Šokolaadi-indiapähklibabka ehk siis üks ülirikkalik šokolaadisai. Traditsiooniliselt tehakse babkat brioche taignast aga kuna see retsept on vegan, siis tuli leida teisi alternatiive kuidas seda vähemalt sama hästi teha. Teadagi brioche taigen koosneb suures osast piimast, munadest ja võist. Seda me kasutada ei saanud. Aga see retsept on lihtsalt mega, mõnusalt pehme ja šokolaadine. Peale saia jahutamist hoiusta seda õhukindlas nõus, et sai ära ei kuivaks.
Taigen:
7 g kuivpärmi
15 g suhkrut
90 g mandlipiima (käesooja)
120 ml kookospiima
75 g kookose kondenspiima
360 g nisujahu
Meresoola
Kreem:
125 g kookose kondespiima
25 g kakao pulbrit
250 g kookosekreemi
100 g Natty krõbisevat maapähklivõid
40 g tuhsuhkurt
50 g Natty mahedaid indiapähkleid (purustatuna)
Suhkrusiirup:
150 g suhkrut
150 g vett
40 g cointreau likööri
Kõigepealt valmista taigen. Selle jaoks sega kausis pärm, mandlipiim, suhkur, kookosepiim ja kondenspiim kuni pärm on lahustunud.
Seejärel lisa nisujahu ja näpuotsaga meresoola ning sõtku elastseks taignaks.
Pane taignapall suurde kaussi ja kata nõu kilega. Lase kerkida topelt suuruseks.
Kreemi jaoks sega kõik komponendid kokku väljaarvatud indiapähklid.
Suhkrusiirupi jaoks kaalu kõik komponendid väljaarvatud liköör kastrulisse, kuumuta keemiseni. Võta tulelt ja sega juurde liköör.
Kui taigen on topelt suuruseks kerkinud, siis jaga taigen pooleks. Rulli üks osa jahusel laual ristküliku kujuliseks ja suhteliselt õhukeseks, põhiline et laua külge kinni ei jää. (Taigna pikkus, ei tohiks olla suurem kui sinu keeksi või leivavormi pikkus on. Pikkuselt peab ta sinna sisse mahtuma.) Määri taignale šokolaadikreem, ääred jäta katmata. Raputa šokolaadikreemi peale indiapähkleid. Keera taigen rulli ja suru ääred kinni ning pane küpsetuspaberiga kaetud leivavormi. Kata vorm kilega ja lase 2 tundi kerkida.
Sama tee ka teise taignaosaga. Sellest tuleb, siis kaks babkat.
Enne küpsetamist lase babkad spreiõliga üle.
Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit.
Võta babka ahjust välja ja pintselda pealmine kiht suhkrusiirupiga kokku ning lase jahtuda.
Eemalda vormist jahtunult.
Head isu!
neljapäev, 16. aprill 2020
Karamelliseeritud mandlid
Need mandlid on lihtsalt imelised, juba ainuüksi Natty mandlid on nii head, et nende söömisest võib sõltuvusse jääda. Mina valmistasin nendest karamelliseeritud mandleid, see karamell on väga sarnane Daimi šokolaadi karamellile, mis teeb selle eriti heaks. Karamelli valmistamisel tuleks pingsalt jälgida karamelliseerumise protsessi, et põhja ei kõrbeks. Muud sellest retseptis väga keerulist pole.
Head katsetamist!
Glasuuritud Daimi mandlid:
300g suhkrut
70 g võid 82%
Meresoola (näpuotsaga)
250 g Natty mahedad mandleid
Karamelliseeri paksupõhjalises potis suhkur, lisa või ja meresool. Sega kuni saad ühtlase glasuuri.
Rösti ahjus mandleid 150 C juures 10 min. Seejärel lisa see glasuuri sisse, sega ühtlaseks.
Pane küpseptuspaber lauale ja vala karamelliseeritud mandlid küpsetuspaberi peale ning lase jahtuda, kuni nad hanguvad.
Kui karamelliseeritud mandlid on jahtunud, siis murra need väiksemaks.
Naudi!
Head katsetamist!
Glasuuritud Daimi mandlid:
300g suhkrut
70 g võid 82%
Meresoola (näpuotsaga)
250 g Natty mahedad mandleid
Karamelliseeri paksupõhjalises potis suhkur, lisa või ja meresool. Sega kuni saad ühtlase glasuuri.
Rösti ahjus mandleid 150 C juures 10 min. Seejärel lisa see glasuuri sisse, sega ühtlaseks.
Pane küpseptuspaber lauale ja vala karamelliseeritud mandlid küpsetuspaberi peale ning lase jahtuda, kuni nad hanguvad.
Kui karamelliseeritud mandlid on jahtunud, siis murra need väiksemaks.
Naudi!
Šokolaadi glasuuris chia puding
Kui muidu valmistatakse chia pudingut pokaali või topsi, siis selles retseptis olen teistmoodi lähenenud. Panin chia pudingu väikestesse silikoonvormidesse ja külmutasin ära, et seda saaks glasuuri sisse kasta. Põhjus, miks ma seda tegin oli, et muuta veidike traditsioonilist chia pudingu retsepti põnevamaks. Šokolaadi ja kookose glasuur muidugi seda tegid ka, maitselt meenutab väga bounty šokolaadi glasuuri. Kui sul puuduvad muna kujulised silikoonvormid, siis sellest pole üldse hullu. Väga edukalt saad kasutada ka muffinivorme.
Chia puding:
400g kookospiima
100g mandlipiima
130 g kookosekreemi
30 g kookosehelbeid (röstitud)
40g chia seemneid
100g Natty Chia seemnetega maapähklivõid
2 Laimi mahl
150 g suhkurt
Glasuur:
400g Vegan Šokolaadi
4 spl kookosõli
Chia pudingu jaoks kaalu kaussi kõik komponendid ja sega ühtlaseks massiks. Lase seista 15 minutit ning seejärel vala väikestesse koogivormdiesse, näiteks muffinivormidesse ja sügavkülmuta ära.
Järgmisena valmista glasuur. Selleks kaalu kastrulisse šokolaad ja kookoseõli. Sulata madalal tempil ühtlaseks glasuuriks.
Kata puutiku abil külmunud chia pudingu vormid glasuuri sisse ja lase üleliigsel šokolaadil ära nõrguda ning seejärel panen küpsetuspaberiga kaetud alusele sulama.
Glasuuritud chia puding on valmis siis kui need on sulanud +4 kraadile.
Chia puding:
400g kookospiima
100g mandlipiima
130 g kookosekreemi
30 g kookosehelbeid (röstitud)
40g chia seemneid
100g Natty Chia seemnetega maapähklivõid
2 Laimi mahl
150 g suhkurt
Glasuur:
400g Vegan Šokolaadi
4 spl kookosõli
Chia pudingu jaoks kaalu kaussi kõik komponendid ja sega ühtlaseks massiks. Lase seista 15 minutit ning seejärel vala väikestesse koogivormdiesse, näiteks muffinivormidesse ja sügavkülmuta ära.
Järgmisena valmista glasuur. Selleks kaalu kastrulisse šokolaad ja kookoseõli. Sulata madalal tempil ühtlaseks glasuuriks.
Kata puutiku abil külmunud chia pudingu vormid glasuuri sisse ja lase üleliigsel šokolaadil ära nõrguda ning seejärel panen küpsetuspaberiga kaetud alusele sulama.
Glasuuritud chia puding on valmis siis kui need on sulanud +4 kraadile.
Pasta vürtsika indiapähklivõikastmega
Sellel korral tegin siis ühe ülilihtsa pastakastme retsepti siia blogisse. Kastme teeb eriliseks see, et sinna on lisatud indiapähklivõiet, mis muudab seda retsepti veidike eksootilisemaks. Lisaks on see kaste parajalt vürtsikas, mis sobib veiselihast lihapallide ja spagettidega imehästi kokku.
Selle kastme tegemine võttis kokku umbes 15-20 minutit, nii et tõesti see on ülikiirelt valmiv retsept.
Proovi järgi!
Pasta kaste:
Oliiviõli
1 punane sibul
1 spl Natty indiapähklivõiet Kašu
1 tšilli kaun
2 rohelist jalapeno kauna
150 ml valget veini
500g Tomatipastat
Tabascot
Musta pipart
Fariinisuhkurt
Meresoola
Lihapallid:
500g Veisehakkliha
1 M suuruses kanamuna
Musta pipart
Meresoola
Lisandid:
250g spagette
Rohelist sibulat
Koriandrit
Pasta kastme jaoks kuumuta pannil õli, tükelda sibul, tšilli ja jalapeno ning prae pannil kuldseks. Lisa indiapähklivõie ja kuumuta mõni minut vaiksel tulel. Seejärel lisa valge vein ja redutseeri ning seejärel lisa tomatipasta. Lase kaane all paar minutit podiseda.
Samal ajal valmista lihapallid. Selleks sega omavahel hakkliha, muna ja maitsesta mereoola ning pipraga. Prae teisel pannil kuldseks ning pane tomatikastme sisse järel küpsema mõneks minutiks.
Keera kastmel tuli alt ja võta pann pliidiraualt.
Serveeri kastet al denteks keedetud spagettidega.
Head isu!
Selle kastme tegemine võttis kokku umbes 15-20 minutit, nii et tõesti see on ülikiirelt valmiv retsept.
Proovi järgi!
Pasta kaste:
Oliiviõli
1 punane sibul
1 spl Natty indiapähklivõiet Kašu
1 tšilli kaun
2 rohelist jalapeno kauna
150 ml valget veini
500g Tomatipastat
Tabascot
Musta pipart
Fariinisuhkurt
Meresoola
Lihapallid:
500g Veisehakkliha
1 M suuruses kanamuna
Musta pipart
Meresoola
Lisandid:
250g spagette
Rohelist sibulat
Koriandrit
Pasta kastme jaoks kuumuta pannil õli, tükelda sibul, tšilli ja jalapeno ning prae pannil kuldseks. Lisa indiapähklivõie ja kuumuta mõni minut vaiksel tulel. Seejärel lisa valge vein ja redutseeri ning seejärel lisa tomatipasta. Lase kaane all paar minutit podiseda.
Samal ajal valmista lihapallid. Selleks sega omavahel hakkliha, muna ja maitsesta mereoola ning pipraga. Prae teisel pannil kuldseks ning pane tomatikastme sisse järel küpsema mõneks minutiks.
Keera kastmel tuli alt ja võta pann pliidiraualt.
Serveeri kastet al denteks keedetud spagettidega.
Head isu!
teisipäev, 7. aprill 2020
Muraka šokolaadikook
Mul on väga hea meel, et Alma tuli välja oma uute täispiimajogurtite sarjaga, kõik maitsed on väga huvitavad ja üks lemmikutest on Muraka täispiimajogurt. Kuna muraka mari on üldse üks minu vaieldamatult lemmikuid, siis sellest tootest retsepti välja mõtlemine oli vaid puhas nauding. Panin kokku mitu head asja; murakas, toorjuust ja šokolaad. See lihtsalt peab toimima imehästi ja kusjuures toimiski. Valmistamisel ole loominguline, mina kasutasin silukoonvorme, kui sul sellise kujuga vorme pole, siis kasuta näiteks muffinivorme. Sobib ideaalselt!
Seda kooki sobib serveerida hapukama moosi ja kohviga, mis tasakaalustaks koogi enda magusust.
Head katsetamist!
Muraka toorjuustukreem:
400g toorjuustu
100g šuhkrut
200 g Alma hapukoort 20%
150 ml Alma vahukoort 35%
200g Alma muraka täispiimajogurit
5 digestive küpsist
Glasuur:
300 g piimašokolaadi
3 spl kookoseõli
Võta toorjuust toasooja. Vahusta omavahel hapukoor, suhkur, muraka jogurt ja viimasena lisa vahustatud vahukoor. Lisa see pehmele ja toasoojale toorjuustukreemile. Sega ühtlaseks massiks ja pane silikoon koogivormidesse või siis muffinivormidesse. Külmuta täielikult. Eemalda vormist ja pane sügavkülma tagasi.
Seejärel valmista glasuur. Selleks sulata kastrulis kõige madalalamal temperatuuril piimašokolaad ja kookoseõli.
Seejärel glasuuri puutiku abil külmunud koogid glasuuri sisse ja nõruta ning pane külmkappi sulama. Seejärel kui koogi sisetemperatuur on +4 on valmis serveerimiseks.
Head isu!
Retsept valmis koostöös Valioga
Seda kooki sobib serveerida hapukama moosi ja kohviga, mis tasakaalustaks koogi enda magusust.
Head katsetamist!
Muraka toorjuustukreem:
400g toorjuustu
100g šuhkrut
200 g Alma hapukoort 20%
150 ml Alma vahukoort 35%
200g Alma muraka täispiimajogurit
5 digestive küpsist
Glasuur:
300 g piimašokolaadi
3 spl kookoseõli
Võta toorjuust toasooja. Vahusta omavahel hapukoor, suhkur, muraka jogurt ja viimasena lisa vahustatud vahukoor. Lisa see pehmele ja toasoojale toorjuustukreemile. Sega ühtlaseks massiks ja pane silikoon koogivormidesse või siis muffinivormidesse. Külmuta täielikult. Eemalda vormist ja pane sügavkülma tagasi.
Seejärel valmista glasuur. Selleks sulata kastrulis kõige madalalamal temperatuuril piimašokolaad ja kookoseõli.
Seejärel glasuuri puutiku abil külmunud koogid glasuuri sisse ja nõruta ning pane külmkappi sulama. Seejärel kui koogi sisetemperatuur on +4 on valmis serveerimiseks.
Head isu!
Retsept valmis koostöös Valioga
Valge šokolaadi vaht põldmarja jogurti ja granolaga
Praegusel ajal on enamustel väga palju aega kodus olla ja rohekm süüa vaaritada, vähemalt mulle tundub nii. Selles retseptis ma annangi ühe hea hommikusöögiidee, milleks on siis valge šokolaadi vaht Alma põldmarja täispiima jogurti ja käsitöö granolaga. See retsept on veidike ka magustoidu eest aga näiteks sobib valmistada ka ühel mõnusal nädalavahetuse hommikul, kui on aega kõigil rohkem. See on katsetamist väärt igaljuhul.
Head isu!
Valge šokolaadi vaht:
140 g Alma vahukoort 35%
100 g valget šokolaadi
Granola:
200 g täistera kaerahelbeid
30 g Alma Eesti võid 82%
75 g Vahtrasiirupit
20 g kookosehelbeid
30 g päevalilleseemneid
50 g sarapuupähkleid (kooritud)
Serveerimiseks:
Alma Põldmarja täispiimajogurtit
Keeda kaerahelbeid 1 minut vees. Seejärel kurna vesi täielikult ja pane kaussi. Lisa juurde või, vahtrasiirup, kookosehelbed, päevalilleseemned ja tükeldatud sarapuupähkleid. Sega läbi ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 175 kraadises ahjus 30 min - 45 min, sega aegajalt, et kõrbema ei läheks. Kui granola on krõbedaks muutunud, siis jahuta need täielikult ja hoiusta kuni kasutamiseni purgis.
Valge šokolaadivahuks kuumuta koor keemiseni. Tükelda šokolaad ja pane kaussi. Lisa kuum koor šokolaadile ja sega ühtlaseks massiks. Jahuta täielikult maha, +4 kraadini. Seejärel vahusta mikseriga ja serveeri.
Serveeri magus hommikusöök nii: Kausi põhja valge šokolaadivaht, järgmisena põldmarja jogurt ja granola.
Head isu!
Retsept valmis koostöös Valioga.
Head isu!
Valge šokolaadi vaht:
140 g Alma vahukoort 35%
100 g valget šokolaadi
Granola:
200 g täistera kaerahelbeid
30 g Alma Eesti võid 82%
75 g Vahtrasiirupit
20 g kookosehelbeid
30 g päevalilleseemneid
50 g sarapuupähkleid (kooritud)
Serveerimiseks:
Alma Põldmarja täispiimajogurtit
Keeda kaerahelbeid 1 minut vees. Seejärel kurna vesi täielikult ja pane kaussi. Lisa juurde või, vahtrasiirup, kookosehelbed, päevalilleseemned ja tükeldatud sarapuupähkleid. Sega läbi ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 175 kraadises ahjus 30 min - 45 min, sega aegajalt, et kõrbema ei läheks. Kui granola on krõbedaks muutunud, siis jahuta need täielikult ja hoiusta kuni kasutamiseni purgis.
Valge šokolaadivahuks kuumuta koor keemiseni. Tükelda šokolaad ja pane kaussi. Lisa kuum koor šokolaadile ja sega ühtlaseks massiks. Jahuta täielikult maha, +4 kraadini. Seejärel vahusta mikseriga ja serveeri.
Serveeri magus hommikusöök nii: Kausi põhja valge šokolaadivaht, järgmisena põldmarja jogurt ja granola.
Head isu!
Retsept valmis koostöös Valioga.
Vürtsikas kodujuustusalat
Kohe kohe on käes grillihooaeg. Suurema seltskonnaga veel ei saa grillida, aga näiteks perega on see võimalus olemas ja miks mitte seda aega ära kasutada. Selleks puhuks tegingi ühe väga väga lihtsa ja särtsaka kodujuustusalati, mida sobib väga hästi serveerida kanaliha või grillitud saia kõrvale. Mina näiteks grillisin selle salati kõrvale sourdough saia ja valmistasin ühe pizza. Suviselt mõnus retsept. Proovi järgi!:)
Kodujuustusalat:
380 g Alma kodujuust särtsaka tomatiga
0,5 punast tšillit
8 rohelist kivideta oliivi
1 punane sibul
30 g rohelist sibulat
5 viilu päikesekuivatud tomateid
Serveerimiseks sobib:
Kanaliha
Grillitud sai
Haki tšilli. Lõika oliivid ja sibul õhukesteks ratasteks. Tükelda rohelinesibul ja päikesekuivatatud tomatid ning sega kõik omavahel läbi. Ja voilaa, nii lihtne see ongi.
Retsept valmis koostöös Valioga.
Kodujuustusalat:
380 g Alma kodujuust särtsaka tomatiga
0,5 punast tšillit
8 rohelist kivideta oliivi
1 punane sibul
30 g rohelist sibulat
5 viilu päikesekuivatud tomateid
Serveerimiseks sobib:
Kanaliha
Grillitud sai
Haki tšilli. Lõika oliivid ja sibul õhukesteks ratasteks. Tükelda rohelinesibul ja päikesekuivatatud tomatid ning sega kõik omavahel läbi. Ja voilaa, nii lihtne see ongi.
Retsept valmis koostöös Valioga.
esmaspäev, 6. aprill 2020
Mureli chia puding
Mureli chia puding on üks mõnusalt lihtne ja ülimaitsev purgidessert. Tekstuurilt on see väga rikkalik, kuna chia seemned annavad mõnusalt krõmpsuva tekstuuri ning väga huvitava maitse. Chia pudingu, soolakaramelli ja mureli maitsekombinatsioon on uskumatult hea, soovitan proovida! Lisaks on selle desserdi valmistamine ülilihtne ja purki serveerides saab seda ka väga hästi endaga kaasa võtta.
Head katsetamsit!
Põhi:
75 g Šokolaadiküpsiseid
Chia puding:
50 g chia seemneid
300 g Alma piima 2,5%
15 g suhkrut
Soolakaramell:
45 g suhkrut
90 g Valio vahukoort 35%
Meresoola
25 g Alma Eesti võid 82%
Murelikreem:
65 g Valio Alma vahukoort 35%
50 g piimašokolaadi
25 g Alma Eesti võid 82%
50 g Alma Mureli täispiima jogurtit
Serveerimiseks:
Valio Alma vahukoort 35%
Kõigepealt valmista chia puding. Selle jaoks sega piim, chia seemned ja suhkur. Lase vähemalt 1 h seista.
Järgmisena tee soolakaramell. Kaalu pannile suhkur, karamelliseeri suhkur keskmise kuumuse juures. Lisa vahukoor ja meresool ning kuumuta kuni karamell on koorega ühtlaseks massiks segunenud. Lase karamellil veidike jahtuda, siis sega või sisse. Jahuta täielikult.
Murelikreemi jaoks kuumuta vahukoor. Lisa see tükeldatud šokolaadile, sega ühtlaseks massiks. Lisa või ja sega uuesti ühtlaseks. Jahuta maha ja lisa jogurt.
Nüüd lao kokku dessert. Purgi põhja lao küpsisepuru, siis chia puding, järgmisena soolakaramell, murelikreem ja viimasena suhkruga vahustatud vahukoor. Kõige viimasena nirista peale soolakaramelli ja küpsisepuru.
Retsept valmis koostöös Valioga.
Head katsetamsit!
Põhi:
75 g Šokolaadiküpsiseid
Chia puding:
50 g chia seemneid
300 g Alma piima 2,5%
15 g suhkrut
Soolakaramell:
45 g suhkrut
90 g Valio vahukoort 35%
Meresoola
25 g Alma Eesti võid 82%
Murelikreem:
65 g Valio Alma vahukoort 35%
50 g piimašokolaadi
25 g Alma Eesti võid 82%
50 g Alma Mureli täispiima jogurtit
Serveerimiseks:
Valio Alma vahukoort 35%
Kõigepealt valmista chia puding. Selle jaoks sega piim, chia seemned ja suhkur. Lase vähemalt 1 h seista.
Järgmisena tee soolakaramell. Kaalu pannile suhkur, karamelliseeri suhkur keskmise kuumuse juures. Lisa vahukoor ja meresool ning kuumuta kuni karamell on koorega ühtlaseks massiks segunenud. Lase karamellil veidike jahtuda, siis sega või sisse. Jahuta täielikult.
Murelikreemi jaoks kuumuta vahukoor. Lisa see tükeldatud šokolaadile, sega ühtlaseks massiks. Lisa või ja sega uuesti ühtlaseks. Jahuta maha ja lisa jogurt.
Nüüd lao kokku dessert. Purgi põhja lao küpsisepuru, siis chia puding, järgmisena soolakaramell, murelikreem ja viimasena suhkruga vahustatud vahukoor. Kõige viimasena nirista peale soolakaramelli ja küpsisepuru.
Retsept valmis koostöös Valioga.