke serveerides neid valge šokolaadikastme ja maasikatega, mmmm kui hea:) Tõeline paradiis shokohoolikutele.
 Mõnusalt rammus aga see on seda väärt. Kes kehakaalu tõusu pärast põeb, see võib valge šokolaadikastme millegi muu meelepärasega asendada või veel parem, saa šokolaadiste pannkookide maitseelamuse osaliseks ning mine pärast trenni ja kuluta need lisakalorid ära :)
See "kick" mis sa nendest pannkookidest oma päevale saad on katsetamist väärt.
Kui on tavapärastest pannkookidest, peenelt öeldes, "kopp ees" siis see retsept on just sulle.



Retsept:

10-12 väikest pannkooki

1⅓ tassi jahu
3 spl. 100% kakao pulbrit
2tl küpsetuspulbrit
¼ tassi suhkurt
¼ tl soola
3spl. 82% sulatatud võid
1tl vanilje suhkurt
1¼ tassi piima
1 muna
½ tassi väikeseid šokolaadi tükke

Valge šokolaadikastme jaoks

100g valget šokolaado
2-3 spl 30% rõõska koort

Maasikaid serveerimiseks.

Pannkookide valmistamine:

Sega keskmise suurusega kausis kõik kuivained kokku, lisa piim ja muna, sega ühtlaseks massiks. Tainas võib olla üsna tihke. Sega tainasse väikesed šokolaadi tükid.

Aja pann keskmisele kuumusele, lisa pannile või, küpseta keskmise kuumusega pannil väikesed pannkoogid. Ole küpsetamisel valvas, kuna šokolaad on kiirelt kõrbema minema. Kui vaja, alanda kuumust.

Valge šokolaadi kastme jaoks murra šokolaad väiksemateks tükkideks ja pane koos rõõsa koorega kuumakindlasse kaussi. Aseta kauss poti kohale, mille sees on keev vesi. Sega šokolaadi tasakesi, kuni šokolaad on sulanud. 
Kui šokolaad on sulanud, tõsta kauss tule kohalt ja lase šokolaadikastmel veidi sulada, sega aeg-ajalt.

Serveerimisel lao pannkookidest torn, vala üle kastmega, lisa maasikad.

Edu kokkamisel!!


kolmapäev, 13. mai 2015

Värske salat serrano singi ja pošeeritud munaga

Salat on teemas, eriti praegusel hooajal. Iseenesest olen ma kogu aeg olnud salatite fänn aga praegu kui kohe suvi ukse ees siis see sobib nagu rusikas silmaauku.
Mis teeb salatist hea salati? Otseloomulikult kõik võimalikud lisandid mida salatisse toppida annab ja kindlalt on kastmel väga suur roll. Väga hea kaste võib päästa ka kõige mõrudama maitsega salati.
 Ei kujuta sellist inimest ettegi kes sööks kahe suu poolega lehtsalatit ja kiidaks takkajärgi.
Enda salati tegu algab tavaliselt sellega, et kõigepealt ma laon pool külmkapi toidust köögilaule tühjaks ning siis pmst. kasutan kõigist osa ka oma salatites.




Koostis: 1-le




salatimix-i
kurk
tomat
tabbouleh-d veidike
serrano sink
2 värsket muna
kitsejuustu
parmesani

Kaste:

0,5tl Dijoni sinepit
1tl sidrunimahla
veidike mett
1sl oliiviõli
tsipa soola

Kastme valmistamine on lihtne, sega kõik kokku ja valmis.

Pošeeritud munad:

Löö munad ettevaatlikult väikese tassi sisse, nii et üks muna ühte tassi ja teine muna teise tassi.
Aja vesi keema ning siis alanda kuumus nii madalaks, et väikesed mullid poti põhjast veel tulevad aga mitte mingil juhul ei tohi vesi täiega hooga keeda. Tõmba lusikaga vee sisse keeris ja kalla munad nii vee lähedalt kui võimalik keerisesse. Valmivad umbes 2-3minutiga, seejärel tõsta munad vahukulbiga paberrätikule nõrguma ja maitsesta soola ning pipraga.


Nüüd saad kiirelt salati kokku mixida. Algul salatimix, kurk, tabbouleh, tomat, lisa pool kastmest, seejärel sega õrnalt ning siis lisa serrano singi ribad, kitsejuust ja pošeeritud munad, nirista ülejäänud kaste salatile ja munadele, lisa pamesani maitseks.

Head isu!





Rotimultikas ehk Ratatouille

Üldiselt on mul veidi raskusi inspiratsiooniga viimasel ajal. Koguaeg isutab millegi hõrgu järgi, aga otseselt ei tea mida ma tahan (story of my life). Minu koolis (VIA Design) on imeline koolisöökla, kõik toorained on ökoloogilised ja üldjuhul taimetoit ja lihavalik on alati eraldi, st.,  et põhja saab laduda salatitest ja siis saad lisaks nt liha/kala/kana osta. Salativalik ise on lihtsalt i-me-li-ne, need maitsed ja toorained ja salatisegud üllatavad iga kord. Lisaks pakutakse meil suuri võileibu korralike kuklitega ja korraliku täidisega.
Ja lisaks on iga päev üks sooja toidu valik,

sealt tuligi minu inspiratsioon.

Ehk minu esimene toit mis väärib postitust- Ratatouille.

Selleks läheb vaja:

Oliivõli
soola-pipart
2 loorberilehte
2 sibulat
natuke valget veini
2 purki purustatud tomatit (vali võimalikult kvaliteetne)
1 punane paprika
1 kollane paprika
3 küüslauguküünt
2 tl tüümiani
1 baklažaan
1 suvikõrvits

Kõige alguses ütlen, et kõige praadimise jaoks kasuta üks hea sorts oliivõli.

Esimese asjana hakkisin ma sibulad suurteks viiludeks ja seejärel panin need pannile. Ma olen aru saanud, et mida kauem ja madalamal kuumusel sibulaid kuumutada, seda maitsekamad nad on. Veel on nipp see, et ma panen sibulale soola ja pipart, et vedelik tuleks natuke välja ja et nad praadimise asemel hauduksid. Lisan veel valget veini (kui on). Edasi tõstad sibulad potti hauduma. Lisa tomatikastmed ja 2 loorberilehte

Las see sibula-tomati kupatus haudub. Samal ajal hakkisin ma paprikad ja samamoodi kuumutasin neid pikalt (jälle lisasin soola-pipart, mulle meeldib, kui kõik koostisosad on maitsestatud) ja lõpus andsin hoolega kuuma, et natuke pruunistada. Lisa praetud paprika potti tomati-sibula massile.

Edasi lõikasin ma baklažaanist ilusad rattad ja asetasin need pannile pruunistuma, lisasin jälle natuke soola ja pipart. Rattad lisa hauduvale massile.
Suvikõrvitsaga tegin sama- sool, pipar, pruunistad natuke ja seejärel hauduma.

Seejärel lisasin ma poti sisule 3 purustatud küüslauguküünt ja soola-pipart. Lisaks 2 tl tüümiani (või rohkem veel, nagu mina panin) ja lõpuks lasin ma haududa sellel veel 30 minutit.


Kuna ainult ratatouille tundus liiga lihtne, siis tegin ma lisaks ahjus ühe kena lihatüki, mis oli juba maitsestatud punase veini ja chilli kastmes ja loomulikult enda vigase Taani keele oskuse pärast panin ma selle valet pidi ahju ja eks ma üritasin siis seda lihatükki päästa- alguses panin liha kuuma ahju ja seejärel alandasin kuumust 160 kraadi peale. Siis lisasin ma kulbitäie Jägermeistrit  (sest see annab väga hea meki lihale) ja siis ma kastsin liha enda mahlas ja lasin sellel olla ahjus kuskil tunnikese. Lõpus sain aru, et olen korraliku jama kokku keeranud ja siis lõikasin ma liha viiludeks ja lasin ahjus nendel haududa veel tunnikese- läks pehmemaks küll.





Kõike seda serveerisin täistera baguettega.


teisipäev, 12. mai 2015

Täiesti vale ja ülima kiirusega valmiv- maisitortilla põhjaga pitsa

Teen oma esimese toidupostituse siia.
Tänaseks peakangelaseks on no nii vale pitsa kui veel olla saab, maisitortilla põhjaga. Kui itaallased seda nägema peaksid milliseid alternatiive pitsapõhjale mujal maailmas leitakse, siis seda nad ei andestaks, pitsapõhi, see ju üks tähtsamaid osasi pitsa tegemisel ja ka selle tegemine võtab kõige kauem aega, ülejäänud juba köömes selle kõrval, rohkem juba igaühe fantaasia mäng.

Miks just maisitortillaga pitsa? Eile sai soetatud pakk tortillasi vahelduse mõttes, oli plaan wrapi teha ja tegin ka, aga erilist vaimustust see minus ei äratanud, ainult üks häda ja viletsus oli selle wrapiga, koos ei püsinud ja igalt poolt pritsis miskit välja. Sealt tuligi mõte, et kasutan neid hoopis pitsa tegemisel. Õhtul lõi juba lambi põlema ka, et mida katteks panna jne.

Pitsa valmis kiirelt ja tuli ka tervislikum kui tavapärane pitsa.

NB! Seda pitsat võivad süüa ka isegi kõik #FITGIRL-id.

Herne-basiilikupesto ja serrano singiga pitsa maisitortilla põhjal varitseb eespool.
Taamal tomatikastme, serrano singi, mozzarella ja hernepesto tupsudega pitsa.

Herne-basiilikupesto pitsa komponendid

Maisitortillasi
herne-basiilikupestot
serrano sinki
mozzarella juustu
lehtpeterselli

Herne-basiilikupesto

2 peotäit herneid
1 peotäis basiilikut
1 sl soolapähkleid
1sl riivitud paremesani juustu
2-3 sl oliiviõli
veidike sidrunimahla
veidike pipart
soovi korral ka soola

Valmistamine:

Pane kõik komponendid blendrisse ja lase ühtlaseks massiks, maitse ja siis soovi korral maitsesta veel. Mina lisasin 2sl oliiviõli, tänu millele tuli pesto mass üsna tummine, mis oligi nii plaanis. Pesto massi konsistentsi saategi oliiviõliga ja sidrunimahlaga timmida.

Pitsa valmistamine:

Kata tortilla korralikult pestoga, singi ja siis mozzarellaga ning nirista veidike oliiviõli peale.
Küpseta ahju ülemisel siinil  200 ᵒC juures umbes 10-15min, hoia silm peal!
Soovi korral lisa värsket lehtpeterselli maitseks.

Tomatikastmega pitsa

Toimi samamoodi nagu eelmise pitsa valmistamisel, tortillale lisa tomatikaste, sink, mozzarella ning hernepesto tupsud. Nirista veidike oliiviõli peale ja pane ahju 200 ᵒC juurde, 10-15min.

Buon appetito!




esmaspäev, 11. mai 2015

Võtan ka sõna

Bonjour a tous
Sarnaselt Janetile on ka mul blogi pidamise plaan peas tiirelnud oma paar aastat , olen mitmeid kordi ka jõudnud blogi nime välja genereerimiseni ja sellega ongi minu blogi pidamine piirdunud.
Seega võib eeldada, et "Kalevipoja" sarnaseid eeposeid ma siia tootma ei hakka aga tont seda teab, võib-olla hakkan kah.
Nagu Janet nii ka mina olen immigreerunud välismaale, Prantsusmaale.
Rohkem hakkasingi toidust lugupidama siin Prantsusmaal olles, surfates netis ja otsides põnevaid retsepte mida imiteerida ja pärast nautida. Loomulikult pildi tegemine on ka asja juurde käinud, kuid mitte alati ei kisu seda "nutikat" taskust välja võtma kui see peategelane pole päris see mis sa eeldasid tulevat.
Kokkamisega veel selline lugu, et see käib mul perioodiliselt, vahest pritsib kuu aega niimoodi ideid peale, et öösiti ei saa isegi und, aga praegu vist väike mõõna periood, kuid ärge muretsege peale mõõna järgneb tõus. :)
Siinkohal tänangi Janetit, kes mulle sellise pakkumise tegi (ise oleks heal juhul blogi nime väljamõtlemiseni jõudnud). Väga lambist see värk küll sündis aga paljud head asjad juhtuvadki lambist ja usun, et "IUNSU ja NEEMITS-a" duo võib siin päris fantastiliseks kasvada.

Ciaoo

pühapäev, 10. mai 2015

Alustuseks...

Idee on mu peas olnud juba sada aastat, kokanud olen ka juba päris kaua. Esimesed katsetused jäävad sinna 10nda eluaasta kanti, kus me allkorruse naabri Daisyga (tervitused :D) tegime marmorkooke ja nii mõnegi vussi keerasime. Edasi jätkasin ma enda katsetustega ja mu emps sai nii mõnigi kord vihaseks, sest köök oli pahupidi, põhiained (jahu,või) otsas ja koogi asemel tuli mul ahjust välja plönn plönni järel. Tänaseni armastan ma kooke küpsetada ja kokata. Siin, Taanis, olen ma hakanud rohkem ja rohkem toitudega katsetama, ilmselgelt on siin ka rahvusvahelisi mõjutusi palju, elan ju sakslase ja hispaanlasega. Seega lõpuks otsustasin, et jagan meie igapäevaseid retsepte, üritan teha toredaid pilte ja lisaks postitan ka muud juttu. Sest blogimine mulle meeldib, aga söök meeldib mulle rohkem, seega tean, et siia blogisse on mul postitada tihedamini ja eks hilisemaks jääb siia jälg ja inspiratsioon toidukordadeks.

Kuna aga ma üksi väga suur gurmaan ei ole ja arvatavasti väga vau-retsepte ei postita, siis otsustasin, et võtan kampa ühe teise söögiarmastaja. Selleks on Kristian, kes vahepeal lausa igapäevaselt Instagrami enda toidupilte paneb ja selle blogi idee puhul paneme leivad ühte blogikappi.

Loodan, et see duo suudab pakkuda teile vahvaid retsepte ja inspiratsiooni.


Teie, alati sööki armastav, Janet