reede, 29. jaanuar 2016

Ülihead kreeka pähkli küpsised

Vanad head "kreeka pähkli" küpsised, mille tegemise isu tekkis peale spetsiaalsete vormide leidmist. Ega need vormid on ka paras defitsiit ja ilma nendeta on päris keeruline just selliseid küpsiseid valmistada, ei saanud ju juhust kasutamata jätta. Paar tundi korraliku tööd ja valmis nad saidki. Valmisid nad mängleva kerglusega, tugitoolis istudes, menüüd koostades, kui samal ajal minu teine pool neid köögis vaaritas, teine pool on mul märgatava arengu teinud, tubli!



Retsept:

Muretainas:

200 g võid
85 g suhkrut
2 muna
350 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
soola

Täidis:

400 g purk kondespiima
100 g võid


Valmistamine:

  1. Kõigepealt valmista küpsisetäidis, selleks pane 2 tunniks  kondenspiima purk keema, vett pane nii palju, et purk oleks veega kaetud ja keeda madalal kuumusel.
  2. Valmista muretaigen, vahusta toasoevõi ja suhkur ühtlaseks, lisa munad, jahu, küpsetuspulber ja soola, sega ühtlaseks massiks ja pane kilesse ning hoia umbes pool tundi külmkapis.
  3. Valmista ette pähklirauad ja kuumuta seda pliidil mõlemalt poolt, kui rauad on kuumad siis pane igasse auku kreeka pähkli suurune pallike ja küpseta kuldseks.
  4. Kui kondenspiim on kaks tundi ära keenud siis jahuta kondenspiima veidike, lisa 100 g võid ja sega ühtlaseks täidiseks. Jahuta segu maha.
  5. Kui täidis jahtunud siis hakka küpsiseid täitma. Mõlemad küpsise poolikud tuleb täita ning seejärel kokku suruda.
  6. Pane küpsised külmkappi paariks tunniks külmkappi, see teeb küpsised pehmemaks.


Retsept on pärist Nami-Nami-st.

teisipäev, 19. jaanuar 2016

Virsiku-papaia jogurtikook

Ülimalt lihtsalt valmiv jogurtikook mis on ka maitse poolest väga hea ja kerge.




Retsept: 24 cm koogivorm

Põhi:

150 g digestive küpsiseid
70 g Alma võid 82 %

Täidis:

900 g Valio Gefilus laktoosivaba virsiku-papaiajogurtit
1,5 dl Alma vahukoort 35%
8 g Vaniljesuhkrut
20 g zelatiini
0,5 dl Alma vahukoort 35%
4-5 spl. külma vett želatiini paisutamiseks

Garneering:

Tähtvili
Valge šokolaadiga glasuuritud digestive küpsis


Valmistamine:

  1. Valmista koogipõhi: purusta küpsised, sulata või ning sega purustatud küpsiste juurde. Sega ühtlaseks massiks. Suru küpsise-võisegu 24 cm suurusesse küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja.
  2. Pane želatiinilehed vähesesse vette 10 minutiks paisuma.
  3. Kuumuta kastrulis 0,5 dl vahukoort, pigista želatiinilehed üleliigsest veest tühjaks ja lisa kuuma vahukoore hulka, sega kuni želatiinilehed on sulanud. Tõsta kastrul tulelt jahtuma.
  4. Vahusta 1,5 dl vahukoor vaniljesuhkruga tugevaks vahuks.
  5. Sega jogurt vahukoorega ja lisa jahtunud koore-želatiinisegu jogurti-vahukooresegule ning sega kiirelt ühtlaseks.
  6. Vala jogurti-vahukooretäidis küpsisepõhjale ja pane ööks külmkappi tarduma.
  7. Serveeri tähtviljaga ja valge šokolaadiga glasuuritud küpsistega.

Tänase koogi peategelane.
Retsept valmis koostöös Valioga.



teisipäev, 12. jaanuar 2016

Õunajäätis karamelliseeritud mandlite ja karamellikastmega

Foto: Krõõt Tarkmeel

Ajakiri Oma Maitse käis külas, ajasime juttu ja tegime süüa, mida sai lugeda detsembrikuu väljaandes. 5 lehekülge toidu- ja spordijuttu +  3 retsepti minu poolt.
Üks nendest on see sama õunajäätis karamellikastme ja karamelliseeritud mandlitega.

                                                 
Foto: Krõõt Tarkmeel

Jäätis

 4 dl vahukoort
200 g kondenspiima
3 granny smith õuna
rohelist toiduvärvi (soovi korral)

Valmistamine:
  1. Vahusta vahukoor pehmeks vahuks.
  2. Sega kondenspiim vahukoore hulka.
  3. Eemalda õuntelt südamikud ja blenderda ühtlaseks püreeks.
  4. Sega õunapüree vahukoore-kondenspiima massi hulka.
  5. Pane jäätis säilituskarpi ja külmuta 6 h.
  6. NB! Enne serveerimist lase jäätisel järgmistel päevadel 10 minutit toa temperatuuril sulada kuna ise tehtud koorejäätis külmub väga ära.
Karamellised mandlid

150 g mandlid
0,5 dl suhkur
0,5 munavalget
2 tl vett
0,5 tl kaneel
0,25 tl riivitud muskaati
0,5 tl piparkoogimaitseainet
näpuotsaga soola


Valmistamine:
  1. Sega kõik komponendid kausis kokku, väljaarvatud mandlid.
  2. Siis lisa mandlid, sega läbi.
  3. Küpseta mandleid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil, 180 kraadi juures 35 minutit, vahepeal segades. Kuni on krõbedad.
  4. Jahuta toatemperatuuril.


Karamellikaste

100 g suhkurt
1,5 spl suhkrusiirupit
2 dl rõõska koort 35 %
60 g võid

Valmistamine:
  1. Sulata potis suhkur ja siirup.
  2. Kui suhkur on sulanud siis sega juurde rõõsk koor ja sega läbi.
  3. Eemalda pann tulelt ja sega juurde 60 g või tükke, sega kuni on ühtlaselt segunenud.
  4. Jahuta ning serveeri.

neljapäev, 7. jaanuar 2016

Keefiripannkoogid, stracciatella jogurtiga, kirsipuru ja mandlilaastudega






Retsept: 3-4 le

2 muna
0,4 dl suhkrut
375 g Valio Gefilus piparmündimaitseline õunakeefiri
180 g jahu
50 g sulatatud Alma 82% võid

Serveerimiseks:

Alma Muah! stracciatella koorejogurt
kirsipuru
mandlilaaste
šokolaadipuru
jõhvikaid


Valmistamine:

  1. Eralda munakollased munavalgetest.
  2. Sega munakollased koos suhkruga, lisa keefir, sega ühtlaseks, lisa jahu ning sega ühtseks massiks.
  3. Lisa taignale sulatatud või ja sega ühtlaseks.
  4. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning lisa kergelt alt üles segades taignasse, ära tugevalt sega, sest taigen peab jääma õhuline.
  5. Küpseta pannil väikesed pannkoogid.
  6. Serveeri koos Alma stracciatella koorejogurti, kirsipuru, mandlilaastude, šokolaadipuru ja jõhvikatega.


Retsept valmis koostöös Valioga.