esmaspäev, 26. oktoober 2015

Vanilje-panna cotta + sidrunimaitseline toorjuustukreem

Minu esimene panna cotta katsetus mille võib igati õnnestunuks lugeda. Valmistamises midagi kontimurdvalt rasket pole, nagu tavaline tarretis aga vedelikuks on rõõsk koore ja kohvi koore segu.
Kuigi ma eriti tarretiste usku pole siis selle itaallaste väljamõeldise eest võtan küll mütsi maha.
Tegelikult selle desserdi puhul oleks puhtalt panna cottast ja maasika toormoosist piisanud aga kui juba katsetamiseks läks siis tegin sidrunimaitselise toorjuustukreemi lisandina juurde.
Nii, et kaks ühe hoobiga!



Retsept: 4 väikest brüleevormi

400 ml rõõska koort 35%
100 ml piima 3,5%
3 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkurt
2 tl zelantiinipulbrit


Valmistamine:


  1. Lisa keedupotti rõõsk koor, piim ja suhkrud, kuumuta kuni suhkur on sulanud.
  2. Valmista ette želatiin oma pakendil oleva juhise järgi. Sega želatiin koore-piima segusse ja sega kuni želatiin on täielikult segunenud.
  3. Eemalda pott tulelt ja jaota võrdselt nelja brüleevormi. 
  4. Aseta vormid külmkappi 3 tunniks.



Sidrunimaitseline toorjuustukreem

150 g toojuustu
75 ml rõõska koort
1 tl vanillisuhkrut
1 tl sidrunimahla
2 spl suhkrut

Valmistamine:

  1. Sega toorjuust, mõlemad suhkrud ja sidrunimahl kokku.
  2. Vahusta vahukoor ja sega maitsestatud toorjuustu massiga kokku.
  3. Vormi kahe supilusikaga toorjuusukreemi kujukesed.
  4. Serveeri koos panna cottaga ja maasika toormoosi ning šokolaadilaastudega

Panna cotta vormist eemaldamiseks, lõika ääred vormi küljest noaga lahti ja kummuta taldrikule. Kui põhi on liiga kõvasti vormi küljes kinni siis võid vormi põhja kuuma vette ka mõneks kümneks sekundiks, esialgu 10 sekundiks kui sellest ei piisa siis kauem.








esmaspäev, 19. oktoober 2015

Prantsuse šokolaadikook ehk tarte au chocolat

Vana hea prantsuse šokolaadikook ehk prantsuse keeles kõlanuna tarte au chocolat, mis kindlalt väärib kohta minu kui šokohooliku blogis.
Retsept on väga lihtne ja komponente on ka ainult käputäis, ühesõnaga väga lihtsalt valmistatav hõrgutis. Kook on väga rikkaliku maitsega, väljast krõbe, seest pehme ja kreemine ning kõik tänu sellele, et koogis praktiliselt jahu polegi, ainult 1spl. Kooki serveerisin tuhksuhrku, Raffaello kommide ja granaatõuna seemnetega. Tass kanget espressot käib ka asja juurde.


Retsept: 24 cm koogivorm

200g 82% võid
200g tumedat šokolaadi 70%
200g suhkrut
4 suurt muna
1spl jahu


Valmistamine: 25 min. 200 kraadises ahjus


  1. Sulata vesivannil või mikrolaineahjus üle keskmise suuruses anumas tükeldatud või ja šokolaad, sega vahepeal, kui ühtlaseks segunenud on siis lisa suhkur ja lase veidike jahtuda.
  2. Lisa ükshaaval segades juurde munad ja sega ühtlaseks massiks.
  3. Viimasena sõelu taignasse 1spl jahu ning sega ühtlaseks.
  4. Vala tainas eelnevalt võitatud 24 cm suurusesse lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 200 kraadi juures 25 minutit. Kook on valmis, kui pealt on krõbe ja seest veel pehme. Lase koogil jahtuda.
  5.  Serveeri tuhksuhkru, Raffaello kommidega ja granaatõuna seemntega. Vaniljejäätis sobib ka lisandina imehästi.



kolmapäev, 14. oktoober 2015

Tagurpidi õunakook õunasiidri kastme ja vürtsiste kreekapähklitega

Hellouu, suure õunauputuse saatel teen (väikese hilinemisega) kohustusliku õunakooki kuid mitte lihtsalt, vaid tagurpidi keeratud õunakooki ja veel õunasiidri kastmega - lihtsalt super kooslus. Koogi tainas meenutab veidike meekoogi maitset, mis annab sellele koogile muidugi pluss punkte.
Kõigepealt alustasin õunasiidri kastme valmistamisega, mis on väga väga huvitava hapukas-magus maitsega ja annab koogile mõnusa maitsenüansi juurde ning lisandiks käivad juurde  vürtsidega röstitud kreekapähklid + šokolaadijäätist soovi korral.
Kui ka sinul on õunauputusega kokkupuuteid siis kähku kähku kööki õunakooki tegema!


Ahjust välja võttes, eemaldasin koogi vormist ja keerasin tagurpidi, sellepärast ongi ta tagurpidi õunakook. Koogi peal asetsevad vürtsidega röstitud kreeka pähklid. (Õunad ei jäänud nii efektselt kui tahtsin, tegelikult peaks terve pealispind olema õuntega kaetud, aga maitse on ikkagi suurepärane)


Fotoshootimiseks ettevalmistusi tegemas



Retsept: 24 cm koogivorm, 8-le inimesele


Õuna siidrikaste

1l õunasiidrit 
1spl. võid
näpuotsaga soola

Valmistamine:


  1. Pane suurde potti õunasiider ja aseta tasasele tulele keema, keeda kuni ühest liitrist siidrist on alles jäänud umbes ühe tassi jagu siidrit. Kuumuta veel kuni siider hakkab karamelliseeruma.
  2. Eemalda pott tulelt ja sega 1spl võid siidri sisse, maitsesta soolaga.
  3. Tõsta pool siidrikastme kogusest koogivormi põhjale, ülejäänud kaste jäta alles, serveerimiseks.



Õunakook

2 õuna, õhukeselt viilutatuna

175g võid
1 1/3 tassi tumedat pruunsuhkrut
2 muna
1spl. vanilje ekstrakti
1/2 tassi piima
1/4 tassi 35% rõõska koort
2 tassi nisujahu
3/4 tl. soola
1/2 tl. küpsetuspulbrit
1/2 tl. soodat
1 tass kreeka pähkleid, kergelt tükeldatud
1 tl. kaneeli
1/2 tl. muskaatpähklit
1/4 tl. nelki


Valmistamine:


  1. Viiluta õunad õhukesteks ja aseta siidrikastmega kaetud koogivormi põhjale. 
  2. Vahusta või ja suhkur, sega üks haaval munad sisse, siis lisa vaniljeekstrakt ning sega hoolikalt läbi.
  3. Vaheldumisi lisa piim/rõõskkoor ning kuivaineid (jahu, sool, küpsetuspulber, sooda). Sega kuni on ilus ühtlane mass.
  4. Vala tainas koogivormi (õunte peale), küpseta 180 kraadi juures 15-25 min. või kuni tikuga koogi keskossa torgates jääb tikk puhtaks.
  5. Kuumuta väike pann keskmisele kuumusele ja rösti sellel kreeka pähklid, umbes 1min. Lisa kreeka pähklitele vürtsid ja rösti veel kuni pähklid on vürtsikad (umbes paar minutit).
  6. Lase enne serveerimist pähklitel jahtuda.
  7. Serveeri kooki soojalt, koos pähklite ja allesjäänud siidrikastmega. (Jäätis sobib ka imehästi selle koogi juurde)



Siin üks serveerimise viis.


pühapäev, 11. oktoober 2015

Sügisvärvides Keili suitsukanapasta

Nonii siin siis üks imehea sügisvärvides pasta, suitsukanaga! Pastad on üldse ühed kuldaväärt toidud, mida annab igatepidi kombineerida nii nagu kellegile meelepärane on. Kanapasta on kindlasti üks levinumaid viise pasta valmistamiseks, kaasaarvatud muidugi ka koolides pakutavale "makaronid hakklihaga", mis on ka üks ülihea aegumatu klassika.
Sellel roal on jube palju palju plusse, rääkimata muidugi suus sulavast kooresest maitsest kuni odavalt ja lihtsalt valmistamiseni välja.
Valmistamisele kulub maksimaalselt 20min ja suurepärane lõuna või õhtusöök ongi valminud. Tasub
proovida!

Retsept: 3-le

250g pastat 250g suitsukana

1keskmise suurusega paprika 150ml kohvikoort 50g sulajuustu 1 küüs küüslauku
oliiviõli
sool/pipar

Valmistamine: 20min
Keeda penned meresoolases vees al denteks. Pennede keemise ajal pane kuumale pannile paprika ja suitsukana. Minut enne koore lisamist lisa ka hakitud küüslauk. Lisa pannile koor ja sulajuust. Maitsesta soola, pipra ja mingi ürte sisaldava seguga. Segu tuleks pidevalt segada ning seni kuni hakkab mullitama. Võta üks tass pasta keeduvett.(juhuks kui pasta on kokkusegades liiga kuiv). Lisa keedetud penned pannile, kastme sisse.
Serveeri kohe, parmesani ja tilliga.